Баница с кисело зеле

Когато днес се събудих, не знам защо, се сетих за баба ми. Моята мила баба, която много отдавна си отиде от този живот. Отиди си без да знам, без да мога да се сбогувам с този прекрасен човек. Още си я спомням. Тя имаше толкова сини очи. Една малка плитка, която криеше под кърпата си - било то през лятото или зимата. Много ми липсва и до ден днешен. Беше прекрасна домакиня. До ден днешен пред очите ми хляба, който тя приготвяше, баниците и разни други вкусотии. Чак сега, когато станах голямо момиче и когато нея вече я няма, разбирам колко много съм изпуснала. Вече няма от кой да науча тези прекрасни вкусотии. Но все пак нещо помня, въпреки че бях момиче тогава. Имаше една баница, която тя приготвяше с плънка от кисело зеле. Това ми беше едно от любимите печива. Та днес посвещавам тази публикация на моята и на всички останали баби, които глезят своите внуци с разни магически вкусотии. Рецептата за тестото я нямам, затова използвах рецептата за  Вита баница с мая  на  Илианка от блога "Щъркелово гнездо". Но плънката много добре си спомням, как я правеше баба ми.




Продукти за тестото:
500 гр. брашно
1/2 ч.л. сол
250 гр. топла вода
1 ч.л. суха мая
1/2 ч.л. сода за хляб
1 с.л. оцет
1 с.л. кисело мляко

Продукти за плънката:
400 гр. нарязано на ситно кисело зеле
1 гл. стар лук
1 с.л. пиперково/доматено пюре
олио

50 гр. краве масло

Начин на приготвяне на плънката:
Първо приготвяме плънката за да може тя изстине, докато правим тестото.
Лука се нарязва на ситно и се задушава в 2-3 с.л. олио докато стане стъклен. След което слагаме ситното зеле и задушаваме до омекване на много слаб котлон. Внимаваме да не загори. Ако сметнете, че олиото е малко може да сложите още малко. Щом зелето омекне, но не да стане на каша, слагаме пюрето и хубаво разбъркваме. Оставяме на страни да се охлади.


Начин на приготвяне на тестото:
В топлата вода разбъркваме маята. Брашното се пресява, по средата правим кладенче и по лека изсипваме всичките продукти. Содата се смесва с оцета. Омесваме меко тесто, разделяме на 4 топки. Покриваме с кърпа и оставяме за 20 минути да си отпочине.



Приготвяне на баницата:
Всяка топка се разточва на тънка кора, може и да се тегли. Отгоре се нарязват тук там парченца масло. Поръсва се с плънката и се навива на руло. След което на охлювче. Подреждаме в тава, застлана с хартия за печене. Оставяме нашата баница във фурната на 50* за около 10 минутки. Намазваме с малко олио. Печем на 150* с вентилатор до златисто. 
След като нашата баничка е готова, намазваме я отгоре с масло.

Получи се много вкусна баничка с вкус на детство мое :)
P.S. Използвах нарязано кисело зеле с моркови. Тука такова продават на пазара. Може да ползвате обикновено кисело зеле и да добавите морковче, когато задушавате лука.

Добър Апетит!

Коментари

  1. Напоследък времето ми е кът и предимно вечер набързо преглеждам нета, но ето ме сега, тъкмо влизам в Блогър и твоята баничка, Аля, най-отпред - златна, апетитна и ми се усмихва така очарователно... :) На всичко отгоре е точно по мой вкус - със кисело зеле. Не знам дали тя или онази, със сиренцето ми е по-любима. И моята баба ме глезеше с такава и когато се сетя за баница, винаги си мисля за двете едновременно. Чудесна ти е станала, мила! Ако беше наблизо, веднага бих те навестила. ;)))
    Да са живи и здрави всички баби, все такива хубави и вкусни спомени да оставят след себе си!
    Прегръдки от мен и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирма!
      Толкова си мила и винаги успяваш да намериш най-подходящите думи. Ах, тези наши баби...Жалко, че когато ни идва акъла, тях вече ги няма :(((
      И за теб миличка, много прегръдки и поздрави!

      Изтриване
  2. Това ще опитам задължително някой път, щом се прибера вкъщи! За да опитаме цялото семейство, сигурна съм, че ще ни хареса много! Моите баби също са готвили доста... Едната отдавна я няма, но всички разказват какви баници, тутманици, торти и др. е правила. Била царица на тестото! Аз не помня тези времена, но със сигурност съм наследила любовта към готвенето от нея. Иначе неиният мъж, дядо ми, лека му пръст, ме учеше да точа кори като нея. Аз пък за него се сетих, Алечка... Още ми е трудно да го преживея, макар да минаха няколко месеца. Както и да е...
    Благодаря ти за тази чудесна рецепта! Запазвам си я и ще я опитам задължително! Прегръдки за теб и за златните ти ръце и сърце! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, Герганче! Става разкошна и много вкусна. Останало е едно малко парче :)))..
      Това на което ни учат нашите баби и дядовци е най-хубавото в живота. От никой друг не мой го научиш :)))
      Поздрави милиа!

      Изтриване
  3. Лелеее, прекрасна е! Как огладнях, ако знаеш :)
    Благодаря ти, Аура!

    ОтговорИзтриване
  4. Алечка, все едно си описала едната ми баба...но не тази с баницата със зеле, нея правеше другата ми баба, на която съм кръстена...Спомени...Ама как ни върна всички години назад само...
    Чудесна ти се е получила баничката!

    ОтговорИзтриване
  5. Аура, ама как си я завила, как си я изпекла, как си я снимала, очите ми останаха в тази вкусна хубавица :)
    И моите спомени за баба ми са същите, миличка, невероятна домакиня беше и аз мисля, че любовта ми към домашно приготвената храна и към тестото са ми от нея!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм така. По готвенето приличам на нея, на моята баба :))))

      Изтриване
  6. Любима баница,за която ме подсещаш мила Аля....Така апетитно си я извъртяла,че и да не е гладен човек ще му се прияде.Ще я направя по тази рецепта,но като си отиде грипа от мен-така ме е тръшнал,че нито ми се яде,нито ми се пие....
    Поздрави и топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, оздравявай...Какъв е този грип? Няма такива работи :)))
      Прегръщам те миличка!

      Изтриване
  7. Ах, Аля, като четох за баба ти, имах усещането, че си проникнала в най-съкровените ми мисли! Същите емоции са и при мен, същите вълнения и болка! А баницата е повече от прекрасна! И снимките са великолепни! Тази баничка ще я направя, много вкусно ми звучи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Валя!
      Тя много ми липсва..Толкова години вече я няма..не мога да я прежаля...:(((

      Изтриване
  8. Прекрасна е!!! Браво, мила! Някак си успяла да върнеш и времето с нея, не знам така ми действат снимките, сякаш преди години е било.... Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Кате!
      И беше много вкусна...докарах я на вкус...от спомените ми..
      Поздрави, миличка!

      Изтриване
  9. Аля, разкошна баница! Така апеттитно си я завъртяла! Не съм яла със зеле и ще си препиша рецептата.
    С хубави спомени си запомнила баба си.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, много е вкусно. За любителите на зеле.. :))))

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации