9 януари 2015 г.

Агнешко печено бутче

Когато дойде реда да мислим основното ястие за Новогодишната вечер - веднага решихме, че това ще е агнешко и то печено. Едно от любимите ни ястия е Агнешко бутче запечено с розмарин и подправки на фурна. Много лесно за изпълнение. Не изисква кой знае какви кулинарни навици и мерудии. Простичко, но много много вкусно ястие.


Продукти:
1 агнешко бутче(около 3кг)
1/2 глава чесън
2 с.л. сух розмарин (2-3 клончета пресен)
1 ч.л. млян черен пипер
4-5 с.л. майонеза
50 гр. краве масло


Начин на приготвяне:
Избирате тава с големина на бутчето. Понеже фурната ми е от големите, ползвам по-дълбоката тава на фурната. Тавата се овива с алуминиево фолио от вътре. Така после ще ви е по-лесно да я измиете. Бутчето се натрива с подправките, счукания чесън и майонезата. Слага се в тавата. Обикновено го побирам по диагонал. Нарязваме маслото наоколо. Отгоре завиваме с алуминиево фолио. Слагам по-лъскавата страна на фолиото отвън, така месото по-бавно ще се пече. Печем на 160* около 3 часа. След като месото омекне махаме фолиото и запичаме до златиста коричка на горен реотан.


P.S. Винаги пека бутчето цяло, но този път помолих месаря да резне на 3 парчета, поради това, че трябваше да го носим при свекито и нямаше как да мъкнеме голямата тава. :)

Сервираме с подходяща салата или варени/печени картофи.

Добър Апетит!


6 коментара:

  1. За много години, Аура!
    Пожелавам ти здраве, щастие и много кулинарни и не само кулинарни пътешествия.
    Агнешкото бутче е приказно, ма ще го търсим по Гергьовден;)

    ОтговорИзтриване
  2. Аха, ето го това бутчееее, чудно е...при нас е нетрадиционно по това време, но не бих отказала!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, беше много много вкусно! Сочно с препечена коричка..ммм...

      Изтриване
  3. Ах, това бутче... ще ти го отмъкна:))) Чудесия е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Мъкни, ще опечем още :)))))

      Изтриване