1 август 2014 г.

Мекиците на Пеполина

Една типично българска закуска, много обичана със сладко, мед, сирене или както моя мъж си ги хапва с подсладено кондензирано мляко и т.н. и т.н. Кой както му е сладко. Имам едно другарче на име Пепи - Пеполина. Запознахме се на любимия ни сайт Гответе с мен! Винаги се възхищавам на кулинарните й творения и този път се доверих, без да се замисля и опитах нейната рецепта за тесто, подходящо за мекици и разни други вкусотии от тесто. Абе, универсално си е. Ако искате да се насладите на кулинарните творения на Пеполина кликнете ТУК и ще се пренесете в нейното царство на вкусотиите. Надявам се мило другарче, че нямаш нищо против да публикувам твоята рецепта за страхотното тесто, от което направих много вкусни мекички. 
И оздравявай по-бързо!

  




Продукти:
1 яйце
400 гр. кисело мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
1 ч.ч топло прясно мляко
40 гр. прясна мая
1 с.л. оцет
1 ч.л. захар
около килограм брашно, или докато се получи средно меко тесто





Начин на приготвяне:
Подхваща се маята с 1 ч.л. захар в прясното мляко и малко брашно. Оставя се да се надигне. През това време в по - голям съд се чуква яйцето, добавя се солта, оцета и киселото мляко, разбъркано с хлябната сода. Всичко се разбърква и когато е готова и маята и тя се прибавя в сместа. Разбърква се отново и започва да се прибавя брашно и да се омесва, докато се получи средно меко, нелепнещо тесто. Готовото тесто се прехвърля в голяма купа, намазана с олио. Тестото отгоре и то се намаслява и цялата купа се слага в голяма найлонова торба. Поставя се в хладилника и се оставя, докато ни потрябва. Аз използвах тестото на следващата сутрин, като просто откъсвах с ръце топка тесто, растягах я до нужния за мен размер и изпържвах на средна температура, в малко повече горещо олио. Отличен резултат!


P.S. Тестото замесих вечерта, по съвет на Пеполина, и на сутринта имах прекрасно бухнало тесто. Използвах голяма тенджера с капак и също стана. Нямах прясна мая, използвах суха. И тъй като сме само двамата, намалих всички продукти на полвина освен яйцето. Тази доза ни стигна за два дена на закуска да има вкусни мекички.










 Добър Апетит!

8 коментара:

  1. Аля, благодаря ти от сърце миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма за какво...Наистина е хубава рецептата. Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  2. Изглеждат чудесни! Бих си направила втора закуска заради тях. :) Поздрави от дъждовна и мрачна София, Алечка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, блазе ви за дъжда...Тука дъжд не сме виждали от 2 месяца и скоро няма да има..чак може би края на октомври началото на ноември :(((

      Изтриване
  3. И у нас са на почит мекиците, Аурелия. Рецептата е чудесна, а твоите снимки са убийствено съблазнителни!
    Прегръдки от мен и поздрави на слънчев Баку! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни са и мекиците, и снимките, и ти, и Пеполинка. Сега разбирам и отивам да я проверя дали е оздравяла.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, мекичките са фантастични и Пеполинка :)))..

      Изтриване