1 юли 2014 г.

Пържени зеленчуци в доматен сос

Това е една стара рецепта от детството ми.  Щом идваше лятото и в градината се появяваха патладжан, чушки и домати това се правеше едва ли не през ден. И тъй както вече споменах, че обичам много патладжана предлагам още едно вкусно ястие.


Продукти:
8 чушки
4-5 патладжана
1 гл. стар лук
3 големи градински домата
4 склидки чесън
олио/зехтин
сол на вкус
брашно за овалване(може и без него)





Начин на приготвяне:

  • Патладжана се нарязва на езичета или на кръгчета. Осолява се и се оставя на страни за полвин час. След което хубаво се измива със студена вода. 
  • През това време чушките се изпържват в малко повече олио. 
  • Измитият и отцеден патладжан се овалва в брашно и се изпържва до златисто в олиото. Може да се изпържи и без брашно. Въпрос на вкус и предпочитания.
  • Доматите се попарват с вряла вода и се обелват. Смилат се през месомелачката, блендера или се настъргват на ситно ренде.
  • Лука се нарязва на ситни кубчета, запържва се леко, колкото да омекне. Сипват се към него доматите и щом заври, внимателно се подреждат вътре патладжана и чушките.



  • Слага се капак и на най-слабата степен на котлона  ястието се задушава около 20-25 минути.
  • Посипва се със сол и счукан чесън.
  • Изключва се котлона и се оставя за още 30 минути да поеме от чесъна.


P.S. Вместо олиото често ползвам зехтин. Може зеленчуците да се опекат на скара, но тогава вкуса на ястието ще се промени.

2 коментара:

  1. Мразя да пържа, но в името на онзи вкус от детството, май ще се прежаля. Благодаря, че напомни;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз, Мъхчо..не обичам да пържа, но без пържене няма да се получи онзи смесен вкус на пържена чушка, патладжан и градинско доматче :)))

      Изтриване