Торта "Юха"
Днес ще ви запозная с една много вкусна тортичка. Когато за повече време отиваме на село, винаги отиваме на гости на едни семейни приятели на родителите на моя мъж, на 20 минути път. Те са голямо и много гостиеприемно семейство. Последния път когато им гостувахме гощаваха ни с една много вкусна домашна тортичка. Останах впечатлена от вкуса й и веднага записах рецептата. Рецептата е на една от дъщерите, която се казва Сеид. Името й е означава "светица". Тортата беше за почерпка в службата, по повод нашата малка годишнина. Името на тортата е "Юха", означава от азербайджански "лаваш". Лаваш това е вид хляб в Азербайджан. Изглежда като пекани домашни кори за баница.
Продукти за тестото:
2 яйца
1 ванилия
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
200 гр. краве масло
1/2 ч.л. сода за хляб
брашно колкото поеме(за меко тесто)
Продукти за крема:
1 ванилия
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1 л прясно мляко
350 гр.краве масло
Начин на приготвяне на блатовете:
Разбиваме с тел киселото мляко и содата. Отделно се разбиват яйцата и захарта до побеляване с тел. Към тази смес слагаме киселото мляко - разбъркваме. Маслото се разтопява и по малко се налива към основната смес при непрекъснато бъркане. Не съм измерила брашното. Слагате по малко и разбърквате. Трябва да се получи меко тесто, но не лепнещо. Разделяме тестото на малки топки с размер на голямо яйце. При мен се получиха 16 броя. Всяко топче се разточва на много тънка кора. Не се тегли, а точно се разточва. Тестото достатъчно меко и леко се разточва. Всяка кора се изпича на 150* с вентилатор до златисто върху хартия за печене. Спокойно събирате изпечените кори една върху друга внимателно за да не ги счупите. След като се опекат и изстинат стават много хрупкави.
Начин на приготвяне на крема:
Разбиваме млякото, захарта и брашното с тел до хомогенна смес. Слагаме на котлона на най-слабата степен и варим при непрекъснато бъркане до сгъстяване. Когато крема е готов прилича по консистенцията на боза. Оставяме да изстине. Крема трябва да е топъл когато слагаме мекото масло на кубчета и разбиваме с миксер на пухкав крем.
Сглобяваме нашата торта. Върху всеки блат се слагат горе долу по 3-4 с.л. от крема. Намазва се внимателно без да се натиска. Едната кора се натрошава на ситно. С нея се посипва тортата отгоре. Покриваме с домакинско фолио и оставяме нашата торта на студено, поне за една нощ. На следващия ден ще имате много лека, мека и сочна торта.
P.S. Тортата се получава доста голяма. Ако решите да я правите за вашите гости и искате тя да е равна от всичките й страни. След като разточите кората, веднага я изрежете на квадрат или кръгче и чак тогава изпечете. Корите не си губят формата по време на печене.
Получава се торта с диаметър 36 см и височина 3-4 см. Може корите да направите по малки и да направите вашата торта по висока. Преди консумация оставете вашата торта на стайна температура поне 30 минути, за да се отпусне и тогава ще можете да се насладите на истинския й вкус.
Добър Апетит!
Честита годишнина и още безброй такива щастливи поводи.......!Тортата според мен е от типа"френска селска",а и съдейки по великолепната рецепта ще ни стане и на нас любима,,,,Така че, Ауричка,благодаря ти много за споделената вкусотия!
ОтговорИзтриванеСнимките ти са много-много изящни!Прегръдки!:))))
Благодаря, Миленче!
ИзтриванеТрябва да си призная, че никога не съм пробвала френската торта. Четох някой публикации за нея, но така и не стигнах до направата. Ще трябва да го попълня този пропуск. :)))
Тортата, снимките - разкош Аля!!
ОтговорИзтриванеПри първа възможност ще се възползвам от рецептата!
Благодаря, Виолета!
ИзтриванеНаправих 3 различни фотосесии и чак последната стана така както го намислех :))))..
Поздрави и прегръдки!
Чудесна е, Аля!
ОтговорИзтриванеИ честита годишнина!
Поздрави от мен!
Дани, благодаря!
ИзтриванеОоо, колко вкусна изглежда само! Представям си блатовете как попиват и после как се разтапя в устата този разкош... Бъдете винаги едно цяло, Алечка, и животът ви да е така сплотен и сладък като тортата. Наздраве! :)
ОтговорИзтриванеТи позна, Герганче. Наистина се разтапя в устата. Много лека и вкусна тортичка.
ИзтриванеБлагодаря ти за винаги топлите думи, които отправяш към мен, към нас...
Поздрави миличка и прегръдки от далечния Баку!
Това е тортата!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави за празника и комплименти за таланта!
Благодаря много!
ИзтриванеОбичам това, което правя :))))
Поздрави от Баку!
Колко семпла и непретенциозна тортичка, а така прекрасна, Аура! Скоро не бях виждала толкова изчистен, нежен десерт, все някакви нафарфаросани, тежки торти и списъци с продкти, отнемащ 20 минути да бъде изчетен само.
ОтговорИзтриванеПоздравления за авторката на рецептата и за твоето страхотно изпълнение!
Мария, хиляди благодарности!
ОтговорИзтриванеПрава си в едно, че напоследък се стремим да приготвим торти с по 5 етажа и сме забравили вкусните и нежни домашни торти. Ще предам поздравите ти, непременно. Ще й е много приятно. И от мен много поздрави от Баку!
Такава торта харесва-семпла,вкусни и голяма...да има и допълнително.Тези жени там със сигурност за големи домакини-поздравления за тях!
ОтговорИзтриванеХубава неделя,Аля!
В това семейство наистина жените са големи домакини, всеки път нещо вкусно опитвам при тях. Благодаря за поздравленията. Ще им предам, Живе!
ИзтриванеСватята ми правеше подобна торта и си помислих, като четях рецептата -малък е светът! Отгоре поръсваше с много орехи.
ОтговорИзтриванеНевероятно вкусно! Поздравления за домакинята и за теб, че сподели тази рецепта!
Поздрави!
Благодаря!
ИзтриванеСветът наистина е много малък. С орехи сигурно също ще е много вкусна. :))
Поздрави и прегръдки, Тилия!
Аля, чак сега стигнах...:)макар да видях вече тази тортичка при теб.
ИзтриванеТи знаеш какво ти желая от сърце и вярвам, че ще го бъде!
Дълги, дълги години да празнувате своите годишнини щастливи!
За тортичката - чудна е!
Весе, благодаря!!!
ИзтриванеПриятно ми е да се запознаем с тази очарователна красавица! Вълшебна е, обичам такива торти! Поздрави!
ОтговорИзтриванеОбикновена домашна торта, но много много вкусна...
ИзтриванеТолкова обичам домашни торти с такива хрупкави блатове, които след като се напоят с крем се топят в устата, ммм
ОтговорИзтриванеТази торта определено заслужава внимание и задължително ще изпробвам. Благодаря за споделената рецепта, Аура :)
Точно така е Танче - тописе в устата...Благодаря за оценката :)))..
ИзтриванеПоздрави!
Мммм, ако не ме мързи някой ден да точа блатове, трябва дА Я НАПРАВЯ. зВУЧИ ВКУСНО, ПЪК И ОБИЧАМ ТВОИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ- НЕСТАНДАРТНИ , А В СЪЩОТО ВРЕМЕ БЕЗ ПРОДУКТИ, КОИТО НЯМА КЪДЕ ДА НАМЕРЯ;)пОЗДРАВИ, аУРА!
ОтговорИзтриване(Извинявам се за главните букви, но е без да искам)
ОтговорИзтриванеТака е дори е по-интересно...Това с продуктите ми е познато. Много рецепти гледам, ама като не мога да открия нещо и ми се разваля желанието да го приготвя. Благодаря за оценката! Много се радвам, че все пак някой харесва моите измишльотини :))))
ИзтриванеПоздрави и прегръдки от топлия Баку!
Аа, къде ми е отишъл коменатара?... Я, пак! :)
ОтговорИзтриванеУжасно, ужасно вкусна ще е тортичката ти, Аля! Искам едно голямо парче от нея, от твоята! :)
Да знаеш само откога ми се ще да направя лека и съвсем семпла торта, но онези, мои калпазани все ме увещават за друго.
Хайде пак да те благословя! Да си много здрава, много обичана, да успееш да сбъднеш и най-съкровените си мечти, за да няма за какво повече да мечтаеш, а да се потопиш дълбоко в щастието, което гониш! Ей това ти желая. Всичкото останало, което ще съпътства дните ти, нека ги изпълва с радост, любов и смисъл!
Прегръщам те!
Мила Ирма, както винаги много си сладкодумна.
ИзтриванеБлагодаря ти много за топлите думи, за пожеланията ти...Гоня Ирма, толкова силно гоня...Надявам се някой отгоре да ми позволи да я хвана - бленуваната мечта.
Поздрави и прегръдки силни!