22 януари 2015 г.

Кюфтета по цариградски

С тази рецепта няма да открия Америка. Но понеже отдавна й се каня и снощи дойде й реда. За тази вкусотия има много рецепти. Най-много ме впечатли рецептата на Пепа Стоева от блога Храна за мой'те канибали
Каквото и да опитам от Пепи, винаги ми се е получило и винаги е било вкусно. 
Благодаря, Пепи!



Продукти:
1 кг телешка кайма
2 яйца
1 голям морков
2 гл. стар лук
2 средни картофа
1 филия хляб
100 мл прясно мляко
щипка млян кимион
щипка млян черен пипер
щипка сол
олио за пържене
брашно за овалване

Продукти за картофеното пюре:
6 картофа
50-70 мл прясно мляко
25 гр краве масло
сол

За соса:
50 мл олио
50 мл червено вино
2 с.л. червен пипер

2-3 стръка пресен магданоз/копър


Начин на приготвяне на кюфтетата:
Никога не купувам готова кайма. Винаги купувам месо и си го меля или направо в магазина или в къщи. Но, ако нямате такава възможност, разбира се може да приготвите това невероятно вкусно ястие и с готова. Хляба се накисва в млякото. Смиламе месото два пъти, като втория път вече заедно с лука, моркова, картофите и изцедения от млякото хляб. Слагаме леко разбити с вилица яйца, сол, кимион, черен пипер. Каймата хубаво се омесва. Покрива се с домакинско фолио и се оставя за около 2 часа в хладилника. След което правим от каймата топчета с големината на топчета за пинг-понг, овалваме ги в брашното.


Пържим на маслена баня докато се зачервят. Слагаме ги в топла купа под капак. 


Начин на приготвяне на пюрето:
Картофите се обелват и се слагат цели да се сварят до пълното им омекване. Изсипваме водата от картофите като си запазваме около 1/2 от ч.ч. След което пасираме картофите с преса за пюре. Слагаме горещото мляко, маслото и солта и малко от водата на картофите. Хубаво пасираме. Трябва да се получи пухкаво пюре.

Начин на приготвяне на соса: 
Загряваме олиото. Слагаме пипера и запържваме за около 10-15 секунди. Внимателно сипваме виното и кипваме 5-7 минутки или докато се изпари алкохола.

Сервираме картофеното пюре, отгоре с няколко кюфтенца, поляти със соса. Поръсваме с магданоз/копър и сервираме. 
Едно много вкусно домашно ястие! Горещо ви го препоръчвам!


P.S. Направих някой изменения в рецептата. 
Използвах само телешка кайма(такава имах в наличност). 
Не съм сложила стафиди поради това, че не знаех, как ще реагира главата на семейството. :)))

 Добър Апетит!

14 коментара:

  1. Аля, приготвила си чудесна класика в българската кухня!
    Поздравления и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси!
      Българското си е най-вкусното :)))

      Изтриване
  2. О, колко са апетитни тези кюфтенца, страшни снимки просто!
    С удоволствие ще ги приготвя някой път, Аура.
    Желая ти хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Мими!
      Полвин ден ми отнеха...Винаги се опитвам така да снимам за да се усети вкуса :)))) и аромата :))))
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Много са сполучливи - с телешка или агнешка кайма, са класика.
    Направо си надминала оригинала

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!!!
      Когато учителя е добър и учениците не са лоши :))))))

      Изтриване
  4. Направо "Царски кюфтенца" си приготвила, Аля - да можех, бих се пресегнала веднага към чинйката! :)
    Ужасно вкусно изглеждат! Поздравления за майсторката!
    Много усмивки за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не скромно, ама наистина станаха много вкусни... С кимиончето много ми хареса.
      Благодаря, Ирма!

      Изтриване
  5. Много вкусни и любими! Защо ли не съм у вас сега?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А кажи де сега..Защо не си у нас? :)))))

      Изтриване
  6. Класиката си е класика, но се иска и майсторлък! :) Аля, много добре са ти се получили!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тилия!
      Невероятно вкусно ястие. Българското сие най-вкусно :)))

      Изтриване
  7. За мен, като Кямран - без стафиди в каймата!

    ОтговорИзтриване