Агнешко печено бутче
Когато дойде реда да мислим основното ястие за Новогодишната вечер - веднага решихме, че това ще е агнешко и то печено. Едно от любимите ни ястия е Агнешко бутче запечено с розмарин и подправки на фурна. Много лесно за изпълнение. Не изисква кой знае какви кулинарни навици и мерудии. Простичко, но много много вкусно ястие.
Продукти:
1 агнешко бутче(около 3кг)
1/2 глава чесън
2 с.л. сух розмарин (2-3 клончета пресен)
1 ч.л. млян черен пипер
4-5 с.л. майонеза
50 гр. краве масло
Начин на приготвяне:
Избирате тава с големина на бутчето. Понеже фурната ми е от големите, ползвам по-дълбоката тава на фурната. Тавата се овива с алуминиево фолио от вътре. Така после ще ви е по-лесно да я измиете. Бутчето се натрива с подправките, счукания чесън и майонезата. Слага се в тавата. Обикновено го побирам по диагонал. Нарязваме маслото наоколо. Отгоре завиваме с алуминиево фолио. Слагам по-лъскавата страна на фолиото отвън, така месото по-бавно ще се пече. Печем на 160* около 3 часа. След като месото омекне махаме фолиото и запичаме до златиста коричка на горен реотан.
P.S. Винаги пека бутчето цяло, но този път помолих месаря да резне на 3 парчета, поради това, че трябваше да го носим при свекито и нямаше как да мъкнеме голямата тава. :)
Сервираме с подходяща салата или варени/печени картофи.
Добър Апетит!
За много години, Аура!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти здраве, щастие и много кулинарни и не само кулинарни пътешествия.
Агнешкото бутче е приказно, ма ще го търсим по Гергьовден;)
Благодаря!
ИзтриванеАха, ето го това бутчееее, чудно е...при нас е нетрадиционно по това време, но не бих отказала!
ОтговорИзтриванеВесе, беше много много вкусно! Сочно с препечена коричка..ммм...
ИзтриванеАх, това бутче... ще ти го отмъкна:))) Чудесия е! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Мъкни, ще опечем още :)))))
Изтриване