13 септември 2014 г.

Леща

 Лещата винаги присъства на нашата трапеза. Да си направим днес вкусна постна супичка.
Продукти:
1,5 ч.ч. леща
1 голям морков
1 голяма глава стар лук
5 скилидки чесън
2 дафинови листа
1 с.л. с връх доматено пюре
5-6 с.л. олио
2-3 стръка пресен магданоз
сол


 Начин на приготвяне:
Лещата се почиства, измива се и се залива със студена вода. Винаги сипвам водата на око, горе долу да е 4 пръста над лещата. Ако изври, винаги може да се долее вряла водичка допълнително. Щом заври, намалявам котлона на слаб и я оставям да къкри под капак.  Моркова се нарязва на ситни кубчета и се запържва в олиото. Запържвам докато стане олиото оранжево, слагам на ситни кубчета лука и до златисто. След което се прибавя  доматеното пюре, за още 5 минутки запържваме. Сипваме едно черпаче от водичката на лещата. Оставяме да покъкри около 5-7 минутки. Щом лещата бъде на половина готова, добавяме запържените зеленчуци, дафиновия лист. Когато лещата е напълно готово, изключваме котлона. слагаме ситния магданоз и пресования( но по-добре счукан с малко сол) чесън. Осоляваме и оставяме под капак за около 30 минутки да поеме от всичките миризми.


P.S. Гъстотата на супата зависи от вашите предпочитания. Понякога я правя по-гъста, понякога по-рядка.

Добър Апетит!

4 коментара:

  1. Интересни подправки за леща...
    Обичаме леща и следващия път ще я приготвя с дафинов лист и магданоз.:)Усмивки,Аура!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много я обичаме така, с дафиново листче и магданоз.. :))))
      Хубави почивни дни, Миленче!

      Изтриване
  2. Много обичам леща и често приготвяме вкъщи в различни варианти и комбинации.
    Твоята изглежда много вкусничка :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И при нас се тачи...Когато искам да отслабна, все си готвя ей такава супичка. Много ми помага..
      Поздраови и от мен, Илианче!

      Изтриване