Кайсиев Сладкиш

Трябва да си призная чесно, че досега никога не съм правила сладкиш с кайсии. И аз не знам защо. Все кайсийките си ги хапвахме ей така или на сладко. Докато бродих из милионите кулинарни сайтове и блогове се натъкнах на една рецепта, която и аз не знам защо много ми хареса. Вече цяла седмица се кумя да го направя и ето, че дойде деня. Автора на рецептата не си спомням. Ако някой си познае рецептата да свирка, за да няма после хър мър :)))..веднага ще му напиша името.


Получи се много ароматен летен сладкиш за следобедната чаша кафенце.


Продукти:
15 бр. кайсии( на мен ми отиде 1 кг)
175 гр. + 2 с.л. захар
200 гр. краве меко масло
225 гр. брашно
3 яйца
1 пак. бакпулвер
ванилия
щипка сол
пудра захар за поръсване










Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180*. Мекото масло и 175 гр. захар се разбиват с миксер на пухкав крем. Слагаме едно по едно разбити с вилица яйца, при непрекъснато разбиване. Слагаме ванилията. Пресяваме брашното, объркваме с бакпулвера и солта. На порции слагаме брашното, като разбъркваме с лопатка. Получава се гъсто тесто, но в същото време е и много меко.

Форма с ринг(28 см) застиламе с хартия за печене. Изсипваме тестото и подравняваме с лопатката. Кайсиите се разрязват на две, махаме костилката и ги подреждаме върху тестото, като леко ги застъпваме.
Печем около 45 минути на 180*. Проверяваме с дървен шиш готовността.
След като е готов се оставя във формата до пълното му изстиване.






 Накрая се поръсва с пудра захар.








Добър Апетит!

Коментари

  1. Ох, как ми се прияде, вкъщи имам кайсии, ама от другия сорт - по-едри и по-тъмни, дали да не спретна набързо довечера и аз. МъжО ще е доволен, че го изоставих откъде десерти, така де - на море ще се ходи, той фин, аз до него - с коремче ли да ходя?
    Фотосесията е страшна, Аля, и това съдче плетеното, и сладкишчето, допълнително подсладено с пудра захар...и чинийката, дето наднича изпод него

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В интерес на истината сладкиша става много бързо. И изобщо не е труден. Благодаря Весе за оценката на фотоса. Най-трудната част е снимането, в цялата рецепта :))))))))))))

      Изтриване
    2. Плетеното съдче ми е подарък от свекито. :))))

      Изтриване
  2. Оооооо колко вкусно изглежда :) И от сладкиша и от пресните кайсии бих си взела, че и заедно с плетеното съдче дори :) Облизах се няколко пъти вече :) Усмихнат петък Аура!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Виолета! Поздрави от Баку! И хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Не си го познах,но го харесах:)))).така хубавко си го напудрила,че хич да не си гладен ти се засилва апетитът......Поздрави,Аура!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно сладкишче и ще го направя,макар, че все избягвам напоследък да правя.Ама като ме грабне една такава рецепта с тези красиви снимки и как да не направя?Поздрави на свеки за красивото панерче-добре си те гледа,Аура....
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, благодаря много за топлите думи. Всеки поздрав за нея задължително й предавам. Винаги й става много драго. Да, не мога да се оплача. Всеки път по нещо ми подарява. На село в нейната къща има много интересни предмети и щом ми харесва веднага ми го подарява. Тя е страхотен човек, да ми е жива и здрава.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации