Торта "Сказка"("Приказка")

Една от най-разпространените торти в бившия Съветски Съюз и може би една от най-любимите - Торта "Приказка" или както е на руски торта "Сказка". Също така най-любима торта на моя съпруг. Дълго търсех  точната рецепта. Купихме тука от една сладкарница такава торта, но се оказа, че само името й се е запазило. На вкус нищо подобно. Точно един ден преди Нова Година попаднах на една рецепта в интернета, която когато прочетох реших, че това ще е тя. И не съм сбъркала - истинската "Сказка", както едно време. 

1 ч.ч. = 250 мл
правоъгълна тава = 28 х 38см
10-12 порции

Продукти за блата:
4 бр. едри яйца
1 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч. брашно

Продукти за кремовата заварка:
2  жълтъка
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч.  кристална захар

Продукти за сиропа:
1/2 ч.ч. кристална захар
1/2 ч.ч. вода
1 с.л. коняк

Продукти за крема:
350 гр. краве масло
1 пакетче ванилия
1 1/2 с.л. какао


Начин на приготвяне на блата:
  • Отделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците се разбиват с 1/2 ч.ч кристална захар до побеляване. 
  • Белтъците се разбиват на твърд сняг, като по време на разбиването постепенно слагаме 1/2 ч.ч кристална захар. 
  • Разбитите белтъци внимателно, на порции, слагаме към разбитите жълтъците и внимателно с лъжица или лопатка бавно разбъркваме. По малко слагаме и пресятото брашно към яйчната смес. Бавно и хубаво разбъркваме. 
  • В тавата слагаме хартията за печене. Изсипваме блата, внимателно разпределяме и слагаме в предварително загрята на 160* фурна. 
  • Печем до златисто. 
  • Проверяваме нашия блат с дървен шиш. 
  • След като блата е готов, изключваме фурната и оставяме така за около 2 минути вътре и чак тогава го изваждаме. Оставяме на страна да изстине.
 
Начин на приготвяне на кремовата заварка:
  • Разбъркваме 2 жълтъка с 1/2 ч.ч. прясно мляко. 
  • Слагаме 1 ч.ч кристална захар - разбъркваме с тел и слагаме на най-слабата степен на котлона, като непрекъснато разбъркваме, докато не придобие консистенцията на кондензирано мляко или боза.
  •  Оставяме на страна да изстине.

  
Начин на приготвяне на сиропа:
  • Водата слагаме да заври. Щом заври водата слагаме захар - разбъркваме, дърпаме от котлона и слагаме коняка. Оставяме нашия сироп да изстине.

Начин на приготвяне на крема:
  • Маслото трябва да е достатъчно меко. Разбиваме го с ванилията на пухкав крем около 5 минутки. 
  • По малко сипваме от кремовата заварка и продължаваме да разбиваме. Трябва да се получи пухкав крем.

Събирането на тортата:

  • Готовия и изстиналия блат внимателно се остъргва с нож отгоре. Цялата коричка се остъргва до меката чест, но само горната му страна. Това е най-пипкавото нещо в тази торта.  
  • Остърганото тесто се запазва  в една купичка. 
  • Блата се нарязва на 3 равни парчета. 
  • Подложка за тортата направих от твърдо картонче, увито в алуминиево фолио. Слагаме първия блат, хубаво сиропираме. Отгоре намазваме с крема. Слагаме втория блат - сиропираме хубаво. Намазваме с крем и слагаме третия блат. Отново сиропираме.
  • Към остатъка от крема слагаме какаото и разбиваме с миксер. 
  • С какаовия крем намазваме хубаво цялата торта от всичките й страни. Отстрани и малко отгоре, по ръбчетата посипваме с нашите трохи от блата. Отгоре може да украсим с помощта на сладкарски шприц. 
  • Оставяме в хладилника поне за една нощ.


P.S. Мой съвет е да направите с още половин доза в повече сиропа, ако обичате по-сочна торта.

В хладилника тортата ще стегне и ще ви се стори малко твърда. Затова от мен съвет да я извадите 20 минути преди сервиране, за да може вашата тортичка да се отпусне и да се насладите на нейния неповторим вкус.

Преди да сложите какаото, отделете си малко от светлия крем. Оцвете го със сладкарски бои и направете украсата. Крема е достатъчно гъст за да не се развали декорацията.


Истинска съветска торта - ароматна и много вкусна с чаша кафе или за тези студени дни, чаша топъл чай.

Рецептата е от азербайджански сайт "Цветята на Баку"

Добър Апетит!

Коментари

  1. Никога не съм опитвала от тортената "Сказка", но така вкусно си я описала, Алечка! Сладка и уханна вечер ти желая. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добра е тортичката, Герганче!
      За теб - сладко утро :)))))

      Изтриване
  2. Ех, как ми припомни едно време за руските приказки и песнички, Аля, с тази твоя сказка:)
    "Раскажи, Снегучочка где бьла..
    Пак върна Кюмран в детството...зох-зох...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, КЯмран :))))))))))))))))))).....Те руснаците имат хубави приказки..

      Изтриване
    2. Това Ю е било случайно, просто не гледам какво натискам:), при това ставе все по-зле:)))

      Изтриване
  3. Аз не харесвам съветски истории, но за една торта винаги мога да си затворя очите :)
    Страхотна е, много ми харесва! За съжаление нямам спомен да съм я опитвала, но може и да греша.
    Хубавото е, че това с опитването лесно може да се поправи :)
    Честита Нова Година, Аура! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита да е и на теб, Мария!
      Те съветските истории не са всички страшни, има и сладки, като тази...
      Поздрави от Баку!!!

      Изтриване
  4. Ние с теб очевидно имаме една обща слабост. Аля - руската и източната кухня!
    Прекрасна торта! Благодарящ ти за споделената рецепта! Поздрави и щастлива 2015 година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам слабост към всичко вкусно, Валя..:))))))))...Какво да се прави..?.:)))))..Благодаря, мила!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Интересно наименование и наистина е като приказка!
    Поздрави, Аля!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации