Из нощния Баку...градът на огньовете и ветровете..

Ако включите плеера, ще се насладите на истински бакински шансон. Музиката на истинските бакинци.
            

Днес, мили мой приятел, те каня да дойдеш с мен, на една вечерна разходка из града, в който сега живеем с мъжа ми. А това е Баку, столицата на Азербайджан. Няма да ти пиша за количеството население или географските подробности, които винаги може да намериш на страниците на интернет. Искам  на тази разходка да дойдеш с мен и да не ти заприличам на Викито(Wikipedia), ще пиша само усещанията от нощния Баку. Града се намира на самия бряг на Каспийското море. Място, където като задуха вятъра и нямаш сили да се задържиш на краката си или през лятото, когато температурите стигат до +48 и влажността е 80%, чувстваш се все едно някой те е полял с кофа топла вода, щом опиташ да поемеш с пълна гръд, усещаш само нагорещения въздух в гърдите си. Но в този град има нещо, което те пленява и което не прилича на нищо, което до сега съм имала възможност да видя и посетя. Предполагам, че знаеш, мили приятелю, че нощните снимки са може би най-трудните и като имаме на предвид, че правени от палубата на корабче за разходки, постоянно движение, затова извиниме за малко не качествени образи. :)))

Подай ми ръка и ела да се разходим!

Знаменития Flame Tower се извисява над града. Символ на огъня в Азербайджан. И телевизионата кула, която все едно е стълба между небето и земята.


Кулата постояно си сменя цветовете, като вълшебната пръчица...


Знаменития фонтан  в средата на Бакинския залив във формата на цвете, издига се на височина от 45-50 метра, направен  по подобие на фонтана в Женева.






Време от време си сменя цвета. Аз го хванах в розово-лилавата му светлина...




Знаменития "Baku Crystal Hall". Уникалната сграда е построена за провеждането на Евровизия 2012 година.


Не далеч от залата се извисява над морето, най-голямото знаме в Азербайджан, говори се, че и в света. Височината му е 162 м. Там се намира и площада на държавното знаме.


Ако погледнеш внимателно ще забележиш огнените пламъци на Flame Tower...


...след което те се сменят с образ на азербайджанското знаме...


Нашето корабче, благодарението на което успях да направя тези страхотни кадри. Разходка е 30 минути и струва 3 евро, което е доста евтино.




Названието на кораба означава "Перла".


Кея..Щом слязохме ние, "Перлата" започна да се пълни с нови зяпачи и любопитки да видят града от страната на морето..


Ще се преместим малко из улиците на невероятния Баку...
Такива скулптури се появяват навсякъде из морската градина и центъра на града...


Навсякъде има много фонтани. Не знам защо, но когато застанеш до който и да е от него...мирише на море..този леко солен привкус на морето...






Сигурно се чудеш, приятелю, какви са хората в този извънземен град..ами ето такива...
Група млади момчета, грижливо си свалиха кецовете, връчиха на едното момче всичките си съвремени комуникативни средства и слязоха във фонтана....:))))...


Ах, младост..живота тепърва започва...Пожелавам на тези млади хора щастието да е винаги с тях, както в този момент..Те наистина бяха щастливи...


В градинката на пейките седяха хора от най-различна възраст и всички се смеехме заедно с тези младежи и се забавляваха...


Неволно се замислих - Дали бих направила същото?..Определено, ще го направя...Годините нямат занчение..Вгледайте се в щастливите им лица...още едно доказателство, че на човек му трябва толкова малко за да е щастлив...Бъдете деца, не прогонвайте детето в себе си...Не го правете..






Оставихме младежите да се сушът и продължихме нашата разходка...
Минахме покрай националната библиотека. Цялата сграда е украсена със статуи на известни личности, допринесли за културата на Азербайджан..


Солтан Мухаммед (XVI век) - азербайджански художник.


Маестрото Ниязи (1912-1984) - азербайджански диригент




По едно време усетихме, че вече само ние двамата и нощните фенери остнаха из улиците на града. Въпреки, че Баку сигурно никога не спи...


Приятелю, моята малка разходка приключва и аз, като този случаен минувач, забързан в тъмнината на ноща при своята любима, отивам си до следващия път. А следващия път и аз не знам, какво ще стане, къде ще ме отнесе бакинския вятър или каспийската вълна с аромат на петрол..


