10 септември 2014 г.

Палачинки

Палачинките едно от любимите ястия за малки и големи. Може да ги хапнете за десерт или да направите от тях основно. Всичко зависи в какъв вариант ви се ядат. Днес ще ви представя рецепта, която използвам аз за класическите палачинки. Винаги се получават меки и нежни.

Продукти:
700 мл прясно мляко
2/3 ч.ч.  студена вода
2 яйца
брашно на око
щипка сол
50-60 гр. краве масло
олио за пържене

Начин на приготвяне:
Млякото, водата, яйцата, солта разбиваме с тел или миксер. Постепено слагаме брашното, трябва да се получи тесто по-рядко от боза. Използвайте тиган с незалепващо покритие, така ще сте сигурни, че вашите палачинки ще се получат тънки и няма да залепват за тигана, по време на пържене. Намазваме горещия тиган с олио. Аз използвам специална силиконова четка. Ако нямате такава, разрежете измития и подсушен суров  картоф, набодете го на  вилица от към кръглата му страна. Топвате отрязаната страна в олио и намазвате тигана. Изпържвате тънки палачинки. След като палачинката е изпържена, намазвате я с краве масло, така палачинките ще си останат меки и няма да залепнат.
Косумират се с каквото душата ви желае. :)

Добър Апетит!

13 коментара:

  1. Страхотни палачинки, изкушаващи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Нищо не ме изкушава толкова, колкото хубави палачинки за закуска и не само :), а твоите са чудни!
    Поздрави, Аура!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче!
      И аз съм същата и на диета да съм, поне една ще си хапна. :))))
      Поздрави,мила!

      Изтриване
  3. Няма как да да си затворя очите пред тези съблазнителки...:))))
    Наслаждавам им се преглъщайки!Прегръдки,Аура:))))))))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами аз какво да кажа за твоите гозби?..Само се облизвам. :)))
      И за теб прегръдки, Миленче!

      Изтриване
  4. Алечка, ама как си ги подредила като ветрило. Направо да ти отмъкне човек вкусната чинийка. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Герганче. отмъквай!
      Затворих си очите :)))))

      Изтриване
  5. За окъснелите остана ли някоя? ;)
    Много ме съблазняваш, Аурелия, да знаеш! Защото никога не мога да откажа на хубави, златисти палачинки :))

    ОтговорИзтриване
  6. О, ще пробвам и твоята рецепта, да знаеш!!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте Аура, блогът ви е чуден! Благодарение на него научих толкоз много неща за Азербайджан (а и за Грузия - имаше и такъв текст). Прави ми впечатление, че на снимката ви палачинките са с дупки, сякаш има някакъв набухвател, или мая, а в рецептата не прочетох да има. Как сте получили тези сладурски дупчици по повърхността? И моля ви, продължавайте с писането, очаквам с нетърпение следващия ви пътепис (и рецепта). Ваша почитателка: Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, Мария!
      Благодаря за оценката на писаниците ми, както ги наричам аз. :)))
      Никога не слагам набухвател в тестото за палачинките. Винаги разбивам с тел, никога с миксер. И загрявам много хубаво тигана. Правя ги много тънки. В интерес на истината не целя дупчиците, но те се получават :))) Тестото не трябва да е много гъсто, дори бих казала, че го правя по-рядко. Така са по-нежни и се топят в устата. Обикновени палачинки :))))
      Благодаря още веднъж и много поздрави от Азербайджан :)))

      Изтриване