Агнешко задушено
Дойде есента, започнаха дъждовете, температурите все по-низки и по-низки. Да си направим агнешко задушено в малки гювечета.
Продукти за 2 порции:
300 гр. - агнешко(телешко) може с кокалче
5-6 бр. средни картофа
2 малки глави лук
2 скл. чесън
4 дафинови листа(ако не обичате, можете да пропуснете)
щипка черен пипер (млян и на зърна)
щипка шафран
щипка кърри
сол
1/2 куб. зеленчуков бульон
1/2 пакетче краве масло
Начин на приготвяне:
Месото
се нарязва на средни парчета. Залива се със студена вода, добавяме 4-5
зърна черен пипер, 2 дафинови листа. Варим до полуготовност.
Шафрана стриваме с малко сол и заливаме с един черпак горещ бульон. Оставяме го да се настои.
След
като месото се свари, лука нарязваме на ситно и задушаваме в маслото.
Прибавяме месото без бульона, сол, млян черен пипер, кърри. Запържваме
до леко златисто.
Във всяко гювече разпределяме запърженото
месо и лука. Отгоре подреждаме обелените и нарязани на едро картофи,
по една скилидка чесън, 1 дафинов лист, 2-3 зърна черен пипер, 1/2 от
зел. бульон, сол. Заливаме с прецедения бульон един пръст под продуктите. Отгоре шафрана и по
1 к.л. кърри. Слагаме капачетата и печем във фурната около 1 час на 180* градуса.
Сервират се с топъл хляб...
Добър Апетит!
Оле, ако знаеш тези дни как ми се ядеше агнешко, ако знаех, че при теб ще има щях да ти дойда на гости. Сигурна съм, че км ще си заслужават:). Много красиви гюведжета имаш, а ястието е един път, браво! Поредната вкусна рецепта, поднесена по изкушаващ начин. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕла непременно. Много обичаме гости. Гюведжетата
ИзтриванеКупих ги в Прага в руски магазин. Едно се счупи когато се местихме в Баку, по пътя. Поздрави и прегръдки.
ИзтриванеЗадушено и то в гювечета! Идеално, още повече щом е с агнешко!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Само вода да кипнеш в такова съдче и тя има друг вкус, пък за месенце, и то агнешко да не говорим.
ИзтриванеБлагодаря,Тилия!
Мммм,каква апетитна гозба,Аура,много би ми се усладила с всякакво месце,но разбира се агнешкото е фаворит!Хубав ден с много слънце и усмивки!
ОтговорИзтриванеС каквото месце и да се направи все е вкусно, Роси.
ИзтриванеОт мен поздрави от Грузия..:))))))))))))))..
Като "нелюбител" на агнешкото, направо залепнах за монитора :) Чудесно задушено агнешко.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Коконче!
Изтриване