За шоколада, музиката и още нещо...Торта "Андалусия"

Натисни ТУК


Тази публикация за мен е много специална. Посвещам я на моя съпруг. На 6 август той имаше рожден ден. Обикновено към този ден винаги се подготвям, знам какво ще му кажа, когато се събуди. Но този път някак си минахме с едно на бързо "Честит Рожден Ден"... и аз не знам защо...Бързахме и двамата, той за работа, аз да приготвя гощавката за колегите му в работата. В 12:00 трябваше да съм готова и нямаше време за нищо. Днес искам да се поправя и да му кажа това, което от доста време се таи дълбоко в мен. 
"Скъпи мой, поздравявам те от цялото си сърце. Съдбата ние е срещнала прекалено късно за някой неща, но смятам, че в този живот няма съвпадения. Преживяхме много, както преди, така и след като се срешнахме. Бъди винаги такъв какъвто те познавам - обикновен, жизнерадостен, усмихнат и забавен. Благодаря, че ме правиш щастлива, че ме караш да се чувствам жена. Знаеш, че винаги съм до теб, каквото и да става. Обичам те, много. 
Честит Рожден Ден!"

И така да продължа, приятели. Трябва да си призная чесно, че не съм по сладкото, не го обичам :))).  Разбира се, че приготвям сладки неща, но само за мъжа ми. С тортите съм скарана. Е, не чак толкова. "Наполеона" е много често правена торта в нашия дом. Кексове, сладки, палачинки и всякакви подобни, но торти с крем и не знам си какво някакси съм пропуснала. Този път съм решила, че за рождения ден на мъжа ми тортата ще бъде приготвена от мен. И поради огромната любов на мъжа ми към шоколада, вече е било ясно каква ще е. Показах му няколко рецепти, избрал е "Андалусия" на Ginger Cookies 

Публикувам я на страничките на своя блог с някой изменения от моя страна. Ще използваме форма за торта с диаметър 24 см.



Продукти:

За 4 блата:
20 белтъка
4 равни супени лъжици брашно
320 грама смлени орехи
320 грама  захар
240 грама пудра захар
80 грама какао

За жълтия крем:
15 жълтъка
105 грама пудра захар
75 грама краве масло
150 грама течна сладкарска сметана 33%
1 пакетче желатин
2 ванилии
2 с.л. пудра захар



За кафявия крем:
250 грама шоколад
100 грама краве масло
100 грама течна сладкарска сметана 33%
2 с.л. пудра захар

За глазурата отгоре върху тортата:
100 гр. черен шоколад 85% какао
100 гр. обикновен шоколад
100 гр. краве масло

За глазурата отстрани на тортата:
100 гр. черен шоколад 85 %
50 гр. бял шоколад
75 гр. краве масло


Начин на приготвяне:
Блатовете:
Разбиваме белтъците, докато започнат да стават на сняг.
Добавете и двата вида захар и разбиваме до получаването вече на гъст сняг.
Смесваме брашното, смлените орехи и какаото и добавете на 2-3 части към белтъците, като леко объркваме със шпатула или голяма лъжица. Разделяме сместа в 4 еднакви купички.
Подготвяме си тавата, като я намаслим или пък я покрием с намаслена хартия за печене. Аз използвах само една форма за печене за торта. Ако намерите едноразови алуминиеви форми с диаметър 24 см, печете по 2 блата наведнъж. печем в предварително загрята фурна на 200*. Проверяме с дървена клечка. Вадим блатовете и ги слагаме един върху друг заедно с хартията да изтинат. По време на печене блатовете доста ще се надуят, но след това ще спаднат и ще станат доста по-тънки и по-малки от формата.

Жълтия крем:
Задължително на водна баня слагаме  жълтъците, захарта и маслото и варим на слаб котлон, докато се сгъсти крема, при непрекъснато бъркане. Става много бавно, но няма как.
Махаме от котлона. След като се сгъстят, прибавете предварително подготвения, според указанието на опаковката желатин. Обикновенно заливам желатина с малко студена вода, оставям го настрани за 15 минутки да се сгъсти. След което слагам на най-малката степен на котлона и бъркам, щом се разтопи и стане прозрачен готов е. В никакъв случай не допускайте желатина да заври, така той си губи желиращите свойства.
Сметаната хубаво се разбива с 2 с.л. пудра захар на твърд сняг. След като жълтъците изстинат внимателно слагаме сметаната, ванилиите и разбъркваме.
Започваме по етапно да сглобяваме тортата.
Взимаме форма с ринг с диаметър 24 см. Единиия блат ще използваме за дослагване на блатовете, защото след печене те се свиват и стават в диаметър по-малки. На дъното на формата слагаме единия от блатовете. Донаслагваме го с лентички от друг. Отгоре заливаме с жълтъчения крем и слагаме в хладилника малко да стегне. 

През това време правим кафявия крем:
Разтопяваме шоколада и маслото на водна баня (задължително) и когато изстинат, смесваме с разбитата на сняг сметана с 2 с.л. пудра захар. 
Докато сме правили кафявия крем. жълтия вече леко стегна и слагаме отгоре му втория блат, донаслагваме с парченца блат. Отгоре разпределяме кафявия крем. Покриваме с 3ия блат и парченца от нарязания блат. Пак оставяме за малко в хладилника.

През това време правим горната глазура:
На водна баня разтопяваме шоколада, слагаме на бучки маслото и при непрекъснато бъркане чакаме да се разтопи маслото.Вадим тортата и с топлата глазура заливаме отгоре. Не пипаме много за да остане гладка. Отново слагаме тортата в хладилника за около 4 часа, през това време кремовете и глазурата ще се стегнат и ще можеме да махнеме ринга.


Глазурата отстрани се прави по същия начин по който се прави и горната. Оставяме я за около 10-15 минутки в хладилника. проверяваме не стегне съвсем, трябва да е мека за да може да я намажеме отстрани на тортата. Може да я намежете с нож и да я обсипите с орехи или да я направите рошава с помоща на чаена лъжичка, както направих аз. Вече е въпрос на ваш избор и предпочитания. Оставяме в хладилника за една нощ.


P.S. Някой неща промених в тази тортата. 

Първо: От количеството в оригиналната рецепта не можах да изкарам 3 блата за форма 24 см, а само 2, наложи се в процеса на правенето, да бъркам още тесто за блатовете. Блатовете след печене спаднаха доста и се свиха в диаметъра. Наложи се да изпека допълнителен блат, за да наслагвам по време на сглобяването на тортата.
Второ: Когато направих глазурата по оригиналната рецепта, тя стана на трохи и течна като вода. След това разбрах. че такъв проблем имаха доста от опитали да я направят. Затова направих си своя глазура, доста сполучлива на вкус и на консистенция.

Не можах да снимам отделно парченце от тортата, тъй като тя беше предназначена за колегите на мъжа ми. Единствената ми снимка е снимката в разрез, в офиса му...:))))...



Малко ме подведе украсата, Идеята беше съвсем друга. но с помоща на бял шоколад и фунийка, направена от хартия за печене, все пак успях на изрисувам нотки. 

Ще питате защо?..






Защото любимото занимание на мъжа ми е да свири, всяка вечер в къщи на пиано, което веднага купихме щом пристигнахме в Баку.  Обожаваме музиката. Тя ни събра. а композитора Сергей Рахманинов и неговия 3ия концерт за пиано  любими и за двама ни... Шоколада и музиката неизмено присътстват в нашия живот, бих казала всеки ден...


 Тази торта ми отне целия ден. Като имаме предвид някой перипетии по направата, но искам да ви уверя, че резултата си струваше. Някой от колегите на мъжа бяха учудени, че тортата е направена в домашни условия, което смятам за комплимент. Та това е първият ми опит в направата на такава торта. :)))...Тортата имаше нежен вкус на шоколад, точно на шоколад, а не на сладък десерт. Жълтъчения крем с нежния си ванилен вкус, допълваше шоколадовата идилия.








Черпя Ви, та макар и на патерица, за рождения ден на моя мъж с парченце шоколадовата музика или както каза моя мъж, когато я видя-"Та това е музикална торта!"...:)))..с парченце музикална торта за неговото здраве.
Да ми е жив и здрав, и винаги да усещам мъжкото му рамо до себе си!

Добър Апетит!


Коментари

  1. Aura, да ти е жив и здрав любимия човек.
    И нека в живота ви има много музика и..шоколад.
    Тортата е чудесна, макар че не винаги написаното се получава точно.
    Но ти си се справила прекрасно!
    Поздрави от морето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, ти много Дани!
      Наистина се старах много и тази публикация за него беше голяма, приятна изненада. Очите му светнаха когато я видя :)))
      Поздрави от бреговете на Каспийското море!

      Изтриване
  2. Ех. Алечка... Толкова любов има в цялата ти публикация! Да ти е жив и здрав любимият и винаги да усещате взаимната си подкрепа! Прекрасна торта си му приготвила, въпреки спънките... Важна е радостта в очите му, нали. :) Всичко добро желая и на двама ви!

    П.П. Колко пъти се канех да попитам това на профилната снимка ти ли си? И ето, че сега си я показала в по-голям размер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Герганче!
      Да. аз съм и мъжа ми в една фотосесия в азербайджански национални носии. :))))..
      Много я обичаме тази снимка.
      Прегръдки миличка!

      Изтриване
  3. Не е важно кога се сблъскваш с щастието,а дали се сблъскваш......,а явно и двамата със съпруга ти Аура сте щастливци,защото сте се открили "макар и късно"!
    В щастието величината за време е ненужна,защото всеки миг е безвремие и аз Ви го пожелавам това сладко и щастливо безвремие и на двама Ви!
    А сега....нека е жив и здрав рожденикът,а тортата е приказна Аура!
    Прегръдки:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, Миленче, за топлите думи!
      Дори не знам, какво да напиша в отговор на толкова силни изречения.
      Благодаря!Благодаря!Благодаря!

      Изтриване
    2. :)))Помълчи,Аричка.....И сипи моля те от кафето/чая в тези прекрасни чашки:))
      )Останаха ми очите в този великолепен сервиз!
      Сипвай,сипвай мила до горе,че приказки ни чакат:)))))))

      Изтриване
    3. Това е чески сервиз, Миленче..
      Прочутия Бохемски порцелан..:)))..
      В Чехия имат много вариации, този е с Мадоната...Харесвам неговото синьо...толкова дълбоко синьо..
      А за кафенцето/чая - разбира се, че ще сипя и същата торта бих я направила пак, за да седнем момичета на дълга сладка приказка....

      Изтриване
  4. Аура, аз се появявам с леко закъснение, но пък много харесах тортата. Не знам защо човек бърза понякога, за къде още по-малко, но важното е, че намираш време да обърнеш внимание на твоето Момче. Пожелавам му здраве, красиви мигове на щастие с теб и любимата музика!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много!
      Смятам, че живота е прекалено кратък и трябва да обръщаме внимание на такива неща. Защото ако днес не го направиме, утре ще съжъляваме.

      Изтриване
  5. Аличка, чаках с нетърпение да видя тази тортичка, която ти толкова дни обмисляше, притесняваше се дали ще се получи...Е, казах ли ти, че ще стане чудесна?!? И украсата с петолинието е точно в десятката. Ех, наред с другите обещания и мечти, да добавим и тази - Кямран ни свири на пиано, а ние си пийваме чайче...::))) и си приказваме, приказваме...Пожеланията към него вече ги поднесохме по случай празника. Но сега ми се иска и към двама ви да кажа - огледайте се и вижте - колко сте щастливи че сте се намерили, че умеете да споделяте така прекрасно ежедневието си, празниците си, споделяйте и трудните моменти и нека са много, много малко - само за цвят. Прегръщам ви и ви желая сбъдване на мечтите!

    П.п. Изненада беше за мен, че не обичаш сладко и не правиш торти, беше ми убягнало това:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Весе, милото ми другарче..
      Та си участвала в направата на тази торта, та макар и виртуално. Знаеш колко се притеснявах и колко се ядосвах. Ако беше само за вкъщи не е проблем. Но той искаше да я занесе в работата...
      Но тя наистина стана невероятно вкусна...Защото каквото и да приготвяме, винаги има само една подправка без която не може да бъде приготвено нищо на този свят и тя е капка любов..
      Благодаря за пожеланията, мила!

