30 юли 2014 г.

Салата "Шуба"

В бившия Съветски Съюз тази салата върви наред с Руската. Няма маса на която да не се сервира. Вариантите на приготвяне и сервиране са толкова много, че надали има смисъл да се изброяват. "Шуба" в превод от руски, означава зимно пухкаво кожано палто. Все едно нашата рибка сме облякли в едно такова палто. Аз ще ви предложа моя вариант. Основата на тази салата е рибата сельодка. Много я обичам. Уникално вкусна рибка. Подходяща за самостоятелно консумиране и за приготвяне на различни ястия и салати.






Продукти:
2 бр. сельодка/300 гр. филе от сельодката
4 по-големи картофа
4 бр. цвекло
4 големи моркова
1 гл. стар лук
4 яйца
2-3 с.л. олио
1 майонеза
сол







Начин на приготвяне:
Картофите и морковите хубаво се измиват и се сваряват заедно. Цвеклото се сварява отделно, защото по време на варенето пуска цвят и може да оцвети другите зеленчуци. Яйцата се сваряват на твърдо. Лука нарязваме на много ситни кубчета.

Взимаме форма в която ще редим нашата "Шуба". Аз използвах стъклена тавичка около 30 см диаметър, но може и да го направите порционно с помоща на ринг. Представям ви и двата варианта. На дъното на формата слагате лука, разпределяте по цялото дъно. Рибата се филетира, като й се маха и кожата. Аз използвах вече готово филе. Нарязва се на ситни кубчета и се разпределя върху лука. Помагаме си с лъжица, за да е равномерно. Отгоре поливаме с 2-3 супени лъжици олио, не повече. Следващия ред е на варения морков настърган на средно ренде. Отгоре намазваме с тънък слой майонеза. След това идва реда на картофа, цвеклото и пак тънък слой майонеза. Върху майонезата слагаме още един ред настърган картоф. Пак промазваме с майонезата. Най-отгоре посипваме с настъргано на ситно ренде твърдо сварено яйце. Ако рибката не е много солена може, от време на време, да посолявате редовете зеленчуци.




Готовата салата оставяме за няколко часа в хладилника. Идеално мезе за някоя чашка ракийка или водка. Изненадайте гостите си с по-различна салата.







И да не забравите да си сипите по едно малко. То такова яде ли се без нещо разхладително. :))))

Наздраве!


P.S. Докато я приготвях малко обърках редовете. Върху рибката сложих картофа и така моркова с цвеклото малко се смесиха. Ако решите да я опитате, направете така както го описах в рецептата. Ще изглежда още по-красива и шарена.
Сигурно ще питате откъде да  намерите сельодка. В София, преди време, на булевард Янко Сакъзов, точно срещу парка "Заимов" имаше едно рибно магазинче и там винаги имаше много вкусна сельодка. Другия вариант е руския магазин "Берьозка", пак в София. Може разбира се да опитате с маринована херинга, но ви уверявам че вкуса на салата няма да е същия. Има някой ястия, които си искат точните продукти за да усетим истинския им вкус. Ако решите да я направите за вашите гости. Сварете продуктите предната вечер и на сутринта я сглобете, като оставете поръсването с яйце точно преди сервиране. Защото иначе яйцето в хладилника ще изсъхне и вашата салата ще изгуби външния си вид.









Благодаря на една моя приятелка българка, тука в Баку за щедрия подарък - бутилка бургаска ракийка. 

За твое здраве, миличка!









Добър Апетит!

2 коментара:

  1. Много мило ми стана от тази публикция... Не съм опитвала салатката, ама така да ми разбуди любопитството, Алечка! Чудно, хайде наздраве да ви е. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Любопитството смятам за една добра черта на човешкия характер. Защото само любопитството ни кара да опознаем нови неща в която и да е било област. И аз съм като теб много любопитна, все нещо чета, изследавам, записвам, питам. Бъди любопитна, мило момиче и ще преоткриеш прекрасен и толкова кратък човешки живот. Разбрах от коментара ти в предишната публикация, че бащата на твоя човек е бил в Баку. Още веднъж се убеждавам, че съвпадения няма, всичко си е така, както е предписано и аз не знам от кой...Нека да е от Господ...

      Изтриване