Пържена зеленчукова мусака

Преди няколко дена в интернета видях една мусака с много апетитна заливка. Толкова апетитна, че ми се прийска да я приготвя. Заливката е на Ваня Джорджевич от "В моята кухня". Благодаря за споделената рецепта, тя наистина се оказа много вкусна. Мусаката си е мое произведение. В къщи нямах кайма, но до магазина хич не ми се ходеше. Жега е..:)))..И така се получи пържена зеленчукова мусака. Стана много вкусна, дори и без месо.


Продукти:
6 бр. картофи
4 бр. средни патладжанчета
3 бр. зелени чушки
1 гл. стар лук
1 1/2 с.л. доматено пюре
1/2 вр. пресен магданоз
1/2 вр. пресен кориандър
щипка млян черен пипер
щипка риган
щипка сол
олио




За заливката:
3 с.л. с връх брашно
500 мл прясно мляко
100 гр. олио
1/2  ч.л. сол
4 яйца















Начин на приготвяне:
Патладжана се нарязва на средни кубчета, осолявасе и се оставя на страни за около 30 минутки. Картофите се обелват и също се нарязват на средни кубчета. По същия начин постъпваме с чушките. В тиган загряваме олио, толкова че да покрива дъното. Изпържваме картофите и чушките на порции до леко златисто. Изваждаме запържените зеленчуци в тавата в която ще се пече нашата мусака. Патладжана се измива със студена вода и се изцедява. Изпържва се направо цялото количество, като малко преди края слагаме към него и нарязания на много ситно лук. Обръщаме няколко пъти, колкото да стане лука леко стъклен. Слагаме към останалите зеленчуци. Към изпържените зеленчуци слагаме чер.пипер, ригана, солта, нарязани на ситно зелените подправки. Доматеното пюре се размива в 2 ч.ч. гореща вода и също изсипваме в тавата. Всичко хубаво се разбърква.
Печем на 200* около 40 минути.


През това време правим си Заливката:
В олиото запържваме за около 5-7 минутки брашното. Махаме от котлона и внимателно прибавяме млякото при непрекъснато бъркане с тел. Връщаме на котлона, слагаме сол. Бъркаме непрекъснато докато сместа не започне да се отделя от съда. Оставяме на страни за 5 минути да поизстине. След което прибяваме едно по едно разбитите с вилица яйца, при непрекъснато бъркане.
След като нашата мусака се пече вече 30-40 минути, заливаме я с нашата заливка и допичаме до златисто на 150-160*.

Сервираме с кисело мляко.


P.S. В тази мусака може да използвате налични зеленчуци. Може да сложите гъби, тиквички, праз и каквото обичате още.

Добър Апетит!

Коментари

Популярни публикации