Себзи пилав - Səbzi plov

Аз съм отново на вълна Азербайджанска кухня. Днес ви предлагам рецепта на един от 160 видове( ако не греша) пилав в Азербайджан. Рецептата е от свекито, която ми я сподели докато се разхождахме.



Продукти:
700-800 гр. телешко/агнешко месо
1 голяма глава стар лук
500 гр. спанак
3 връзки магданоз
3 връзки копър
1 връзка зелен лук
3 връзки пресен кориандър
4-5 връзки кевер( прилича малко на чесън)
2 с.л. топено краве масло/100 гр. обикновенно кр.масло
млян черен пипер
сол
  

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на средни парчета и се сварява. Зелените поправки хубаво се измиват и се нарязват. Маслото се загрява в дълбок тиган, слагаме към него нарязания на ситно лук и запържваме докато стане стъклен. Сипваме цялата зеления и задушаваме около 20 минутки на слаб котлон. Сипваме 2-3 черпака от бульона в което сварихме месото. Добавяме месото и така задушаваме още 20 минутки.


Осоляваме, поръсваме с черен пипер. Сервира се с бял ориз.

Добър Апетит!

Коментари

  1. Аааа, ей това е утрепия...правила съм го точно по тази твоя рецепта Аля, само дето нямах кевер и кориандър (миналата година садих, но забравих един ден да полея и тоя загина, а тази година не намерих семена да засадя), но е прекрасно - много, много вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали Весе..?..:)))..Ястието е много простичко, но за сметка на това е много вкусно..Милата..голяма мъка ти е тоз кориандър..:)))

      Изтриване
  2. Не обичам спанак с месо, но предвид богатството на зелении и аромати, твоят мисля много ще ми се услади.... но с телешко. И оризът с масло, нали? :) Да ви завиди човек на богатия пазар, Аурелия. Тук от няколко дни търся свежа мащерка, че моята не издържа до това време (пък сме ѝ големи консуматори) и няма, и няма. Цял пазар с домати, праскови и малини, но подправките ни са слаб асортимент.
    Записвам си тази разкошна рецепта, пък дано някой ден ми се удаде възможност да я изпробвам. С точните тревички. :)
    Поздрави и разпускаща неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На тази рецепта това й е хубаво, че зелениите могат да варират. Щом не обичаш спанак в този вариант, просто не го слагай. А оризът да трябва да е с масълце.
      Наистина тука зелените подправки много се продават и навсякъде. Има в града един пазар който се нарича "Зеления пазар", на който продават само зеленчуци и плодове. Има огромни щандонве със зелении...Толкова силно ухает, че още като идваш към пазара и вече по улицата усещаш аромата им. Това е хубавото на Азербайджан, всичко е прясно и от градината.

      Изтриване
    2. Е, сако че е с месо, с допълненията към него ще ми хареса, сигурна съм!
      То и тук има прясно от градината - пазарът ни е разделен на сектори и всички знаем кои са прекупвачите на зеленчуци от оранжериите и кои са малките производители, но няма разнообразие на подправки. Патладжан бял рядко се намира, тъмно-зелена тквичка никога, прясно броколи не помня от колко години не съм виждала там (само във веригите), да не говорим за по-екзотични неща, които със сигурност виреят и на нашата земя, ама... Малко са май клиентите за тях - българинът още си готви 5 манджи на кръст, унизително му е да яде треви и постно и налита на проста мешана скара всекидневно, което го кара да се мисли за велик. Много е жалко! Затова си мечтая и се захласвам по страни като Грузия, Азербайджан, Армения, Турция и Гърция - там все още се пази вкусът към живота, хората са по-живи, по-истински. Нали не греша? ;)

      Изтриване
    3. Така е Ирма. Тука хората са много живи и истински. В началото за мен беше истински шок, в който още се намирам от всичко. Те са толкова живи и истински, че понякога ме плашат, в добрия смисъл на думата. Ако решите да посетите Азербайджан, ще се радваме много да ви приемем в нашия скромен дом. Целувки и прегръдки от брега на великия Каспий с аромат на петрол. :))))

      Изтриване
    4. Изкуших се да напиша, че за жалост в София няма никакви истински плодове и зеленчуци - нито по магазините, нито по пазарите - всичко е внос с вкус на пластмаса! Харесва ни или не - това е положението!

      Изтриване
    5. Европейски стандарт Весе, за голямо съжъление..:(

      Изтриване
  3. Звучи обещаващо.... с толкова трева!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да, опитай..ще ти хареса Мъхчо. Поздрави от Баку!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации