21 януари 2015 г.

Пастет "Лобио"

Днес ще ви предложа вкусен пастет от боб. За първи път за този пастет чух от съпруга ми, който много го хвалеше. Опитах и много ми хареса. Така че, ако обичате боб, направете си от вкусното пастетче от азербайджанската кухня. :)) 
Казва се "лобио" защото така тука наричат фасула.


 Продукти:
500 гр. кремав боб
1/2 ч.ч. счукани орехи
250 гр. майонеза
1/2 гл. чесън
щипка млян черен пипер
сол на вкус

Начин на приготвяне:
За тази салата се използва червен боб или кремав. Боба накисваме за една нощ в студена вода. След като боба се е накиснал, изсипваме водата, наливаме нова и слагаме да се свари до пълното му омекване. Изсипваме водата от сварения боб, като си запазваме около половин чаена чаша. Оставяме да изстине. След което боба се смила през месомелачката на ситно. 


Към него слагаме останалите продукти. Разбъркваме хубаво. 


Сипваме около 1/4 от водата която сме запазили. Разбъркваме. Пастета трябва да е мек и пухкав. 


Ако ви се стори, че е прекалено сух, сипете още от водичката. Сервира се върху филийки черен хляб или препечен. Според вашия вкус.


Добър Апетит!

14 коментара:

  1. Ммм.... Чуден, чуден! Веднага подавам филийка, Алечка. :)
    Усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. За "лобио знаех, че е специалитет на грузинската кухня, чела съм доста рецепти, но не съм стигнала до него, за жалост. :) Ама то и там кухните са омешани като на Балканите.... Много апетитно изглежда, Алечка, а и снимките са прекрасни!

    И честит рожден ден, макар и на патерици! Да си жива, здрава и много, много щастлива с твоя съпруг, заради когото си отишла така далеч от родния дом! Вярвам, че той го заслужава! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Омешани са Вале, по същия начин както е при нас :)))..Много вкусен пастет и с малко продукти :)

      Благодаря за топлите думи..Ами..май го заслужава :)))))...

      Изтриване
    2. Аля, изуми ме. За пръв път срещам подобно нещо.
      Лобио по грузински е много популярно, дори съм правил два-три пъти (дори и във вариант на варене със светла бира), но все ми е бобена салата с лук и орехи.
      А това е ....просто приказно - ще се пробва задължително

      Изтриване
    3. Благодаря!!! Както се казва Дзверскиииии вкусно!!! :))))))))))))))))...Убедена съм, че ще ти хареса!

      Изтриване
  3. Чудесен пастет, Аля!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Дани! :)))
      Поздрави от пролетния Баку! :))))

      Изтриване
  4. И резен хубав градински домат отгоре! :)
    Чудесен пастет, Аля! Не съм правила с друг, освен с бял боб. Снимките са много зкушаващи!
    И сега какво - да отивам да варя боб ли? ;))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък никога не съм опитвала с бял...А за домата да..да изчакаме юни и тука вече ще има...
      Слагаш и той сам си се вари...това му е хубавото..
      Поздрави, миличка!

      Изтриване
  5. Много нов и ароматен прочит на боба.....Много ми хареса това мазалце и след като преключин с пастета от пилешките дробчета ще го направя това твое изкушение!
    Прегръдки,Аля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка!
      Заслужава си да се опита това, както ти каза мазалце :)))))

      Изтриване
  6. Без майонезата прилича на сместа, с която пълня постните чушки за Бъдни вечер. Оставя само да добавя майонезата! Вкусно!
    Поздрави, Аля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какви са тези чушки? Стана ми интересно. Я да се разходя до твоя блог, да разгледам :))))

      Изтриване