Зелена баница



За тестото: 
500 гр.брашно
3 с.л. олио
1 ч.л.сол
1 ч.ч. топла вода

За плънката: 
4-5 големи връзки зелен лук
1-2 връзки копър
1 връзка магданоз
5-6 яйца
сол,черен пипер

Плънката:Лука,копъра и магданоза нарязваме на ситно и слагаме да се задуши в тиган с няколко супени лъжици олио за около 10 минути на не много силен котлон, след което чукваме яйцата,слагаме солта и черния пипер - разбъркваме. След 5 мин.изключваме котлона, сместа не трябва да стане на омлет. Докато изстива плънката правим тестото.

Тестото: Пресяваме брашното в голяма купа,правим кладенче  изсипваме топлата вода,олиото и солта. Първо разбъркваме с лъжица,след това почваме да месим на ръка. Готовото тестото удряме няколко пъти в масата и оставяме за 10 мин. да си почине,като го покриваме с топла тенджера. Отпочиналото тесто разделяме на 8 топки,покриваме с кърпа и оставяме така за още 10-15 мин.


Взимаме 1 топка и я разточваме на много тънка кора,да прозира. Навиваме кората на точилката и я преместваме върху вестник или парче плат. Разстиламе я, намазваме с плънката и с помощта на вестника навиваме на руло. Повдигаме единия край на вестника и кората сама се навива. Полученото руло навиваме на охлювче в намазнена тава и така правим другите. Намазваме получената баничка с разбито яйце,може и само с олио и печем,първо на 250 градуса,когато почне да се зачервява намаляваме на 200-150 градуса.

Добър Апетит!

Коментари

  1. Еха, прекрасна е, Аурелия! Едно парченце има ли за мен? ;)
    Прегръдка и пожелание за красив и романтичен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, разбира се...и не само едно..Благодаря и на теб.. :)))

      Изтриване
  2. Ех, чудесна е, кога ли ще се наканя да точа и аз...все се оправдавам с липса на време:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации