Борш

 Искам да ви предложа една страхотна супа. В нея има и месенце и много зеленчуци. На кратко, нещо като две в едно...


 
Продукти:
Около 700 гр. телешко месо(може и свинско)
4 картофа
1 голям морков
1 гл. стар лук
1 гл. червено цвекло
1/2 зелка средна
1/2 вр. магданоз
1/2 вр. копър
няколко стръка пресен кориандър(може и без него)
2 дафинови листа
4-5 с.л. олио
1 с.л. доматено пюре
2 с.л. лимонов сок/оцет
сол

Начин на приготвяне:
Месото се залива със студена вода около 3 л. Слагаме на котлона, оставяме да се посвари, като не забравяме от време на време да отпенваме. Цвеклото се почиства, рендосва се на едро и се задушава в олиото. След като омекне слагаме към него рендосания морков и на ситно нарязания лук. Когато зеленчуците омекнат прибавяме и една супена лъжица доматено пюре, разбъркваме хубаво и сипваме лимоновия сок( може и 1 с.л. оцет). Лимоновия сок се слага за да се запази цвета на цвеклото. Сипваме 1-2 черпачета от бульона, разбъркваме и оставяме 10 минутки да по къкри. Почти готовото месо изваждаме в чиния, бульона прецеждаме през ситен гевгир, връщаме в него месото, добавяме обелените и нарязани на едро картофи, наситненото зеле, дафиновия лист.  Щом заври намаляваме котлона и сипваме зеленчуковата смес вътре, дафиновия лист. Оставяме на много бавен огън, докато картофите и зелето не омекнат. Слагаме сол. Зелените подправки хубаво се измиват и се нарязват на ситно.  След като изключим борша посипваме с зелените подправки, покриваме борша с капак и оставяме така поне за 30 минути.






Сервираме с лъжица заквасена сметана или кисело мляко.

Добър Апетит!

Коментари

  1. :))Апетитът ми е добър,но боршчето не ми е под ръка:)))
    Прекрасен е,Аура!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз като Миленка, ще въздишам по туй боршче:) много вкусно изглежда, поздрави и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, момичета! А дано един ден да ви черпя с тази вкусотийка, приготвена от мен за вас.. Поздрави от бреговете на Каспийското море.

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, колко си гостоприемна, Аля. Направо ме е яд, че не го видях - преди малко правих с телешко месо супа - с картофи. Имам и още размразено телешко, но дали пак подобно да сготвя. Може де направя само за себе си, че моите не ядат манджа с повече от 1-2 зеленчука, продукта, а особено пък със зеле и цвекло -абсурд. Еми като не знаят какво да ядат - губят:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направи си Весе, само за себе си, убедена съм че ще ти хареса, пък ще им дадеш да опитат. Кой знае. може пък да им хареса. "Апетит приходит во время еды"- както казват руснаците :))))

      Изтриване
    2. Ооо, Аля - те са инати :)) - няма да опитат, щом си решат, дори да им се иска :))

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации