4 януари 2015 г.

Баница с късмети

Традицията повелява на новогодишната трапеза да присъства кралицата на печивата - Баница с късмети. Обикновено това е класическия вариант на баница с плънка от сирене. Аз реших малко да наруши традицията, защото не бях сигурна, че присъстващи на празничната трапеза ще им хареса класическия вариант. Но знаех, че всички хапват зеленииите. Затова реших да разнообразя малко традиционата баница. За моя радост открих кори за баница - турски. Малко са по дебелички от българските, но като няма други... Пък и нямаше време да точа.


Продукти:
1 пакет кори за баница
250 гр. краве сирене
1 вр. зелен лук
1вр. пресен копър
1 вр. пресен магданоз
1 вр. спанак(200 гр)
5 яйца
1/2 коф. кисело мляко
100гр. краве масло
сол на вкус
Тавичка с диаметър 26 см



Начин на приготвяне:
Маслото разтопяваме на слаб котлон или в микровълновата фурна.


Зелениите хубаво се измиват и се нарязват на ситно. След което се задушават в 20-30 гр. масло до омекване. Сиренето се настъргва на едро ренде. Към него слагаме задушените и поизстинали зелении, 3 предварително леко разбити яйца, 2-3 с.л. кисело мляко. Разбъркваме хубаво с вилица. Започваме подреждането на нашата баница. Всяка кора намазваме, с помощта на четка, с разтопено масло.


Отгоре намазваме с нашата плънка. Да не забравяме от време на време да пъхнеме и по някой късмет и разбира се парата. Завиваме на руло и подреждаме в предварително намаслена тава във формата на охлювче.


В купичката в която е била плънката чукваме останалите 2 яйца, останалото кисело мляко - разбиваме с тел. Заливаме отгоре нашата баничка. Поръсваме с останалото разтопено масло и печем на 160* с винтелатор( може и без) до готовност. Проверявам с дървено шишче. Щом излезе сухо, баничката е готова.



Добър Апетит!

19 коментара:

  1. Аура, за много години!
    Да сте здрави и щастливи :)
    Баницата е чудесна!
    И толкова апетитна....
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години, Данче! Живи и здрави, миличка!

      Изтриване
  2. За много години,радостни,доходни и щастливи!
    Аля,превъзходна баница,с много зелении ми е съвсем на сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години, Роси!
      Благодаря и аз съм по зелениите :)

      Изтриване
  3. Чудна баница!
    За много години, Аура!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Илианка!
      Стана вкусна и ароматна :)

      Изтриване
  4. За много години Аура. Здраве и много усмивки пожелавам. Баницата изглежда умопомрачително :). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. За много години, Дианче!
    И за теб и семейството ти здраве и късмет през новата година!

    ОтговорИзтриване
  6. За много години,приятелко!
    Здрава и сбъдваща мечти 2015-та година пожелавам за теб и близките ти!
    Прегръдки и за чудесната баничка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря. миличка! Благодаря ти Миленче!
      За много години мила!
      Живи и здрави за цялото ти семейство!
      Прегръщам те!

      Изтриване
  7. Алечка, ще си направя такава баничка, защото със копър и магданоз не съм опитвала, а обичам зелена баница!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много вкусна се получава!
      Опитай Весе :)))))
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Спорна, здрава и щастлива Нова година, Аура! Вярвам, че каквото и късметче да си изтеглила от тази прекрасна баница, то ще ти се сбъдне! Желая ти го от сърце!

    ОтговорИзтриване
  9. Честита Нова година, мила! Живи и здрави да сте! Чудесна интерпретация на класическата баничка:). Успешна 2015 година!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      И за теб да е успешна!!!
      Живи и здрави цялото ти семейство!

      Изтриване
  10. Здравейте и ЧНГ! Впечатлих се от рецептата, но имам въпрос, да няма грешка, 200гр спанак са си едно нищо за цяла тава баница, особено пък и задушен предварително. Или нещо не съм разбрала и това е само за една кора.
    Поздрави и успешна година

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години!
      Точно така си е 200 гр. Дописах горе - тавичката ми беше 26 см. Тука спанака продават на връзки и горе долу толкова си беше. Но въпрос на вкус. Ако баницата е голяма, разбира се ще сложиш и повече. Цялата плънка ми беше абсолютно достатъчна. Хубавото на тази баничка, че е въпрос на импровизация. :)))
      Поздрави от снежния Баку!

      Изтриване
  11. Ехееее, чак от Баку поздрави, благодаря, благодаря :) А биничката ясно, ще е с мерки на око, че тук корите са 1 пакет 500г и никак няма да влезнат в такава тавичка, а и както обичаме вкъщи, корите са само, за да придават форма на плънката, ииииии поздрави на Баку от снежна София :)

    ОтговорИзтриване