1 юли 2014 г.

Пържени зеленчуци в доматен сос

Това е една стара рецепта от детството ми.  Щом идваше лятото и в градината се появяваха патладжан, чушки и домати това се правеше едва ли не през ден. И тъй както вече споменах, че обичам много патладжана предлагам още едно вкусно ястие.


Продукти:
8 чушки
4-5 патладжана
1 гл. стар лук
3 големи градински домата
4 склидки чесън
олио/зехтин
сол на вкус
брашно за овалване





 

Начин на приготвяне:
 Патладжана се нарязва на езичета или на кръгчета. Осолява се и се оставя на страни за полвин час. След което хубаво се измива със студена вода. През това време изпържваме чушките в малко повече олио. Измития и отцеден патладжан се овалва в брашно и се изпържва до златисто в олиото.


Доматите се попарват с вряла вода и се обелват. Смилат се през месомелачката, блендера или се настъргват на ситно ренде. Лука се нарязва на ситни кубчета, запържва се леко, сипваме към него доматите и щом заври, внимателно подреждаме вътре патладжана и чушките.


Слагаме капак и на най-слабата степен на котлона задушаваме около 20-25 минути. Посипваме със сол и счукан чесън, изключваме котлона и оставяме за още 30 минути да поеме от чесъна.

P.S. Вместо олиото често ползвам зехтин. Може зеленчуците да се опекат на скара, но тогава вкуса на ястието ще се промени.

2 коментара:

  1. Мразя да пържа, но в името на онзи вкус от детството, май ще се прежаля. Благодаря, че напомни;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз, Мъхчо..не обичам да пържа, но без пържене няма да се получи онзи смесен вкус на пържена чушка, патладжан и градинско доматче :)))

      Изтриване