Пица

Обичате ли пица?
Ние в къщи да, не всеки ден разбирасе. За мен това е тежко ядене, но понякога ей така ти се приисква да хапнеш точно пица. С мъжа ми бяхме се разбрали тази петъчна вечер да хапнем пица с чаша бяло студено  вино, гледайки някой интересен филм. Имам една рецепта на тесто от много години. Винаги го ползвам него, защото продуктите са точно. Тестото след изпичане остава леко хрупкаво и в същото време меко. Дори и да ви остане някое парченце, на другия ден си е мекичка. Стават две големи пици. Ние двамата се наяждаме с една, така че спокойно ще стане за 4 човека цялата доза тесто.


Продукти за тестото:
500 гр.брашно
1 яйце
1ч.ч. пр.мляко
1ч.л. суха мая
3 с.л. зехтин(олио)
щипка сол
Плънка:
Кисели краставички
Маслини
Саламчета/ Шунка
Кашкавал
Доматено пюре
Зехтин
За соса:
Майонеза
Кетчуп
Кисели краставички

Начин на приготвяне:
Маята се слага в леко затоплено мляко, разбърква се. Яйцето се разбива добре. Брашното се пресява, в средата се прави кладенче, прибавят се  всичките продукти и  омесваме меко тесто.


С такова тесто може веднага да се прави пица, не трябва да чакаме да втаса. След като    разточите или разтеглите кората, намазвате я първо със зехтин,след това с доматено пюре разредено с малко вода или домати, и вече е въпрос на фантазия и предпочитания. След като подредя всичките продукти върху блата, отгоре върху кашкавала поръсвам със сух риган и съвсем леко със зехтин.
Пека на 200* около 10-15 минути.    









От това тесто направих и едни пици-прасенца за следващия ден. Намазах ги леко със зехтин преди печенето. Решихме да ходим на плаж до морето и помислих, че такива пици ще са подходящи да хапнем там.

Сос:
Винаги към пицата правя едно сосче. Обърквам кетчуп, майонеза и ситно нарязани кисели или мариновани краставички. Става невероятно вкусно.


 P.S. Опитвала съм да направя тестото и с олио, но да ви кажа не ми хареса. Някак си се губи този вкус на истинската пица.

Добър Апетит!

Коментари

  1. Влюбих се в тези прасенца:))),големи красавци.....
    Прекрасна публикация,Аура!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодари ти много, Миленче! Винаги си много щедра към моите публикации. А прасенцата да, станаха симпатични. Притеснявах се да не се деформират по време на печенето. Но станаха много сладки.

      Изтриване
  2. Много хубава пица. Моето тесто доста се различава. Трябва да опитам и това :)
    Поздрави от Щъркелово гнездо!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз в общи линии правя различни пици, т.е. с различно тесто. Ще опитам и това.
    А прасенцата са големи сладури, охо имало е плаж...!И тук прегръдка! Уж щях да спя...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами Весе, с това тесто правя пица от много години и да ти кажа много ми харесва. На времето от някъде го бях преписала, вече и аз не знам от къде. Тестото след печене става леко хрупкаво, но в същото време си остава меко. И най-важното, омесваш тестото и започваш веднага да правиш пицата, не е нужно да го чакаш да втаса.

      Изтриване
  4. Ще го пробвам тестото....хрупкаво и мекичко.
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации