Мекиците на Пеполина

Една типично българска закуска, много обичана със сладко, мед, сирене или както моя мъж си ги хапва с подсладено кондензирано мляко и т.н. и т.н. Кой както му е сладко. Имам едно другарче на име Пепи - Пеполина. Запознахме се на любимия ни сайт Гответе с мен! Винаги се възхищавам на кулинарните й творения и този път се доверих, без да се замисля и опитах нейната рецепта за тесто, подходящо за мекици и разни други вкусотии от тесто. Абе, универсално си е. Ако искате да се насладите на кулинарните творения на Пеполина кликнете ТУК и ще се пренесете в нейното царство на вкусотиите. Надявам се мило другарче, че нямаш нищо против да публикувам твоята рецепта за страхотното тесто, от което направих много вкусни мекички. 
И оздравявай по-бързо!

  




Продукти:
1 яйце
400 гр. кисело мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
1 ч.ч топло прясно мляко
40 гр. прясна мая
1 с.л. оцет
1 ч.л. захар
около килограм брашно, или докато се получи средно меко тесто





Начин на приготвяне:
Подхваща се маята с 1 ч.л. захар в прясното мляко и малко брашно. Оставя се да се надигне. През това време в по - голям съд се чуква яйцето, добавя се солта, оцета и киселото мляко, разбъркано с хлябната сода. Всичко се разбърква и когато е готова и маята и тя се прибавя в сместа. Разбърква се отново и започва да се прибавя брашно и да се омесва, докато се получи средно меко, нелепнещо тесто. Готовото тесто се прехвърля в голяма купа, намазана с олио. Тестото отгоре и то се намаслява и цялата купа се слага в голяма найлонова торба. Поставя се в хладилника и се оставя, докато ни потрябва. Аз използвах тестото на следващата сутрин, като просто откъсвах с ръце топка тесто, растягах я до нужния за мен размер и изпържвах на средна температура, в малко повече горещо олио. Отличен резултат!


P.S. Тестото замесих вечерта, по съвет на Пеполина, и на сутринта имах прекрасно бухнало тесто. Използвах голяма тенджера с капак и също стана. Нямах прясна мая, използвах суха. И тъй като сме само двамата, намалих всички продукти на полвина освен яйцето. Тази доза ни стигна за два дена на закуска да има вкусни мекички.










 Добър Апетит!

Коментари

  1. Аля, благодаря ти от сърце миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма за какво...Наистина е хубава рецептата. Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  2. Изглеждат чудесни! Бих си направила втора закуска заради тях. :) Поздрави от дъждовна и мрачна София, Алечка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, блазе ви за дъжда...Тука дъжд не сме виждали от 2 месяца и скоро няма да има..чак може би края на октомври началото на ноември :(((

      Изтриване
  3. И у нас са на почит мекиците, Аурелия. Рецептата е чудесна, а твоите снимки са убийствено съблазнителни!
    Прегръдки от мен и поздрави на слънчев Баку! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни са и мекиците, и снимките, и ти, и Пеполинка. Сега разбирам и отивам да я проверя дали е оздравяла.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации