Торта "Каро"

За днес една ароматна тортичка под името "Каро" със сушени сини сливи. 
Много обичам сини сушени сливи. Дори и ей така да си ги хапвам. Но познайте кой не ги яде у дома...Но..:))))..Речено сторено. Отидох до магазина, набавих си нужните продукти. Докато пазарувах, усещах вече аромата на готова торта. Да не говорим, че си купих повече сливи, защото ги изядох половината, докато се прибрах. Тоз дето не яде сливи седна пред мен за да наблюдава, как "хабя" вкусната торта, поставяйки вътре тези невкусни сливи :). Но нали съм си козирог...мноооооогоооо упорит...Процеса започна.









Чаена Чаша - 250 мл

Продукти за блатовете:
4 бр. яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 + 2/3ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
2 с.л. какао
2 с.л. мед
2 с.л. коняк
1 ч.ч. счукани орехи
100 гр. сушени сини сливи

Продукти за крема:
1 кутия варено кондензирано мляко
150 гр. краве масло

За глазурата:
150 гр. тъмен шоколад
75 гр. краве масло


Начин на приготвяне на блатовете:
Сливите се нарязват на ситно. Яйцата се разбиват със захарта докато не удвоят обема си. Прибавяме 1 с.л. коняк и 2 с.л. мед - разбиваме. Слагаме орехите и сливите - разбъркваме.
В отделна купа смесваме брашното, бакпулвера, какаото, канелата. Постепенно слагаме сухата смес към яйчната и разбъркваме. Трябва да се получи гъсто тесто. От тази смес изпичаме 2-3 блата.

Начин на приготвяне на крема: 
Вареното кондензирано мляко се разбира на крем заедно с меко краве масло.

Начин на приготвяне на сиропа:
В кутията от кондензираното мляко сипваме гореща вода(1/2 от кутията) и 1 с.л. коняк- разбъркваме и оставяме да поизстине.

В подходяща плоска чиния се слага  първия блат. Сиропира се леко. Намазва се с част от крема. Слага се следващия блат. Отново от сиропа, пак крем. Тортата се намазваме от всички страни с крема.


Начин на приготвяне на глазурата:
Шоколада се начупва в суха купа. Разтапяме на водна баня. Слагаме нарязано краве масло. Разбъркваме с тел.

Поливаме нашата торта с шоколадовата глазура от горе. Може а оставите леко да потече глазурата по страните.
Оставяме нашата торта за една нощ в хладилника.


P.S. Аз направих 2 блата с диаметър на тавичката 26 см.
Ако не може да намерите по магазините варено кондензирано мляко. Сложете обикновеното, както е затворено, в тенджера. Сипете вода толкова, че да покрива кутията и варете на слаб котлон 3 часа. Оставяте напълно да изстине и чак тогава може да го отваряте. Може да го направите вечерта за да имате на следващия ден варено кондензирано мляко. Трябва да стане тъмно кафяво на цвят и карамелено на вкус.


Тази торта вече е история в нашия дом. 
А сините сливи? Сините сливи се изядоха и още поискахме. :)))

Мек и приятен вкус на канела, мед и коняк с вкус на сливи - точно, като за тези зимни студени вечери. Добра компания, романтичен филм, чаша топъл чай и парче ароматна торта.

Направо си откраднах тази торта от руски блог "Най-вкусните рецепти" :)

Добър Апетит!

Коментари

  1. С този крем ме завладя,Аля...,а мислех че сините сливи ще са ми любимата съставка в тортата:)))
    Прегръдки,момиче!

    ОтговорИзтриване
  2. Алечка, страхотна, сладка кражба! :) И най-хубавото е, че вече си имате ядящ сини сливи човек. ;)
    Да ви е сладко, прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали?..Вълшебници сме ние..Успяваме да ги накараме да хапват..уж това, което не могли да понасят :)))))))))))))))))))))))

      Изтриване
  3. Аля, чудесна рецепта!
    Използвам кондензирано мляко за крем,
    но с масло не съм го правила!
    Ще го опитам :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, опитай, става прекрасен крем. Лесно и вкусно!
      Прегръдки от мен!

      Изтриване
  4. Прекрасна торта,но да споделя, че вече има по лесен начин за приготвяне на Дулсе де Лече.Аз варя кутията в тенджера под налягане около 45 минути.Става много хубаво и бързо

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за идеята. Ще е полезно за тези, които имат уреда. Аз понеже нямам, така че или готов или 3 часа. :))))
      Благодаря и поздрави от Баку!

      Изтриване
  5. Харесвам и употребявам сушените сини сливи, но така в блат за торта не съм използвала. Чудесен и вкусен блат и крем.
    Много ти е интересна каничката. Отдолу е поставка, или такава си е формата на каничката?
    Хубав ден, Аля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Една идея за още едно вкусно използване на сливите.

      А за каничката..Тя е от две части. Долната е поставка във формата на цвете. В средата се слага свещичка. Тя е за направата на чай. Докато живяхме в Прага, поръчах я по интернет от Германия. Много сполучлива и удачна. Понеже моят мъж много обича чай, но не този в пакетчета, а изстински, който се заварява. И не можах да намеря такава подходяща по магазините, та поръчах през интернета. Много я обичам. Тя пътува с нас по света и всеки път се притеснявам ще оцелее ли в багажа :))))))
      Поздрави и прегръдки.

      Изтриване
  6. И на мен ми допада тортичката. :) Бърза, лесна за приготвяне и толкова ароматна - истинско изкушение, Аля!
    Да в е сладко, мила!
    Поздрави сърдечни с пожелание за усмихнат уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Ирма!
      Наистина е лесна. И ефектна :)))))
      И на теб хубави почивни дни!

      Изтриване
  7. Аля, откакто те открих все много интригуващи рецепти виждам при теб!
    Много интересна и вярвам вкусна торта!
    Поздравления и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, благодаря много. За мен си един от майсторите в кулинарното блог-прстранство, на които се възхищавам и от които се уча. :))))..Приятни почивни дни!

      Изтриване
  8. Аля, имай милост - не само ще проям сладко, но и ще взема да правя сладкиши...
    И виновницата ще е - а, познай !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Епа време е да започнеш да сладкарстваш. Убедена съм, че в скоро време ще ни покажеш някой шедьовър с който ще ни закопаеш...:))))))

      Изтриване
  9. Ммм, Аля, и аз съм почитателна на сините сливи - във всякакъв вид! Това е превъзходна тортичка! Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Валенце!
      Обичаме си ги ние, какво да се прави и приобщаваме и домочадието към нашите вкусове.
      Поздрави мила и приятна събота!

      Изтриване
  10. Благодаря ти, Алечка за споделената рецепта, много ме впечатли! Продуктите и съчетанието им ми харесват много и ще намеря време да я изпробвам!
    Съгласна съм с теб, че е много подходяща за сезона.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, благодаря! Жалко е, че не мога лично да те черпя, поне едно парче от тази зимна вкусотия. Но кой знае..:))))
      Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  11. Алечка, спри се момиче с тези торти, направо не ми остана език да цъкам с него...
    А каничката ще си чакам да допътува с вас след години тука, в някое тихо местенце, в къщичка, с каминка, да си пием, старци вече чайче, какво ще кажеш за идеята?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май верно трябва да спра с тез торти, че килцата :)))
      А за каничката, къщичката и чайчето..Защо не по-рано..да не чакаме да станем старци :))))

      Изтриване
  12. Дали не гледах внимателно,но не видях къде и кога се добавя меда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Внимателно сте гледал/гледала. Пропуснах. Заедно с коняка.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации