Пица
Обичате ли пица?
Ние в къщи да, не всеки ден разбирасе. За мен това е тежко ядене, но понякога ей така ти се приисква да хапнеш точно пица. С мъжа ми бяхме се разбрали тази петъчна вечер да хапнем пица с чаша бяло студено вино, гледайки някой интересен филм. Имам една рецепта на тесто от много години. Винаги го ползвам него, защото продуктите са точно. Тестото след изпичане остава леко хрупкаво и в същото време меко. Дори и да ви остане някое парченце, на другия ден си е мекичка. Стават две големи пици. Ние двамата се наяждаме с една, така че спокойно ще стане за 4 човека цялата доза тесто.
Продукти за тестото:
500 гр.брашно
1 яйце
1ч.ч. пр.мляко
1ч.л. суха мая
3 с.л. зехтин(олио)
щипка сол
Плънка:
Кисели краставички
Маслини
Саламчета/ Шунка
Кашкавал
Доматено пюре
Зехтин
За соса:
Майонеза
Кетчуп
Кисели краставички
Начин на приготвяне:
Маята се слага в леко затоплено мляко, разбърква се. Яйцето
се разбива добре. Брашното се пресява, в средата се прави кладенче, прибавят се
всичките продукти и омесваме меко тесто.
С такова тесто може веднага да
се прави пица, не трябва да чакаме да втаса. След като разточите или разтеглите кората, намазвате я първо със зехтин,след
това с доматено пюре разредено с малко вода или домати, и вече е въпрос на
фантазия и предпочитания. След като подредя всичките продукти върху блата, отгоре върху кашкавала поръсвам със сух риган и съвсем леко със зехтин.
Пека на 200* около 10-15 минути.
Пека на 200* около 10-15 минути.
От това тесто направих и едни пици-прасенца за следващия ден. Намазах ги леко със зехтин преди печенето. Решихме да
ходим на плаж до морето и помислих, че такива пици ще са подходящи да
хапнем там.
Сос:
Винаги към пицата правя едно сосче. Обърквам кетчуп, майонеза и ситно нарязани кисели или мариновани краставички. Става невероятно вкусно.
P.S. Опитвала съм да направя тестото и с олио, но да ви кажа не ми хареса. Някак си се губи този вкус на истинската пица.
Добър Апетит!
Влюбих се в тези прасенца:))),големи красавци.....
ОтговорИзтриванеПрекрасна публикация,Аура!
Благодари ти много, Миленче! Винаги си много щедра към моите публикации. А прасенцата да, станаха симпатични. Притеснявах се да не се деформират по време на печенето. Но станаха много сладки.
ИзтриванеМного хубава пица. Моето тесто доста се различава. Трябва да опитам и това :)
ОтговорИзтриванеПоздрави от Щъркелово гнездо!
Благодаря, Илианче! Поздрави от Баку!
ИзтриванеАз в общи линии правя различни пици, т.е. с различно тесто. Ще опитам и това.
ОтговорИзтриванеА прасенцата са големи сладури, охо имало е плаж...!И тук прегръдка! Уж щях да спя...
Ами Весе, с това тесто правя пица от много години и да ти кажа много ми харесва. На времето от някъде го бях преписала, вече и аз не знам от къде. Тестото след печене става леко хрупкаво, но в същото време си остава меко. И най-важното, омесваш тестото и започваш веднага да правиш пицата, не е нужно да го чакаш да втаса.
ИзтриванеДа, уж щяхме да спим..:)
ИзтриванеЩе го пробвам тестото....хрупкаво и мекичко.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!
Живе, прегръдки и целувки от Баку!
Изтриване