2 юли 2014 г.

Класика-Език пане

Едно класическо ястие в българската кухня. Предпочитам езика паниран в летните жеги с капка лимон или сосче. И да не забравите да сложите бяло винце да се изстудява, докато панирате езичето.

Продукти:
1 телешки език
1 гл. стар лук
1 морков
3 дафинови листа
10 зърна черен пипер

За панировката:
4 яйца
брашно
галета
млян черен пипер
олио за пържене

За соса:
майонеза
горчица

Начин на приготвяне:
Езика заливаме със студена вода. Слагаме към него цял лук, моркова, зърната черен пипер, дафиновия лист. Варим до пълното му омекване. Щом езика е готов слагаме го в студена, с няколко бучки лед, вода  за около 2 минути. Така ще можете лесно да го почистите. Нарязваме го на колелца с дебелина около полвин сантиметър.

Овалваме първо в брашно. След товав  разбити с черно пиперче,сол 2те яйца и накрая в галета. Оставяме за 10 минутки панировката леко да изсъхне. Загряваме олито. Топим нашето езиче в останалите разбити 2 яйца и пържим до златисто.
Сервираме с лимон или сосче.

Сос: Смесвате майонеза с горчица по вашия си вкус и ще получите подходящото сосче за паниран език.


P.S. Аз винаги използвам телешки език. Един език стига за около 4 порции или 2(зависи колко сте гладни :))). Ако ползвате свински ще ви трябват поне 3 бройки. Може да го панирате в брашно, яйце, галета и да го запечете до златисто във фурната, за да избегнете пърженето.
Изпържвам в малко повече олио, парченцата език трябва леко да плуват в тигана. Така панировката става по-пухкава. Изпържените парченца вадя върху кухненска салфетка за да се отцеди излишната мазнина.
Добър Апетит!

2 коментара: