ХАШ

Представям ви едно ястие от слънчевия Азербайджан.
Това ястие се консумира обикновено в горещо състояние на 1 януари в 7 часа сутринта. На консумацията  присъстват само мъже(но традициите са за това за да се нарушават :))))).
Както и целия процес по приготвянето му принадлежи изцяло на мъжете. Слага се да се вари към 10 часа вечерта и на сутринта е готово. Цяла нощ се бди.

Продукти:
2бр. телешки крачета( по добре да са предни)
1 гл. стар лук
1 бр. голям морков
10 зърна черен пипер

Добавка към готовото ястие:
2-3 скл.счукан чесън
3-4 с.л. оцет
2-3 клончета пресен кориандър

Начин на приготвяне:

Крачетата много хубаво се измиват. Ние дори ги минаваме с едно ново ножче за бръснене за да не остане никаква козина. Заливат се с 8-10 л студена вода. Слагат се цял обелен лук и морков, зърната черен пипер.  Затваряме с капак и след като заври намаляваме котлона на минимум и махаме капака. Оставяме съвсем леко да къкри. През цялото време махаме  пяната, докато тя съвсем не изчезне. Крачетата трябва да се варят около 8-9 часа на много бавен котлон. По време на варенето може 1-2 пъти да добавите вряла вода, по 1 чашка.

Месото трябва да пада от кокалите. Когато стигнете до този момент, ястието се изключва. Месото се изважда обезкостява, нарязва се на средни парчета и се връща в тенджерата при бульончето. По желание бульона може да се прецеди, ние не го правим. Осолява се.

Приготвянето на добавката:

В една малка купичка към счукания чесън добавяме оцета, 1 черпак от бульона, нарязания на ситно пресен кориандър - разбъркваме.

Сервираме ястието в купичка + 1-2 с.л. от добавката на вкус и готово.

С това нещо се изпива сумати студена водка. Разбира се такова ястие е за студените зимни дни, но у нас и през лятото се прави.

Също така може да го сложите в хладилника и става страхотно ястие, такова желирано  мезе.

Добър Апетит!

Коментари

  1. :)))))И аз съм сложила да се варят крачета....,ама свински:))))
    Този хаш е прекрасен ,Аура!Птегръдки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е подходящ за студените дни. И аз хапвам с мъжо. Цяла нощ не спиме двамата. :))))) докато вариме.

      Изтриване
  2. Сума водка в 7 сутринта на 1-ви? Браво на азербайджанците. Аз бих го пробвала в линейката на път за токсикологията;)) Шегувам се, без водката и ако сменим часа бих опитала. Интересно е. Поздрави, Аура!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте и аз така мислех, но опитах...нали трябва да покрепям мъжо...Тежка е царската корона, но се справих. Имай на предвид, че аз почти не пия алкохол..Така чашка вино 1 път в годината...Но супата си я бива, особено, когато на вън е зима и е студено.
      Поздрави, Марте..поздрави от Баку!

      Изтриване
  3. А, Аля - това в моя чест ли го правите - по случай именния ми ден:))
    Между другото в нашия дом е останала традиция от баба, на която съм кръстена на 1 януари да се яде пача от свински крачета. Виждаш ли колко различни, но и колко еднакви сме всъщност...Без водката за мен, моля:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама как ще сме различни.. И те и ние имам си планини, и те и ние имаме си море...Кухнята ни е сходна, толкова много общи думи имаме...манталитет сходен...Какви ти различни..:))))..
      А за имения ти ден..ми да, защо пък не..:))))

      Изтриване
    2. Аля, за пръв път тука виждам да продават телешки крака, в Кауфланд, замразени, ама то е само долната част, малко над копитото...дали ще стане, то сякаш няма много месо по него, иначе видях, че са много добре почистени?

      Изтриване
    3. Ще стане, ама трябва да вземеш повече. В Прага продаваха в Метро и бяха доста добре почистени,та чак бели като сняг.

      Изтриване
  4. :) Много интересна традиция. Ястието е перфектно за хладните дни, наподобява ми нашенската пача. Много харесвам такива публикации, в които научаваме нови неща. Благодаря ти, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Кате, прилича на нашата пача. Благодаря за оценката на публикацията ми. И аз харесвам да научавам нещо ново, да опитвам и да споделям. Сега се каня да опитам месо от камила...:))))..съвсем серьозно...Още нямам смелост..:)))) но..казват, че било вкусно...Ще споделя.
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  5. Здравей, Aura! Първо добре дошла в блога ми! И още - радвам се, че се открихме! Като чета блога ти. установявам, че имаме много сходни интереси и вкусове - много харесвам Средно-азиатската кухня, а също и руската. А открих, че имаме и общи познати! Изобщо, много радостно за мен познанство! Поздрави от мен и от София!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валя, и аз се радвам да те видя при мен на гости. Добре дощла в моето малко пространство!
      Много ми е приятно, че те открих...:))))...Света е малък нали...:))))

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации