Печено пиле-Левенги
Днес ще ви представя една простичка рецепта за печено пиле. Рецептата
идва от слънчевия Азербайджан. Бяхме на едно гости, където ни гощаваха с такова пиленце, много ми
хареса и затова реших да ви го представя. Изненадайте вашите гости с едно по-различно пиле.
Продукти:
Пиле -1,5 кг
Орехови ядки - 200 гр.Лук - 1 гл.
Пюре от червени сливи(наршараб) - 2 с.л.
Майонеза - 2 с.л.
Краве масло - 2 с.л.
щипка млян черен пипер
щипка сол
Начин на приготвяне:
Пилето хубаво се измива и се подсушава от всички страни с кухненска салфетка. Орехите се смилат в месомелачката. Лука
се настъргва на ситно ренде, запържва се в маслото за 5 минутки и се
добавяме към орехите. Към тази смес слагаме чер.пипер, солта, пюрето от
сливи. Объркваме всичко. Пилето отвън и отвътре се осолява и се
поръсва с чер.пипер. Пълним пилето с ореховата смес, зашиваме с конец
или забождаме с дървени клечки. Може да сложим от сместа и от страната
на гушката. Пилето хубаво се намазва с майонезата. Тавата се застила с алуминиево фолио. Слагаме пилето без да добавяме допълнително каквато и да е било мазнина.
Печем на 180* около 1,5 часа.
Сервираме с варен ориз.
Добър Апетит!
Наистина тази плънка е нещо ново.....
ОтговорИзтриванеПрекрасно пиле,Аура и ти благодаря,че го сподели,защото тъкмо това търсех:)))))
Прегръдки:)!
Миленче, пилето става много вкусно и сочно! Въпреки многото орехи, няма го натрапчивия им вкус. Опитай, ще ти хареса. :)))
ИзтриванеСупер е това пиленце - някой ден ще се пробва...
ОтговорИзтриванеВече имаш наршараб, време е да пробваш :)))
ИзтриванеУмирам си за орехи - това е моята ядка, а в плънки колко ми харесва... Все се разправяме с милото да сложа или не - той не ги долюбва, освен запечени за мезе. Непременно ще ти изпробвам рецептата за това пиленце, Аурелия! Само да ми кажеш - пюрето от сливи свежо ли да е или концентрат някакъв?
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Ирма, пюрето от червени сливи е варено. Сливите се сваряват за един час (3,5 кг червени сливи+100 гр.вода). След което се претриват през ситен гевгир с дървена лъжица. Получената смес се вари със щипка сол на много слаб котлон много много дълго, докато съвсем не се сгъсти. Съхранява се в хладилник. С такова пюре се приготвят тука меса и риби. Както е наршараба.
Изтриване