Довиждане и Лека Нощ, приятелю!

Коментари

  1. Отговори
    1. Благодаря,Ваня!
      Наистина Баку през ноща е невероятен!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Тази разходка ме влюби в Баку.....Прекрасно место,на което бих простила и жегата,и влагата.......
    При първа възможност,задължително бихме го посетили....Благодаря ти,Аура,че така умело ми показа през своите очи тази красота!
    Прегръдки:):)!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, заповядайте!
      Има какво да се види, толкова е различно от всичко на което сме свикнали.

      Изтриване
  3. Прекрасен! Много е красив този златен, нощен град - всичко е сякаш позлатено...Ех, Аля, ако някога пък аз дойда там - цяла нощ ще ме разождаш, обещай:))) Прекрасни снимки, както винаги! Благодаря ти за подарената разходка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, ти ела пък за разходката не бери грижи..Да се разхождаме цяла нощ е най-лесното...Само ела...За мен Баку е нещо като пясъка, такъв един пясъчен град. Основния цвят на сградите е пясъчен, заради фасадите на сградите. Пясък в Азербайджан има много, от него се произвежда материал за фасадите на сградите, точно пясъчен цвят...Всеки град и всяка страна има своя цвят...
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Ха,неочаквано атрактивен се оказва Баку,благодаря ти з виртуалната разходка,Аура!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси, че сподели разходката с мен!

      Изтриване
  5. Вълшебно е, прекрасно и красиво, очарователен е Баку през нощта, а съм сигурна, че и през деня. С удоволствие се разходих с теб, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря!
      През дена прилича на пясъчен град издигнат на плажа :))))

      Изтриване
  6. Прекрасен е Баку в нощният си блясък, Аурелия!
    Хайде да ни го покажеш и на дневна светлина, а? Знам, че ще успееш да ни сприятелиш с него преди с Миленка и Весето да го видим на живо, та дойдем ли, ще е като на втора среща, при която вече ще имаме "спомени". Защото, когато някое местенце от света ни впечатли от фото репортаж или видео, в съзнанието ни остават запечатани картини, които на живо после имат силата да ни внушат уют, макар и на чуждо място. Ето, от днешната разходка с теб, сякаш усетих цялата атмосфера във въздуха около фонтана с безгрижните младежи. И ако се случи да посетя Баку в жежко време като това, няма да пропусна да се вмъкна под нежните струи на водата. :))) Направи го и ти по-скоро, не оставяй за след време, защото то лети, мила и ни ограбва с всяка изминала минутка!
    Целувки от мен и благодаря за красивата разходка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Ирма колко точно си усетила всяка една моя дума. Наистина времето си отива толкова бързо, че не може нито да го усетим, пък камо ли да го спрем. Ще опитам да ви показвам тази необикновенна земя в различна светлина, доколкото е възможно. Благодаря още веднъж. Прегръщам те силно.

      Изтриване
  7. Усмихна ме с всяка една снимка от това приказно среднощно приключение Аура :) Едва ли някога ще посетя Баку (ама знае ли човек), но това кратко вълшебно пътуване ме докосна. Аха и аз да се събуя и да скоча във фонтана :) Красота ... С удоволствие бих се разходила още и още с теб, приказно местенце си имаш :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Виолета.
      Дори и да нямаме възможност да посетим интересни места, това не ни пречи да мечтаем и да се надяваме, че мечтите ни ще се сбъднат. Затова споделям, за да могат повече хора да видят и да се потопят в тази атмосфера, която усетих аз..
      Поздрави от Баку!

      Изтриване
  8. Имах щастието да посетя (макар и служебно) за няколко дни Баку през април 2012 г. и безвъзвратно се влюбих!
    Благодарение на Вас се насладих отново на атмосферата и красотата на това място и хората там!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Магдалена. Много ми е приятно, че посетихте блога ми. Заповядайте отново, ще има продължение. Поздрави от Баку.

      Изтриване
  9. Аля,всеки път когато чета блога ти се връщам на тази прекрасна песен и тези прекрасни снимки.Ели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Много ми е приятно, че ти харесва..Това означава, че съм успяла да предам атмосферата на Баку :))))
      Ще има и още...:)))

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации