Палачинки
Палачинките едно от любимите ястия за малки и големи. Може да ги хапнете за десерт или да направите от тях основно. Всичко зависи в какъв вариант ви се ядат. Днес ще ви представя рецепта, която използвам аз за класическите палачинки. Винаги се получават меки и нежни.
Продукти:
700 мл прясно мляко
2/3 ч.ч. студена вода
2 яйца
брашно на око
щипка сол
50-60 гр. краве масло
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Млякото, водата, яйцата, солта разбиваме с тел или миксер. Постепено слагаме брашното, трябва да се получи тесто по-рядко от боза. Използвайте тиган с незалепващо покритие, така ще сте сигурни, че вашите палачинки ще се получат тънки и няма да залепват за тигана, по време на пържене. Намазваме горещия тиган с олио. Аз използвам специална силиконова четка. Ако нямате такава, разрежете измития и подсушен суров картоф, набодете го на вилица от към кръглата му страна. Топвате отрязаната страна в олио и намазвате тигана. Изпържвате тънки палачинки. След като палачинката е изпържена, намазвате я с краве масло, така палачинките ще си останат меки и няма да залепнат.
Косумират се с каквото душата ви желае. :)
Косумират се с каквото душата ви желае. :)
Добър Апетит!
Страхотни палачинки, изкушаващи! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеНищо не ме изкушава толкова, колкото хубави палачинки за закуска и не само :), а твоите са чудни!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Аура!
Благодаря, Танче!
ИзтриванеИ аз съм същата и на диета да съм, поне една ще си хапна. :))))
Поздрави,мила!
Няма как да да си затворя очите пред тези съблазнителки...:))))
ОтговорИзтриванеНаслаждавам им се преглъщайки!Прегръдки,Аура:))))))))))))
Ами аз какво да кажа за твоите гозби?..Само се облизвам. :)))
ИзтриванеИ за теб прегръдки, Миленче!
Алечка, ама как си ги подредила като ветрило. Направо да ти отмъкне човек вкусната чинийка. :)
ОтговорИзтриванеГерганче. отмъквай!
ИзтриванеЗатворих си очите :)))))
За окъснелите остана ли някоя? ;)
ОтговорИзтриванеМного ме съблазняваш, Аурелия, да знаеш! Защото никога не мога да откажа на хубави, златисти палачинки :))
О, ще пробвам и твоята рецепта, да знаеш!!
ОтговорИзтриванеА каквае товята, Весе? Сподели я.
ИзтриванеЗдравейте Аура, блогът ви е чуден! Благодарение на него научих толкоз много неща за Азербайджан (а и за Грузия - имаше и такъв текст). Прави ми впечатление, че на снимката ви палачинките са с дупки, сякаш има някакъв набухвател, или мая, а в рецептата не прочетох да има. Как сте получили тези сладурски дупчици по повърхността? И моля ви, продължавайте с писането, очаквам с нетърпение следващия ви пътепис (и рецепта). Ваша почитателка: Мария
ОтговорИзтриванеБлагодаря много, Мария!
ИзтриванеБлагодаря за оценката на писаниците ми, както ги наричам аз. :)))
Никога не слагам набухвател в тестото за палачинките. Винаги разбивам с тел, никога с миксер. И загрявам много хубаво тигана. Правя ги много тънки. В интерес на истината не целя дупчиците, но те се получават :))) Тестото не трябва да е много гъсто, дори бих казала, че го правя по-рядко. Така са по-нежни и се топят в устата. Обикновени палачинки :))))
Благодаря още веднъж и много поздрави от Азербайджан :)))