27 септември 2014 г.

Агнешко задушено


Дойде есента, започнаха дъждовете, температурите все по-низки и по-низки. Да си направим агнешко задушено в малки гювечета.


 Продукти за 2 порции:
300 гр. - агнешко(телешко) може с кокалче
5-6 бр. средни картофа
2 малки глави лук
2 скл. чесън
4 дафинови листа(ако не обичате, можете да пропуснете)
щипка черен пипер (млян и на зърна)
щипка шафран
щипка кърри
сол
1/2 куб. зеленчуков бульон
1/2 пакетче краве масло


Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на средни парчета. Залива се със студена вода, добавяме 4-5 зърна черен пипер, 2 дафинови листа. Варим до полуготовност.
Шафрана стриваме с малко сол и заливаме с един черпак горещ бульон. Оставяме го да се настои.
След като месото се свари, лука нарязваме на ситно и задушаваме в маслото. Прибавяме месото без бульона, сол, млян черен пипер, кърри.  Запържваме до леко златисто.


Във всяко гювече разпределяме запърженото месо и лука. Отгоре подреждаме обелените и нарязани на едро картофи, по една скилидка чесън, 1 дафинов лист, 2-3 зърна черен пипер, 1/2 от зел. бульон, сол. Заливаме с прецедения бульон един пръст под продуктите.  Отгоре шафрана и по 1 к.л. кърри. Слагаме капачетата и печем във фурната около 1 час на 180* градуса.


Сервират се с топъл хляб... ::)

Добър Апетит!

9 коментара:

  1. Оле, ако знаеш тези дни как ми се ядеше агнешко, ако знаех, че при теб ще има щях да ти дойда на гости. Сигурна съм, че км ще си заслужават:). Много красиви гюведжета имаш, а ястието е един път, браво! Поредната вкусна рецепта, поднесена по изкушаващ начин. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ела непременно. Много обичаме гости. Гюведжетата

      Изтриване
    2. Купих ги в Прага в руски магазин. Едно се счупи когато се местихме в Баку, по пътя. Поздрави и прегръдки.

      Изтриване
  2. Задушено и то в гювечета! Идеално, още повече щом е с агнешко!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само вода да кипнеш в такова съдче и тя има друг вкус, пък за месенце, и то агнешко да не говорим.
      Благодаря,Тилия!

      Изтриване
  3. Мммм,каква апетитна гозба,Аура,много би ми се усладила с всякакво месце,но разбира се агнешкото е фаворит!Хубав ден с много слънце и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С каквото месце и да се направи все е вкусно, Роси.
      От мен поздрави от Грузия..:))))))))))))))..

      Изтриване
  4. Като "нелюбител" на агнешкото, направо залепнах за монитора :) Чудесно задушено агнешко.

    ОтговорИзтриване