Пирожки

Обичате ли пирожки?
А какви пирожки обичате - пържени или печени? Да си призная чесно аз обичам и от двата вида. Вкусни са ми с пълнеж от картофи, месо, сирена, зеле, риба, яйца и зелен лук, спанак или да са сладки, все едно...Смятам, че най-важното в пирожките е тестото. Харесвам такова тесто, което след като приготвиш пирожките, ако останат на другия ден, да са меки и приятни. Преди доста време намерих такава рецепта на Юлия Мусева от любимия ми сайт Гответе с мен!

Продукти:
600 г брашно
12 г прясна мая
2 ч. л. сол
1 ч. л. захар
100 мл олио
300 мл прясно мляко
1 яйце за намазване

За пълнежа:
4-5 картофа или 500 гр.кайма
1 гл. стар лук
1 с.л. масло
щипка млян черен пипер
щипка сол


Начин на приготвяне:
Маята се размива в 60 мл прясно затоплено мляко заедно със захарта и 2 ч. л. брашно. Всичко се разбърква и се оставя за 15 минути покрито на топло. В голяма купа се пресява брашното със солта. Добавят се шупналата мая, олиото и 240 мл прясно мляко.




Омесва се тесто, като при необходимост се долива допълнително мляко. Тестото трябва да бъде меко и нелепнещо. Поставя се в намаслена купа и се покрива. Оставя се на топло да втаса, докато увеличи обема си 2-3 пъти. Втасалото тесто разделя се на еднакви парчета около 16 бр( може и да са повече, ако искате пирожките да са по-малки).

 Всяко се оформя на топче и след това се разточва на кръг. Отгоре се разпределя желаната плънка. Краищата се защипват, като се придава форма на лодка или триъгълниче.

Пирожките се нареждат в тава, която е застлана с хартия за печене (8-10 пирожки на тава). Покриват се отгоре със "свежо" фолио или кърпа. Оставят се да втасат 20-40 минути. Намазват се с разбито яйце или разбит жълтък с малко прясно мляко. Фурната се загрява на 200*. Пирожките се пекат 9-10 минути до златист цвят.
Плънката:
Тука вече въпрос на фантазия, какво обичате. Аз този път направих пирожки с плънка от картофи и други с месо. Ще ви дам общи рецепти, а вие вече ще си ги нагодите според вашия вкус. 

За плънката с месо ще ни трябва парче телешко месо или кайма около 500 гр. Ако е месо, слагаме го да се свари с 1 дафинов лист, малка глава стар лук, 1 морковче и няколко зърна черен пипер. Когато месото напълно се свари. Оставяме го в бульона да изстине напълно, така няма да изсъхне и ще остане сочно, след което се смила на ситно, слагаме нарязан на ситно и изпържен до златисто в 1 с.л. краве масло лук, слагаме сол, млян черен пипер и няколко лъжици от прецедения бульон. Хубаво разбъркваме, плънката не трябва да е много суха, но и не прекалявайте с бульона. Ако ли ползвате кайма, задушете я на бавен огън, като й сипете малко водичка и 1 с.л. краве масло. По нататък  процедираме както с месото.

За плънката с картофи почистваме около 4-5 по-голями картофа и направо цели ги сваряваме. Изсипваме водата от тях, намачкваме хубаво, добавяме нарязан на ситно и изпържен до златисто лук, млян черен пипер, сол. Разбъркваме и нашата плънка е готова.

Плънката винаги трябва да е студена, когато оформяме нашите пирожки!

Опитайте тези пирожки, много вкусни и нежни.
Добър Апетит!

Коментари

  1. Превъзходни и хрупкави връхчета........мале-мале ще гисънувам тези пирожки бе,Аура......Не си ми под ръка така,че ще трябва да ги правя:))))))Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази вечер ще замесвам пак, че утре сме на планина, та из път да има:)))

      Изтриване
  2. Ауу чудесни са, такива едни златисти, ох и аз като Миленка ще ги сънувам:))) но са си страхотни, няма как. Поздрави и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Много бързо се приготвят. Тестото е страхотно и послушно.
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Aureliya pirojki bili prosto zamecatelnie :-) a vi ne mogli bi napisat ix recept na russkom?esli vam konecno je ne slojno.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нет, сложно. Конечно напишу. Доберусь до компа и напишу Вам здесь в ответе. Я рада, что вам понравилось.

      Изтриване
    2. Лена, пишу вам рецепт на русском:
      Продукты:
      600 г муки
      1,5 ч.л. сухих дрожжей
      2 ч. л. соли
      1 ч. л. сахара
      100 мл растительного подсолнечного масла
      300 мл молока
      1 яйцо для обмазывания пирожков
      Начинка:
      4-5 картофелин или 500 гр.фарша
      1 гл. лука
      1 ст.л. масла
      шепотка черного перца
      шепотка соли
      Способ приготовления:
      Дрожжи разводим в 60 мл теплого молока вместе с сахаром и 2 ст. л. муки. Все перемешиваем и оставляем покрытым пищевой пленкой в теплом месте. В большую миску просеиваем муку, добавляем соль, нашу опару, растительное масло и остальное молоко.
      Замешиваем мягкое, но не липкое тесто. Тесто перекладывается в большую кастрюлю, смазанную растительным маслом. Оставляем в теплом месте, чтобы подошло и увеличилось в 2 раза. Подошедшее тесто делим на 16 шариков. можно и больше, тогда пирожки будут поменьше.
      Каждый шарик раскатываем в небольшой круг, размером с вашу ладонь, в середину кладем начинку и защипываем как вареник, потом со стороны шва слегка приплющиваем, чтобы получилась лодочка. Укладываем на противень с бумагой для запекания. Оставляем в духовке на 50 градусов минут на 15-20, потом смазываем взбитым яйцом и запекаем на 200 градусов до золотистого цвета.
      Начинка:
      Отвариваем картошку, как для пюре. Обжариваем мелко нарезанный лук до золотистого цвета и смешиваем с толченной картошкой. Добавляем соль, перец по вкусу.
      Фарш томим на слабом огне с 1/2 ч.ч. воды до полного ее испарения. Добавляем масло и мелкий лук, обжариваем.
      Начинка должна быть обязательно холодной.

      Изтриване
    3. Всегда пожалуйста :)))
      Спасибо Вам за ваш интерес, мне очень приятно!
      Заходите еще :)))

      Изтриване
  4. Убягнала ми е рацептата на Юлка, но тук тези пирожки изглеждат определено много апетитно! Черпя се!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много лесна и сполучлива. Винаги стават перфектни!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации