Пастет от телешки черен дроб

Един много вкусен пастет, който опитах за първи път тука в Азербайджан. Дълго търсех подходящата рецепта и ето най-сетне открих точната. Много нежен на вкус. Подходящ и за закуска и за мезе.


Продукти:
1 кг телешки черен дроб
1/2 ч.ч. 30 % течна сметана
1/2 ч.л. млян черен пипер
2 големи моркова
2 гл. стар лук
4 бр. дафинов лист
150 гр. краве масло
сол на вкус
олио 

100-150 гр. краве масло за рулото


Начин на приготвяне:
Лука се нарязва на ситно и се запържва до златисто в олио. Морковите се рендосват и се задушават отделно от лука, също в малко олио. 
Черния дроб се почиства от ципите и жилите, измива се и се подсушава с кухненска салфетка. Нарязва се на парчета с размер около 3-4см. В тиган загряваме олио и  на порции изпържваме черния дроб c черния пипер, на силен котлон до леко златисто. Пържим около 5-6 минути. След което връщаме целия дроб в тигана, слагаме дафиновия лист и на най-слабата степен на котлона го задушаваме 20 минути под капак. Внимава се да не стане черния дроб прекалено сух, трябва да остане мекичък. Изпържения черен дроб и задушените зеленчуци се смилат през месомелачката. Изсипваме нашата смес в пасатора. Слагаме 150 гр. меко краве масло и разбиваме на пухкава смес. След това сипваме течната сметана, но по малко и разбиваме. Не трябва да стане сместа течна. Слагаме сол на вкус. 
Върху парче домакинско фолио( аз сложих три пласта) разстиламе нашата смес от черния дроб с дебелина около 0,5-1 см. Отгоре намазваме внимателно с много меко масло и завиваме на руло. Получава се саламче. Тъй като сместа е доста, направете няколко парчета. С помощта на фолиото хубаво увиваме. Правим стегната руло и оставяме в хладилника поне за около 5-6 часа хубаво да стегне. 

Много подходящ пастет за закуска и мезе. 


P.S. Аз направих няколко парчета и ги замразих. След което вадя едно парче, оставям да се размрази на стайна температура и е готово за употреба.
Нямах време да чакам маслото да омекне и го нарязах на тънки парчета за да го сложа в рулото. Смятам го за малка грешка, защото ако го бях направила както си трябва, на външен вид рулцето щеше да изглежда по-красиво :),
но ви уверявам, че си беше много вкусничко..ммм..и още имам в камерата.. :)

Рецептата е от сайта russianfood.com

Добър Апетит!

Коментари

  1. Алечка, чудесен си е така, че и много красив! А и оригинално поднесен, не бях виждала завит на руло. :) Ох, огладнях...
    Да ви е сладко вкъщи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Герганче!
      Имахме гости и много бързах, но върху вкуса това не се отрази9бързината)..Стана идеален.

      Изтриване
  2. Мм, това обещава да е много, много вкусно, Аля!
    Представям си какво ще е, преди да се завие пастета на рулце, върху пласта с масло да разстеля и един пласт с квасена сметана или още по-добре - крема сирене :)) У дома този месец сме на един друг вид пастет, но си записвам и твоя за проба. Благодаря отново за споделената вкусна рецепта, мила!
    Прегръдки и пожелание за красив и вълнуващ уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо пък не, Ирма.
      Тука го продават в един мног готин магазин. Магазина прилича на тези от 80 години и продавачките са същите. Но там продават най-различни вкусотии, включително и този пастет за около 17 евро килото. Няма да обяснявам, че на мен ми излезе много по евтино да го направя сама. На вкус стана същия, пък и в къщи знаеш точно, какво слагаш.
      Поздрави и на теб хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Аля, това бих направила с пилешки дроб, че не обичам свински и телешки. Веднъж правих даже пастет с такъв, за да го оползотворя, по рецепта на Жорето беше, но не можах изобщо да го хапна. Иначе твоя изглежда много ефектно с тази къдрица от масълце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такъв пастет изобщо няма вкус и мириз на тежкия черен дроб. Трябва да го опиташ поне парченце. Но мисля, че може би ще стане и пилешки защо пък не..:)))

      Изтриване
  4. Вкусен деликатес! Представям си го върху препечена филийка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации