Буглама(Келепър) - Buğlama(Kələpur)

За никой не е тайна, че храната която се приготвя на открит огън има съвсем различен вкус и аромат. Като че ли живия огън вдъхва живот в нашето ястие. Аромата на подправките става по-силен и ухан. Месото по-крехко, а зеленчуците по-ароматни. Винаги, когато ходиме на село, се стараем там, поне веднъж през целия ни престой, да приготвим нещо на открит огън. Това ястие е типично за азербайджанската кухня, много вкусно и в същото време е много леко и смятам, че е много здравословно. Няма грам мазнина и цялото ястие се задушава в собствен сос. Приготвяхме го пролетта, когато всичко на вън се събуждаше и започваше да цъфти...


 
Продукти:
1 кг телешко/агнешко месо
3-4 картофа
4-5 домата
3 чушки
2 гл.стар лук
1/2 вр. магданоз
1/2 вр. копър
1/2 вр. кориандър
2 дафинови листа
сол



През цялото време готвехме навън в аромата на започващата да цъфти кайсия.

Нежната дюля започна да показва  кадифените си листенца.

Начин на приготвяне:
Месото предварително се сварява до полуготовност заедно с даф. лист, изважда се в чиния, бульона се прецежда през ситен гевгир. На дъното на казана(може и тенджера, да е с дебело дъно) слага се 1/2 от наразяния на колелца лук. Отгоре подреждаме 1/2 от месото. Върху него, 1/2 от картофите нарязани на 8 парчета, 1/2 от доматите на колелца. 1/2 от чушките на ивички, 1/2 от зелените подправки. Остналите продукти подреждаме по същия начин, накрая поръсваме със зеленията. Бульона се осолява и се налива към ястието.






Налива се такова количество, че да е на полвината от ястието. Не трябва да го покрива.













След тази процедура отиваме на двора и запалваме един хубав огън.  :smile1:(който няма двор, пуска котлона и слага тенджерата).


Слагаме нашия казан на огъня и оставяме ястието покрито поне за един час без да го отваряме.
















 Една малко подробност - докато ястието ви се готви, пратете полвинката за повече топъл хляб и ракийка. ::)..През това време нарежете една хубава салата.
Опитайте, няма да съжълявате. Едно страхотно ястие от Азербайджан.


Добър Апетит!

Коментари

  1. О, на това откога съм му хвърлила око, Аурелия!
    Записала съм с точно рецептата ти, но не се задържаме на село повече от 1 ден и все остава за следващият път. Май есен ще дойде докато се случи да напаля огнището там. Когато я предложи за сефте, тук бе доста хладно, сега е жега и огън се пали само високо в балкана, та май буглама ще ядем когато печем червените чушки и лютеницата. ;) Ох, окапах се вече! :)))
    Поздрави и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, за есента ще е най-подходящо, под падащите листа, да се спретне едно такова ястие. Като спаднат жегите и ние ще направим пак, че наистина много вкусно се получава.

      Изтриване
  2. Леле, Страхотно е това, но снимките ти, начина на приготвяне, много ме грабнаха и допринасят за автентичността на рецептата. Страхотни снимки и рецепта! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, на село при свекърва ми, все още се намира по един такъв старовремски съд...много ги харесвам...Все си търся да си купя от някоя баба...точно такъв стар, защото сега не ги правят, както едно време. А вкуса в такова ястия, сама знаеш, е неповторим.!..

      Изтриване
  3. Аурелия, изглежда много вкусно! А пък за снимките - адмирации! Страхотна си! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Петя!
      Такива ястия най-обичам. Истински са..
      Поздрави!

      Изтриване
  4. А, това вече съм си заплюла от "Гответе.." Така приготвено навън на огъня просто си прадставям колко е фантастично.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации