26 януари 2015 г.

Постен булгур

Докато живяхме в Прага, често хапвахме в турските заведения. Много ми харесваше булгура, който приготвяха там в различни вариации. Обичам го с месо и без.  
Днес ви представям една семпла рецепта, но много вкусна.


Продукти:
1ч.ч. булгур
1 с.л. пюре от чушки
1 гл. лук
5-6 с.л. олио
сол на вкус

  
Начин на приготвяне:
Булгура се накисва за 1 час в студена вода. След което водата се отцежда. Лука се нарязва на ситно и се запържва в 5-6 с.л. олио. След като стане стъклен, слагаме и пюрето от чушки. Запържваме за около 1-2 минутки. Слагаме булгура, обръщаме два пъти и сипваме 1 ч.ч вода. Слагаме сол на вкус и оставяме на тих огън, докато поеме цялата течност, за около 15 минути. След което изключваме котлона и оставяме за още 15 минути да си почине. Нашия булгур готов. Сервирайте като самостоятелно ястие или като гарнитура към някое месенце. 


P.S. Ако не ви се чака и не искате да накисвате булгура. Тогава булгура само се измива и се слага към лука. Долива се 2 ч.ч вода и времето на готвенето се увеличава.


Добър Апетит!

7 коментара:

  1. Аля, много е апетитно!
    Но у нас булгура и турския се различават :)
    При първа възможност ще го опитам :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много обичам булгур и постоянно съм в издирване как да си го приготвям. Ето една страхотна рецепта, много ти благодаря, Алечка! Запазвам си за проба. :)
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен булгура едно леко ястие. Така го усещам аз. Много харесвам вкуса му. А така постен стана много вкусен!

      Изтриване
  3. И това ми харесва, ще направя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много вкусно стана и без месо :)))

      Изтриване