Печен телешки котлет с розмарин

Тези дни ходихме да купим малко месо за вкъщи. И докато месаря ни мелеше каймата  двамата с мъжа ми загледахме едно апетитно парче телешко, телешки котлет. Една хубава телешка пържола с ребърцето. Погледнахме се двамата с мъжа ми и в един глас казахме - Това на фурна ще е трепач! Казано сторено :)))...Ако искате и вие да се поглезите  с нещо подобно, ще ви трябва хубаво парче телешко от котлета, с ребърцето широко(дебелината на пържолата) 6-8см, за дължината, зависи от големината на фурната ви и тавите съответно.



Продукти:
1 голям телешки котлет с ребърцето около 1,5 кг
1 с.л. майонеза
1 с.л. горчица
6 зърна счукан черен пипер
1 с.л. сух розмарин/2-3 клончета пресен
4 скл. чесън
8-10 картофа средни
2 червени чушки
1 морков
1 с.л. топено краве масло
2-3 с.л. зехтин
                                                                                                        1 гл. стра лук
                                                                                                        сол
Начин на приготвяне:
Месото се натрива със счукания черен пипер, солта, майонезата и горчицата. Тавата я увиваме с алуминиево фолио, така ще е по-лесно после да я измием. Слагаме котлета по средата. Картофите хубаво се измиват и се оставят не белени. Ако са прекалено голями нарежете ги на 2. Моркова, лука и чушките се почистват и се нарязват на едри парчета. Зеленчуците се посипват се с черния пипер, поливат се със зехтина, объркват и се подреждат около месото. Чесъна не се бели, слага се така.


Отгоре се разпределя маслото. Сипваме 1 ч.ч. вода. Хубаво завиваме нашето ястие с алуминиево фолио. Слагаме във фурната в началото на 200*, щом започне да се пече намаляваме фурната на 160* и така печем около 2 часа. След което внимателно, извън фурната, сваляме фолиото и с нож проверяваме месото. Трябва да е готово. Махаме фолиото, връщаме във фурната и запичаме на горен реотан до златиста коричка. Това е. Не е сложно, но много много вкусно. Най-важното правило е ,да изберете правилно месото. Ние си имаме месар при който пазаруваме постояно и винаги сме сигурни, че месото ще е хубаво.


 P.S. Сервирайте тази красота по възможност върху дървена чиния или нещо като дъска. Ами, такава мръвка не търпи порцелан.  :)))
Ако ви остане от месото, на следващия ден си направете страхотни сандвичи с печено студено телешко.










С голямо удоволствие ви черпя чаша страхотно червено азербайджанско вино "Седем красавици". Неговия аромат и сладниковокиселия вкус допринася, така да се каже, завършва цялата идилия на ястието.

Наздраве!











Добър  Апетит!

Коментари

  1. Е ... с това телешко котлетче ме разби! Ще го пробвам! Описала си го много вкусно! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Петя.
      Настина стана вкусно, крехко и сочно, каквото трябва да бъде. Пък и време от време все трябва да се глезим с нещо такова. :)))..Убийственно вкусно :)))

      Изтриване
  2. Събрахме се вече ТРИ от красавиците:)))))!Това телешко е толкова изкусително овкусено и изпечено,че чак от тук се усеща аромата...........Чудесна трапеза,Аура,както винаги!!!!!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарско, Миленче!
      Кога ли ще си седнем, ей така по женски, всички приятелки, дето се намерихме, макар и виртуално на една маса, спретната от нас си, от всекиго по нещо. Па да хапнем и пийнем.
      Ех...мечти :(((
      Поздрави, мило другарче и прегръдки от непоносимо горещия Баку!

      Изтриване
  3. Наздраве да е, кой би отказал да се поглези:) Изкусително поднесено и приготвено телешко. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Така сочно и желиранко...ако ми е останало подходящо телешко във фризера - бих опитала...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много вкусно стана. Аз дори повече предпочитам студено телешко. Мълча за това, че по принцип обичам студената храна. Всичко ми е наопаки :)))

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации