14 юни 2016 г.

Домашна пуешка шунка

Отново сме на пуешка вълна. Диетично месо, а и много вкусно. Днес ще си приготвим домашна пуешка шунка. Невероятно лесно, а резултата е много вкусно месенце за мезе или сандвич. Може да я приготвите и за децата си, като спестите някой от подправиките.


Продукти:
Пуешко филе
Червен пипер
Млян черен пипер
Риган
Майоран
Лют червен пипер на прах
Сол
Зехтин


Начин на приготвяне:
  • Месото хубаво се намазва със зехтин.
  • В найлонов плик се слагат всичките подправки. Към тях се слага месото и хубаво се овалва в сместта. 
  • Затваряме плика и оставяме нашето месо така увито, около 3 часа в хладилника.
  • След което загряваме фурната на 250*.
  • Застиламе тавата от фурната с хартия за печене. Слагаме месото без плика и го пъхаме  във фурната точно на 17 минути. Нито по малко нито повече. 

  • След като минат 17 минути, изключваме фурната и оставяме там месото 4 часа, като през това време НЕ ОТВАРЯМЕ вратичката на фурната.
  • След 4 часа изваждаме нашата шунка, нарязваме и си хапваме вкусно.

 P.S. Готовата шунка увих в домакинско фолио,всяко парче отделно, и оставих за една нощ в хладилника. Невероятна е на вкус. Сочна и крехка домашна шунка.

Може да експерементирате с подправките. Сложете тези които обичате. Може да овкусите и с чесънче. Въпрос на вкус и фантазия. 
Важните съставки това са солта и зехтина. Количеството на подправките зависи от вашия вкус и от  големината на месото, което ще използвате. Месото трябва да бъде от всичките си страни оваляно.

Рецептата е от руски сайт "Поваренок"


Добър Апетит и до скоро вкусно пътешестие :)

13 коментара:

  1. Много интересна рецепта за шунка.Не съм правила точно по този начин.Но е много лесно да се направи в домашни условия.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно това е, че е ужасно лесна. Не изисква някакви специални уреди или продукти. На вкус става чудесна и сочна.
      Лек ден и поздрави!

      Изтриване
    2. Жестоко.
      Ще сЪ праИ.
      Фен съм на шунките.
      Поздравления!

      Изтриване
    3. Нали?:)))
      Знаех си аз,че ще ти хареса :)))
      Да споделиш резултата после :)

      Изтриване
  2. Това е прекрасна шунка, Аля! Диетична, вкусна и изглежда наистина сочна. Да не говорим колко мързелива е рецептата - слагам я късно вечерта във фурната, изключвам и на сутринта закуската е гарантирана. :)
    И у нас ще се прави. Благодаря, че я сподели!
    Снимките са жестоки!
    Прегръдка голяма за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Идеално. Правих подобна, ама свинска. Изяде се за ден, но се чудя: дали знаеш колко време мога да я съхранявам в хладилник? Че ако реша да направя повечко наведнъж, например? Благодаря и поздрави, Аурелия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От личен опит - 7 дена издържа в хладилника. Чудесен вкус. Повече не съм я съхранявала поради това, че се изяжда :))))
      Не мисля, че може да се замрази. Не съм замразявала. Предполагам,че все пак фризера ще промени вкуса й. Но вероятно и замразяване ще пробвам. Защото и аз реших да направя следващия път повечко, че много ни хареса.
      Прегръдки и поздрави от Баку!

      Изтриване
  4. Е, тука ме разби...верно ли, бре?!?
    Така - 17 минути и после си стои? И не остава сурова?
    Изглежда убийствено!
    Ама от где пуешко филе, може би с пилешко бих опитала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,точно 17 минути. И аз се притеснявах, че ще остане сурова, но нищо подобно. Стана невероятна на вкус. Имам поръчка за още. Днес отивам да проверя за пуешко филе :))) Опитай с пилешко, но то е по-малко на грамаж и може би ще му трябва по-малко време.

      Изтриване
  5. Аз като видях шунка и реших, че шунковар имаш:), кОто на Дзверчо:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еееее аз само си мечтая за такова....

      Изтриване