ХАШ
Представям ви едно ястие от слънчевия Азербайджан.
Това ястие се
консумира обикновено в горещо състояние на 1 януари в 7 часа сутринта.
На консумацията присъстват само мъже(но традициите са за това за да се нарушават :))))).
Както и целия процес по
приготвянето му принадлежи изцяло на мъжете. Слага се да се вари към 10
часа вечерта и на сутринта е готово. Цяла нощ се бди.
Продукти:
2бр. телешки крачета( по добре да са предни)
1 гл. стар лук
1 бр. голям морков
10 зърна черен пипер
Добавка към готовото ястие:
2-3 скл.счукан чесън
3-4 с.л. оцет
2-3 клончета пресен кориандър
Начин на приготвяне:
Крачетата
много хубаво се измиват. Ние дори ги минаваме с едно ново ножче за
бръснене за да не остане никаква козина. Заливат се с 8-10 л студена
вода. Слагат се цял обелен лук и морков, зърната черен пипер. Затваряме
с капак и след като заври намаляваме котлона на минимум и махаме капака.
Оставяме съвсем леко да къкри. През цялото време махаме пяната, докато
тя съвсем не изчезне. Крачетата трябва да се варят около 8-9 часа на
много бавен котлон. По време на варенето може 1-2 пъти да добавите вряла
вода, по 1 чашка.
Месото трябва да пада от кокалите. Когато
стигнете до този момент, ястието се изключва. Месото се изважда
обезкостява, нарязва се на средни парчета и се връща в тенджерата при
бульончето. По желание бульона може да се прецеди, ние не го правим.
Осолява се.
Приготвянето на добавката:
В една малка купичка към счукания чесън добавяме оцета, 1 черпак от бульона, нарязания на ситно пресен кориандър - разбъркваме.
Сервираме ястието в купичка + 1-2 с.л. от добавката на вкус и готово.
С това нещо се изпива сумати студена водка. Разбира се такова ястие е за студените зимни дни, но у нас и през лятото се прави.
Също така може да го сложите в хладилника и става страхотно ястие, такова желирано мезе.
Добър Апетит!
:)))))И аз съм сложила да се варят крачета....,ама свински:))))
ОтговорИзтриванеТози хаш е прекрасен ,Аура!Птегръдки:)
Много е подходящ за студените дни. И аз хапвам с мъжо. Цяла нощ не спиме двамата. :))))) докато вариме.
ИзтриванеСума водка в 7 сутринта на 1-ви? Браво на азербайджанците. Аз бих го пробвала в линейката на път за токсикологията;)) Шегувам се, без водката и ако сменим часа бих опитала. Интересно е. Поздрави, Аура!
ОтговорИзтриванеМарте и аз така мислех, но опитах...нали трябва да покрепям мъжо...Тежка е царската корона, но се справих. Имай на предвид, че аз почти не пия алкохол..Така чашка вино 1 път в годината...Но супата си я бива, особено, когато на вън е зима и е студено.
ИзтриванеПоздрави, Марте..поздрави от Баку!
А, Аля - това в моя чест ли го правите - по случай именния ми ден:))
ОтговорИзтриванеМежду другото в нашия дом е останала традиция от баба, на която съм кръстена на 1 януари да се яде пача от свински крачета. Виждаш ли колко различни, но и колко еднакви сме всъщност...Без водката за мен, моля:)
Ама как ще сме различни.. И те и ние имам си планини, и те и ние имаме си море...Кухнята ни е сходна, толкова много общи думи имаме...манталитет сходен...Какви ти различни..:))))..
ИзтриванеА за имения ти ден..ми да, защо пък не..:))))
Аля, за пръв път тука виждам да продават телешки крака, в Кауфланд, замразени, ама то е само долната част, малко над копитото...дали ще стане, то сякаш няма много месо по него, иначе видях, че са много добре почистени?
ИзтриванеЩе стане, ама трябва да вземеш повече. В Прага продаваха в Метро и бяха доста добре почистени,та чак бели като сняг.
Изтриване:) Много интересна традиция. Ястието е перфектно за хладните дни, наподобява ми нашенската пача. Много харесвам такива публикации, в които научаваме нови неща. Благодаря ти, мила!
ОтговорИзтриванеДа Кате, прилича на нашата пача. Благодаря за оценката на публикацията ми. И аз харесвам да научавам нещо ново, да опитвам и да споделям. Сега се каня да опитам месо от камила...:))))..съвсем серьозно...Още нямам смелост..:)))) но..казват, че било вкусно...Ще споделя.
ИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Здравей, Aura! Първо добре дошла в блога ми! И още - радвам се, че се открихме! Като чета блога ти. установявам, че имаме много сходни интереси и вкусове - много харесвам Средно-азиатската кухня, а също и руската. А открих, че имаме и общи познати! Изобщо, много радостно за мен познанство! Поздрави от мен и от София!
ОтговорИзтриванеВаля, и аз се радвам да те видя при мен на гости. Добре дощла в моето малко пространство!
ИзтриванеМного ми е приятно, че те открих...:))))...Света е малък нали...:))))