      А за сладкото..да..Ами ако в къщи няма да има сладко година...няма и да се сетя...:))))
      Сладките неща приготвям само за мъжа ми..:)))
      Прегръдки миличка, радвам се да чета твоите коментари, все едно те чувам...

      Изтриване
  6. Да ти е жив и здрав любимият! Истински късметлия е с такава способна дама! Тортата е прелестна, а от разреза и рецептата виждам, че е и невероятно вкусна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зорница!
      Всеки ден, когато се прибира от работата и пита- "Има ли нов коментар?" и когато му ги показвам, той малко разбира български, виждам как очите му грейват и усмивката се появява на лицето му. Тази публикация беше за него голяма изненада.
      Да, наистина тортата стана много вкусна, вкус на истински шоколад...Каквото той си поръча..
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  7. Тортата безспорно е прекрасна! Защото е приготвена с любов! Винаги ме трогват искрено изречените думи и ценя всеки, който има смелостта да изкаже чувствата си, особено така красиво и затрогващо, както си го направила ти! Пожелавам ви много здраве и любов! И нека животът на рожденикът бъде една постоянна красива мелодия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гуинет от цялото си сърце и от негово име.
      Толкова прекрасни думи.Тортата може и да не е перфектна на външен вид, но наистина съм вложила цялата си душа в нея. Защото е за моя мъж, за моя най-близък човек...
      Поздрави и прегръдки от Баку!

      Изтриване
  8. Друзья,

    Огромное спасибо за теплые слова и пожелания! Признаюсь, за свои 38 лет я не отмечал и вообще мало замечал свое день рожденье, так как считал его самым обыкновенным днем. Такое красивое оформление и так много сердечных поздравлений я вижу и слышу впервые, и я тронут до глубины души!

    Отдельное спасибо моей дорогой супруге Аурелии за самый вкусный шоколадный торт на свете, старания и такую красивую публикацию с сопровождением 3-его Концерта С. Рахманинова. Признаюсь честно - не ожидал! :)

    Спасибо вам всем, всем долгих лет жизни, счастья и море позитива! Пью за ваше здоровье!

    С любовью,

    Кямран

    P.S. Прошу прощенья, что не умею писать по-болгарски. Надеюсь вы меня поняли.

    ОтговорИзтриване
  9. Да ти е жив и здрав рожденника със закъснение!Много да се обичате и да се радвате на много хубави моменти!А тортата ти е невероятна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Юлия и от свое и от него име :))
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Кямран, с Аля съдбата ни срещна случайно и макар още да не сме се виждали на живо, комуникираме доста и мога да кажа едно - намерил си едно съкровище! Тя е прекрасен човек - нежна, състрадателна, умеятелна, уважителна. Знам колко дни се тревожеше и искаш да направи празника ти прекрасен, а теб - щастлив! Сигурна съм, че дори за своя рожден ден не се е притеснявала толкова, колкото за твоя! С моя съпруг сме заедно вече 28 години, 25 от които семеен живот. Знам едно - най-трудното нещо на този свят е да намериш истинската си половинка, но намериш ли я - няма нещо, което да ви се опре или проблем, който да не успеете да разрешите заедно. Вие сте заедно по-малко време, но аз знам тя колко те обича, тя живее всеки миг за тебе и ще бъде прекрасно и за двама ви да успеете да запазите тези чувства помежду си завинаги и да създадете хармонична връзка, която носи радост и удовлетворение. Обичайте се безкрайно, не се наранявайте никога, чашата на любовта е твърде крехка за да не се налага да я залепвате! Знайте - важно е да се обичате и подкрепяте - аз ви го желая от все сърце. И не се съмнявам, че ти също си един прекрасен и достоен човек, като Алечка! Много си говорим у дома напоследък за вас и все се надяваме, че някой ден ще се запознаем и на живо!
    Беше много мило да ни благодариш лично, чудесно те разбрах на руски, но ще бъде смешно да отговоря, по-лесно разбирам.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации