Чеснови питки
Продукти:
480 г бяло брашно
7 г суха мая
1 ч.л. захар
1 1/4 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
60 мл прясно мляко
270 мл хладка вода
За глазиране:
3 с.л. стопено масло
2 скилидки чесън
1 ч.л. сух риган
Начин на приготвяне:
Смесете в купа всички сухи съставки - брашното, маята, солта и захарта. Добавете мокрите - зехтин, мляко и вода и омесете пухкаво и еластично тесто. Месете около 10-тина минути. Намаслете купа и сложете тестото в нея. Покрийте я с прозрачно кухненско фолио и оставете да втаса във фурната на 50* за около 40 минути. Щом тестото бухне го извадете и го разрежете на 4 части. След това всяка част още на две и ще получите 8 парчета тесто.
Постелете голяма тава с хартия за печене.
Вземете едно парче в ръце и го оформете като дълго въже. Поръсете си с малко брашно, ако ви лепне. Тестото е много еластично и лесно за работа. Не се къса лесно. Хванете двата края на "въжето" и завържете на възел. Вземете долния край и го мушнете отгоре в центъра. Вземете горния край и го подпъхнете отдолу. По този начин ще получите формата на земел. Поставете го върху хартията за печене. По същия начин оформете и останалите 7 питки и ги поставете на разстояние една от друга. Пъхнете тавата отново във фурната на 40-50 градуса, за да втасат повторно за още 30 минути.
През това време пригответе сместа за глазирането им.
Разтопете маслото. Стиснете две скилидки чесън в него и поръсете със сухия риган. Разбъркайте. Извадете тавата. Намажете питките обилно с чесновата смес, с помощта на четка. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете питките за 20 минути.
Добър Апетит!
Рецептата е от сайта - Вкуснотека.
Еххх,чак до Пловдив усетих аромата!Много обичам ,да приготвям през по-хладните дни ,домашен хляб и задължително ще взаимствам това глазиране.:)Прегръдки мила,Аура!
ОтговорИзтриванеТака е Миленче, много са ароматни!
ОтговорИзтриванеИ както казва Миленка, в хладните дни точно хляб се меси :) Златни питки имаш, Аурелия! И с този чеснов аромат, заразяват още повече! Къде са ти прекрасните домати?
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Аааа има има доматки..Срам не срам..ама всеки ден едно кило си изпапквам..защото в Чехия направо зажаднях за истинските домати...а тука са истински и най мие драго, че са български сортове...натурални, расли на слънчице и свободни в градините...
ИзтриванеНаистина са като златни тези питки! Страхотно изпълнение, поздрави!
ОтговорИзтриване