Печено пиле-Левенги

Днес ще ви представя една простичка рецепта за печено пиле. Рецептата идва от слънчевия Азербайджан. Бяхме на едно гости, където ни гощаваха с такова пиленце, много ми хареса и затова реших да ви го представя. Изненадайте вашите гости с едно по-различно пиле.

Продукти:
Пиле -1,5 кг
Орехови ядки - 200 гр.
Лук - 1 гл.
Пюре от червени сливи(наршараб) - 2 с.л.
Майонеза - 2 с.л.
Краве масло - 2 с.л.
щипка млян черен пипер
щипка сол 

Начин на приготвяне:  
Пилето хубаво се измива и се подсушава от всички страни с кухненска салфетка. Орехите се смилат в месомелачката. Лука се настъргва на ситно ренде, запържва се в маслото за 5 минутки и се добавяме към орехите. Към тази смес слагаме чер.пипер, солта, пюрето от сливи. Объркваме всичко.  Пилето отвън и отвътре се осолява и се поръсва с чер.пипер. Пълним пилето с ореховата смес, зашиваме с конец или забождаме с дървени клечки. Може да  сложим от сместа и от страната на гушката. Пилето хубаво се намазва с майонезата. Тавата се застила с алуминиево фолио. Слагаме пилето без да добавяме допълнително каквато и да е било мазнина. 
Печем на 180* около 1,5 часа.


Сервираме с варен ориз.

Добър Апетит!

Коментари

  1. Наистина тази плънка е нещо ново.....
    Прекрасно пиле,Аура и ти благодаря,че го сподели,защото тъкмо това търсех:)))))
    Прегръдки:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, пилето става много вкусно и сочно! Въпреки многото орехи, няма го натрапчивия им вкус. Опитай, ще ти хареса. :)))

      Изтриване
  2. Супер е това пиленце - някой ден ще се пробва...

    ОтговорИзтриване
  3. Умирам си за орехи - това е моята ядка, а в плънки колко ми харесва... Все се разправяме с милото да сложа или не - той не ги долюбва, освен запечени за мезе. Непременно ще ти изпробвам рецептата за това пиленце, Аурелия! Само да ми кажеш - пюрето от сливи свежо ли да е или концентрат някакъв?
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, пюрето от червени сливи е варено. Сливите се сваряват за един час (3,5 кг червени сливи+100 гр.вода). След което се претриват през ситен гевгир с дървена лъжица. Получената смес се вари със щипка сол на много слаб котлон много много дълго, докато съвсем не се сгъсти. Съхранява се в хладилник. С такова пюре се приготвят тука меса и риби. Както е наршараба.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации