Кюфтета по цариградски
С тази рецепта няма да открия Америка. Но понеже отдавна й се каня и снощи дойде й реда. За тази вкусотия има много рецепти. Най-много ме впечатли рецептата на Пепа Стоева от блога Храна за мой'те канибали .
Каквото и да опитам от Пепи, винаги ми се е получило и винаги е било вкусно.
Благодаря, Пепи!
Продукти:
1 кг телешка кайма
2 яйца
1 голям морков
2 гл. стар лук
2 средни картофа
1 филия хляб
100 мл прясно мляко
щипка млян кимион
щипка млян черен пипер
щипка сол
олио за пържене
брашно за овалване
Продукти за картофеното пюре:
6 картофа
50-70 мл прясно мляко
25 гр краве масло
сол
За соса:
50 мл олио
50 мл червено вино
2 с.л. червен пипер
2-3 стръка пресен магданоз/копър
Начин на приготвяне на кюфтетата:
Никога не купувам готова кайма. Винаги купувам месо и си го меля или направо в магазина или в къщи. Но, ако нямате такава възможност, разбира се може да приготвите това невероятно вкусно ястие и с готова.
- Хляба се накисва в млякото.
- Смила се месото два пъти, като втория път вече заедно с лука, моркова, картофите и изцедения от млякото хляб.
- Слагат се леко разбитите с вилица яйца, сол, кимион, черен пипер.
- Каймата хубаво се омесва.
- Покрива се с домакинско фолио и се оставя за около 2 часа в хладилника.
- След което от каймата се оформят топчета с големината на топчета за пинг-понг, овалват се в брашното.
- Пържат се на маслена баня докато се зачервят.
- Изваждат се в топла купа под капак.
Начин на приготвяне на пюрето:
- Картофите се обелват и се слагат цели да се сварят до пълното им омекване.
- Изсипва се водата от картофите, като си запазва около 1/2 от ч.ч.
- След което картофите се пасират с преса за пюре.
- Сипва се горещото мляко, маслото и солта, и малко от водата на картофите.
- Хубаво всичко се намачква.Трябва да се получи пухкаво пюре.
Начин на приготвяне на соса:
- Олиото се загрява. Слага се червения пипер и се запържва за около 10-15 секунди.
- Внимателно се сипва виното и се кипва 5-7 минутки или докато се алкохола се изпари напълно.
- Сервира се картофеното пюре, отгоре с няколко кюфтенца, поляти със соса.
- Поръсват се с магданоз/копър и е готово за сервиране.
- Едно много вкусно домашно ястие! Горещо ви го препоръчвам!
P.S. Направих някой изменения в рецептата.
Използвах само телешка кайма(такава имах в наличност).
Не съм сложила стафиди поради това, че не знаех, как ще реагира главата на семейството.))
Добър Апетит!
Аля, приготвила си чудесна класика в българската кухня!
ОтговорИзтриванеПоздравления и хубав ден!
Благодаря, Хриси!
ИзтриванеБългарското си е най-вкусното :)))
О, колко са апетитни тези кюфтенца, страшни снимки просто!
ОтговорИзтриванеС удоволствие ще ги приготвя някой път, Аура.
Желая ти хубав ден! :)
Мерси, Мими!
ИзтриванеПолвин ден ми отнеха...Винаги се опитвам така да снимам за да се усети вкуса :)))) и аромата :))))
Поздрави!
Много са сполучливи - с телешка или агнешка кайма, са класика.
ОтговорИзтриванеНаправо си надминала оригинала
Благодаря!!!
ИзтриванеКогато учителя е добър и учениците не са лоши :))))))
Направо "Царски кюфтенца" си приготвила, Аля - да можех, бих се пресегнала веднага към чинйката! :)
ОтговорИзтриванеУжасно вкусно изглеждат! Поздравления за майсторката!
Много усмивки за теб!
Не скромно, ама наистина станаха много вкусни... С кимиончето много ми хареса.
ИзтриванеБлагодаря, Ирма!
Много вкусни и любими! Защо ли не съм у вас сега?
ОтговорИзтриванеА кажи де сега..Защо не си у нас? :)))))
ИзтриванеКласиката си е класика, но се иска и майсторлък! :) Аля, много добре са ти се получили!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Тилия!
ИзтриванеНевероятно вкусно ястие. Българското сие най-вкусно :)))
За мен, като Кямран - без стафиди в каймата!
ОтговорИзтриванеЕстествено..как иначе :)))
Изтриване