Домашна пуешка шунка

Отново сме на пуешка вълна. Диетично месо, а и много вкусно. Днес ще си приготвим домашна пуешка шунка. Невероятно лесно, а резултата е много вкусно месенце за мезе или сандвич. Може да я приготвите и за децата си, като спестите някой от подправиките.


Продукти:
Пуешко филе
Червен пипер
Млян черен пипер
Риган
Майоран
Лют червен пипер на прах
Сол
Зехтин


Начин на приготвяне:
  • Месото хубаво се намазва със зехтин.
  • В найлонов плик се слагат всичките подправки. Към тях се слага месото и хубаво се овалва в сместта. 
  • Затваряме плика и оставяме нашето месо така увито, около 3 часа в хладилника.
  • След което загряваме фурната на 250*.
  • Застиламе тавата от фурната с хартия за печене. Слагаме месото без плика и го пъхаме  във фурната точно на 17 минути. Нито по малко нито повече. 

  • След като минат 17 минути, изключваме фурната и оставяме там месото 4 часа, като през това време НЕ ОТВАРЯМЕ вратичката на фурната.
  • След 4 часа изваждаме нашата шунка, нарязваме и си хапваме вкусно.

 P.S. Готовата шунка увих в домакинско фолио,всяко парче отделно, и оставих за една нощ в хладилника. Невероятна е на вкус. Сочна и крехка домашна шунка.

Може да експерементирате с подправките. Сложете тези които обичате. Може да овкусите и с чесънче. Въпрос на вкус и фантазия. 
Важните съставки това са солта и зехтина. Количеството на подправките зависи от вашия вкус и от  големината на месото, което ще използвате. Месото трябва да бъде от всичките си страни оваляно.

Рецептата е от руски сайт "Поваренок"


Добър Апетит и до скоро вкусно пътешестие :)

Коментари

  1. Много интересна рецепта за шунка.Не съм правила точно по този начин.Но е много лесно да се направи в домашни условия.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно това е, че е ужасно лесна. Не изисква някакви специални уреди или продукти. На вкус става чудесна и сочна.
      Лек ден и поздрави!

      Изтриване
    2. Жестоко.
      Ще сЪ праИ.
      Фен съм на шунките.
      Поздравления!

      Изтриване
    3. Нали?:)))
      Знаех си аз,че ще ти хареса :)))
      Да споделиш резултата после :)

      Изтриване
  2. Това е прекрасна шунка, Аля! Диетична, вкусна и изглежда наистина сочна. Да не говорим колко мързелива е рецептата - слагам я късно вечерта във фурната, изключвам и на сутринта закуската е гарантирана. :)
    И у нас ще се прави. Благодаря, че я сподели!
    Снимките са жестоки!
    Прегръдка голяма за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Идеално. Правих подобна, ама свинска. Изяде се за ден, но се чудя: дали знаеш колко време мога да я съхранявам в хладилник? Че ако реша да направя повечко наведнъж, например? Благодаря и поздрави, Аурелия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От личен опит - 7 дена издържа в хладилника. Чудесен вкус. Повече не съм я съхранявала поради това, че се изяжда :))))
      Не мисля, че може да се замрази. Не съм замразявала. Предполагам,че все пак фризера ще промени вкуса й. Но вероятно и замразяване ще пробвам. Защото и аз реших да направя следващия път повечко, че много ни хареса.
      Прегръдки и поздрави от Баку!

      Изтриване
  4. Е, тука ме разби...верно ли, бре?!?
    Така - 17 минути и после си стои? И не остава сурова?
    Изглежда убийствено!
    Ама от где пуешко филе, може би с пилешко бих опитала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,точно 17 минути. И аз се притеснявах, че ще остане сурова, но нищо подобно. Стана невероятна на вкус. Имам поръчка за още. Днес отивам да проверя за пуешко филе :))) Опитай с пилешко, но то е по-малко на грамаж и може би ще му трябва по-малко време.

      Изтриване
  5. Аз като видях шунка и реших, че шунковар имаш:), кОто на Дзверчо:)

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, на колко градуса се пече шунката?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, в рецептата си пише: на 250 градуса точно 17 минити.

      Изтриване
  7. 17 минути достатъчни ли са за да сме сигурни, че термичната обработка е сигурна. Имам предвид да не останат разни бактерии, че много ме е страх от подобни неща.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно са достатъчни. Имайте на предвид, че след като изключите фурната, месото остава вътре до пълното изстиване на фурната. Това означава, че то продължава да се приготвя. Така че не се притеснявайте. От 6 години редовно приготвям тази шунка. Имам 5 годишен син, които я обожава от малък. Само трябва да спазите технологията точно, както е описано.

      Изтриване
    2. ИЗВИНЯВАМ СЕ А ЗА КАКЪВ ПЛИК СТАВА ВЪПРОС .ТЕЗИ ОТ ЦЕЛОФАН ЛИ.

      Изтриване
  8. Някой правил ли е рецептата със свинско каре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не. Не мисля, че ще се получи. Пуешкото е по-крехко от свинското.

      Изтриване
  9. Здравейте!Не разбрах как се пече на 250 гр.на фурна с вентилатор или на горен и долен реотан?Бихте ли пояснили,моля?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Без вентилатор! Ако имаше такъв щях да уточня. Горен долен реотан.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации