28 януари 2015 г.

Кримски хворост или "Плажна баклава"

В духа на политическите събития, днес ще ви представя една рецепта от Крим. Това е една сладка вкусотия. Наричат я хворост или "плажната баклава". Сигурно се питате - Какво е "хворост"? Ще опитам да обясня. Думата "хворост" на руски означава съчки. Малки тънки клонки за разпалване на пещта. Когато ги счупите се чува едно пукане. Такаааа...:)))..А защо "плажна баклава", ами защото, както ви е известно, Крим се намира на брега на нашето Черно море и там разбира се има плажове. Та тази сладка вкусотия я продават там, по техните си плажове. Това е една хрупкава баклава с аромат на мед и вкус на орехи.


Продукти за тестото:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. газирана вода
1 ч.л. захар
3 с.л. водка
щипка сол
олио за пържене

Продукти за сиропа:
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. вода
1 ч.л. мед

За посипване:
1/3 ч.ч. счукани орехови ядки


Начин на приготвяне:
Първо варим сиропа, докато не започнат да се появяват мехурчета. 
Оставяме го настрана да изстива.


От всичките продукти се омесва твърдо тесто. Оставяме го покрито поне за 30 минути да омекне. След което съвсем леко го премесваме още веднъж и го разделяме на 4 топки. Пак оставяме за около 20 минути да си отпочине. След това всяка топка се разточва на кора с дебелина около 1 мм. Леко посипваме кората с брашно. Навиваме на руло и го нарязваме по диагонал с размер по ваше желание.Ако нарежете с къдрав нож ще имате много красиви цветчета.


След като нарежем всичките парченца, всяко парче се отваря на цветче, като си помагаме с нож внимателно, ако някъде се е слепило. Единия край леко притискаме с пръсти, другия отваряме. Получават се нещо като кали :))))


Изпържваме нашите цветчета на порции, в маслена баня до златисто. Оставяме върху кухненска салфетка да се изцеди излишното олио. След като изпържим всичките цветчета и нашия сироп е изстинал. Потапяме всяко в сиропа и подреждаме върху чинията в която ще сервираме нашата баклава. След като подредим цялата баклава, отгоре я посипваме със счукани орехи. 
Нашата баклава е готова.


Нищо че е зима, винаги можем да си направим тази баклавичка и да си помечтаем за плажовете и за моренцето :))))

P.S. Не можах да определя източника на тази рецепта. Но за първия път я видях в руски блог "Шустрый повар"

Добър Апетит!

24 коментара:

  1. Аля, баклавата е чудесна!
    И си представям какъв звук издава, когато я 'хруснеш' :)
    Много ме изкушаваш :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така Дани, хрупа...хрупа...хрупа..
      Това е целта - изкушението :)))
      Прегръдки миличка!

      Изтриване
  2. Толкова да е красива тази баклава! Браво, Алечка! :)
    Пък и нали знаеш, че у нас си я хапваме най-вече зимно време... Така че си уцелила точния момент. :)
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности, Герганче!
      Един сладък поздрав от мен!

      Изтриване
  3. Леле колко красиво и вкусно е тук Аля!! Със сигурност ще го направя, поздрави мила Аля!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Виолета!
      Нещо по-различно, по-различна баклавица :)))
      Поздрави и лек ден!

      Изтриване
  4. Иска ми се да мога веднага да си хрусна някоя калия и съм сигурна, че опитам ли, няма да мина само с една. :)
    Много оригинално изпълнение, Аля! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От такъв майстор- наистина си е комплимент за мен, Ирма :)))
      Благодаря и прегръдки!

      Изтриване
  5. Мммм, и после не се чуди защо обичам да идвам насам- то се редува красота, изкушение, нещо ново и така до безобразие;) Много ми харесва, Аура! Благодаря за голямото удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марте:))) Уча се от такива майстори, като теб..Винаги перфектно изпълнение :))

      Изтриване
  6. Прекрасни са тези къдравелчета,Аля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А точно си намерила им име - къдравелчета!
      :))))))

      Изтриване
  7. Човек колкото и да чете и се интересува винаги намира нещо, което за върви път вижда. И аз така с тази баклавичка. Много интересна и предполагам вкусна. Поздравления и благодаря за прекрасната рецепта, Аля!
    Няма да и' се размине, че се прави! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е. Колко и да скитаме в просторите на интернета, все намираме нещо различно и разбира се вкусно и ефектно :))))

      Изтриване
  8. Леле, леле, Аля, какви ги вършиш ти, докато ме няма пред компа...Направо ме уцели тук яко...Красота, а вкуса го усетих, и още как...пък плажове, море...оооо, много мечти ми дойдоха накуп:)Прегръдка миличка, харесва ми да си си вкъщи:), на Кямран сигурно също:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И още как..все готвя по нещо..трябва да се спра..Стига глезотии :)))))

      Изтриване
  9. Аля, може и да се повтора - но с това изкушение, направо разби сърцето ми на месоядно.
    Да се надявам, че някой път опитам тази чудесия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съдбата е непредвидима. Може да си спретнем една бакинско-форумска-блогърска среща...Уф, как го измислих..:))))

      Изтриване
  10. Уникална баклава,за първи път виждам такава,много е красива,освен че и вкусна!Поздрави,Аля!

    ОтговорИзтриване
  11. Много нестандартна и много интересна рецепта, Аля! И много красиво изглежда! Колко необятен е светът на кулинарията! Благодаря за прекрасното предложение!

    ОтговорИзтриване
  12. Нещо ново, интересно и много ефектно! Чудесно предложение за баклава!
    Хубава вечер, Аля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря. Тили!!!
      И на теб хубав петък!

      Изтриване
  13. Чудесно изглежда баклавичката и сигурно е много вкусна, но колко време парченцата престояват в сиропа, преди да се наредят в чинийката?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Галина, всяко парченце се топва в сиропа и се вади. Веднага се подрежда в чинията. Не се оставя в сиропа, защото иначе ще си загуби хрупковостта. Ако ви остане сироп, накрая поливате с него цялата баклава.
      Поздрави от Баку!

      Изтриване