Питката за Богородица

Случвало ли ви се да си намислите какво ще сготвите за вашите гости и в последния момент разбирате, че не всички продукти сте закупили. Аз обикновено си пиша списък с продуктите и така отивам до магазина. Да, ама не и този път. В петък, на 15 август, бяхме поканили семейството на моя мъж, естествено  реших да се изфукам и приготвя една българска питка, хем е за празника, хем и за гостите. Набелязах си една страхотна питка на едно приятелче. Дори съм я разпитала па що и как...Но трябваше да си набавя и продуктите. Та в момента в който дойде реда на питката, усетих че не съм си набавила нужните продукти, време нямаше да се ходи до магазина. Трябваше да спретна нещо от това, което имам в наличност. Бързо щракнах в интернета  излезе една такава рецепта. Поради бързината и липсващото време не записах автора, но има и мой вклад в рецептата, така че който и да е съавтора - Благодаря! Не знам защо, но неща които не се старая чак толкова винаги излизат страхотни. И така стана страхотна питка на вкус, малко се развали външния й вид, но обещавам да сменя снимката на по-читава щом я направя пак.


Продукти: 
600 гр. брашно
1 яйце
2 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио
1/2 ч.ч. прясно мляко 
1,5 ч.л. суха мая
1 ч.л. захар
щипка сол
вода 
100 гр.краве масло
1 ч.ч. сирене



Начин на приготвяне:
В топлото прясно мляко разбъркваме маята, захарта и 2-3 с.л. брашно. Оставяме на страни за около 15 минутки. Пресяваме брашното, в средата правим кладенче изсипваме белтъка на яйцето леко разбито, останалите продукти, шупналата мая. Вода колкото поеме, на мен ми отиде малко повече от 1/2 ч.ч. Омесваме меко тесто. Слагаме в намаслена купа, покриваме с домакинско фолио и оставяме на топло да удвои обема си. След което разделяме нашето тесто на 3 топки. Всяка разточваме на кора около 1 см дебела, мажем с разтопено краве масло, отгоре слагаме другата кора, масло, кора. Последната кора се намазва с масло и се поръсва с рендосано сирене. Завиваме на руло и нарязваме на пънчета високи според вашата форма. Подреждаме пънчетата в тавата. Оставяме нашата питка за около 30 минутки на топло. Мажем с разбит жълтък и печем на 160*-180.


P.S. Ако питката ви започне бързо да се запича, покрийте я с парче алуминиево фолио, така ще предпазите от това да не изгори отгоре. 
Готовността винаги проверявам с дървен шиш.

Добър Апетит!

Коментари

  1. Ооо, Алечка, никак не я подменяй, това й е чарът. Да си види, че човешки ръце са я докоснали, а не машина. Прекрасна е питката, сигурна съм, че си ги шашнала гостите. :)
    Поздрави сърдечни!

    П.П. Между другото когато нямам фолио, старият трик с мокър вестник също спасява от изгаряне. ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Мда, както вече си писахме - случайно или не сме имали подобно меню за празника!
    Чудесна е и твоята питка, Аля, пък омесена и от български ръце няма как да не си впечатлила родата на Кямран! Прегръдка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стана страхотна и много им хареса..успях само едно парченце да скътам за снимка на следващия ден...
      Поздрави, миличка!

      Изтриване
  3. Снимката си е перфектна....При всички случаи си им "събрала очите":))
    Прегръдки,Аура!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленче! Има нещо такова. много им хареса..Замина цялата.. Поздрави, миличка!

      Изтриване
  4. Прекрасна питка, Аля! Приготвена с любов, наречена на най-святата жена, замесена с вяра и обич! Усеща се!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации