17 септември 2014 г.

ХАШ

Представям ви едно ястие от слънчевия Азербайджан.
Това ястие се консумира обикновено в горещо състояние на 1 януари в 7 часа сутринта. На консумацията  присъстват само мъже(но традициите са за това за да се нарушават :))))).
Както и целия процес по приготвянето му принадлежи изцяло на мъжете. Слага се да се вари към 10 часа вечерта и на сутринта е готово. Цяла нощ се бди.

Продукти:
2бр. телешки крачета( по добре да са предни)
1 гл. стар лук
1 бр. голям морков
10 зърна черен пипер

Добавка към готовото ястие:
2-3 скл.счукан чесън
3-4 с.л. оцет
2-3 клончета пресен кориандър

Начин на приготвяне:

Крачетата много хубаво се измиват. Ние дори ги минаваме с едно ново ножче за бръснене за да не остане никаква козина. Заливат се с 8-10 л студена вода. Слагат се цял обелен лук и морков, зърната черен пипер.  Затваряме с капак и след като заври намаляваме котлона на минимум и махаме капака. Оставяме съвсем леко да къкри. През цялото време махаме  пяната, докато тя съвсем не изчезне. Крачетата трябва да се варят около 8-9 часа на много бавен котлон. По време на варенето може 1-2 пъти да добавите вряла вода, по 1 чашка.

Месото трябва да пада от кокалите. Когато стигнете до този момент, ястието се изключва. Месото се изважда обезкостява, нарязва се на средни парчета и се връща в тенджерата при бульончето. По желание бульона може да се прецеди, ние не го правим. Осолява се.

Приготвянето на добавката:

В една малка купичка към счукания чесън добавяме оцета, 1 черпак от бульона, нарязания на ситно пресен кориандър - разбъркваме.

Сервираме ястието в купичка + 1-2 с.л. от добавката на вкус и готово.

С това нещо се изпива сумати студена водка. Разбира се такова ястие е за студените зимни дни, но у нас и през лятото се прави.

Също така може да го сложите в хладилника и става страхотно ястие, такова желирано  мезе.

Добър Апетит!

10 коментара:

  1. :)))))И аз съм сложила да се варят крачета....,ама свински:))))
    Този хаш е прекрасен ,Аура!Птегръдки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е подходящ за студените дни. И аз хапвам с мъжо. Цяла нощ не спиме двамата. :))))) докато вариме.

      Изтриване
  2. Сума водка в 7 сутринта на 1-ви? Браво на азербайджанците. Аз бих го пробвала в линейката на път за токсикологията;)) Шегувам се, без водката и ако сменим часа бих опитала. Интересно е. Поздрави, Аура!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте и аз така мислех, но опитах...нали трябва да покрепям мъжо...Тежка е царската корона, но се справих. Имай на предвид, че аз почти не пия алкохол..Така чашка вино 1 път в годината...Но супата си я бива, особено, когато на вън е зима и е студено.
      Поздрави, Марте..поздрави от Баку!

      Изтриване
  3. А, Аля - това в моя чест ли го правите - по случай именния ми ден:))
    Между другото в нашия дом е останала традиция от баба, на която съм кръстена на 1 януари да се яде пача от свински крачета. Виждаш ли колко различни, но и колко еднакви сме всъщност...Без водката за мен, моля:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама как ще сме различни.. И те и ние имам си планини, и те и ние имаме си море...Кухнята ни е сходна, толкова много общи думи имаме...манталитет сходен...Какви ти различни..:))))..
      А за имения ти ден..ми да, защо пък не..:))))

      Изтриване
  4. :) Много интересна традиция. Ястието е перфектно за хладните дни, наподобява ми нашенската пача. Много харесвам такива публикации, в които научаваме нови неща. Благодаря ти, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Кате, прилича на нашата пача. Благодаря за оценката на публикацията ми. И аз харесвам да научавам нещо ново, да опитвам и да споделям. Сега се каня да опитам месо от камила...:))))..съвсем серьозно...Още нямам смелост..:)))) но..казват, че било вкусно...Ще споделя.
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  5. Здравей, Aura! Първо добре дошла в блога ми! И още - радвам се, че се открихме! Като чета блога ти. установявам, че имаме много сходни интереси и вкусове - много харесвам Средно-азиатската кухня, а също и руската. А открих, че имаме и общи познати! Изобщо, много радостно за мен познанство! Поздрави от мен и от София!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валя, и аз се радвам да те видя при мен на гости. Добре дощла в моето малко пространство!
      Много ми е приятно, че те открих...:))))...Света е малък нали...:))))

      Изтриване