Олади с мая
В руската кухня оладите са като блини(палачинки), много се харесват и имат много видове рецепти. Всяка домакиня има своя рецепта. Някой ги правят на основата на кисело мляко за пиене, други с обикновено кисело мляко. Има и постни олади, варианти много. Аз харесвам с прясното мляко и мая. След като се изпържат те си остават пухкави и топят се в устата. Горещо ви ги препоръчвам. Дори на следващия ден, ако разбирасе ви останат :))), са все така мекички и нежни.
1 ч.л. суха мая
2 с.л. захар
1 ч.ч. мляко
1,5 ч.ч. брашно
1 яйце
1 ванилия
щипка сол
олио
Начин на приготвяне:
Маята се размива в малко топло мляко, 1 ч.л. захар, 1-2 с.л. брашно, покриваме с домакинско фолио и оставяме на страни да шупне. Брашното се пресява в голяма купа, сипваме топлото мляко, солта, останалата захар. Всичко се хубаво се разбива с тел. Добавяме жълтъка и шупналата мая, разбъркваме, посипваме с брашно, затваряме купата с кърпа и оставяме нашето тесто да удвои обема си. Белтъка през това време си остава в хладилника. След като тестото се надигне, разбиваме белтъка на сняг и внимателно добавяме го към тестото, разбъркваме. Загряваме олиото в тиганче, на среден котлон, и с помоща на лъжица слагаме едно по едно нашите олади. Пържим до златисто.
Сервираме със заквасена сметана, сладко, мед или кой с какво обича.
А ако ви се намира бурканче сладко от бели череши, непременно опитайте с него. Приказка!
Добър Апетит!
Чудесна закуска или следобедно похапване!
ОтговорИзтриванеМного са вкусни. Малко по-бавно стават заради маята, но чакането си заслужава!
ИзтриванеОооо,хич не предирям дали ще ми ги сервираш сутрин или следобед,Аура:)))))
ОтговорИзтриванеКато знам какво ще хапна,ще чакам и цял ден ако трябва.........Прегръдки от мен:)
Значи сме се договорили, Миленче. Предлагам за следобедното кафенце. :))))
ИзтриванеЩе се правят,миличка-толкова вкусно си ги подредила....
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица от мен!
Благодаря, Живе! И на теб спорна седмица!
Изтриване