24 юни 2014 г.

Рибени кюфтаци

На всеки му се е случвало в къщи да има риба с много кости. Ни да я изпържиш, ни чорба да приготвиш. Но така ни се иска да я употребим и да можем после да си я хапнем, без да се ровим из нея в търсене на малки костички. В камерата си имах две големи риби, но с толкова кости, че изобщо не може да се яде. Справих се със задачата. Затова ако и вие имате такъв проблем, тази рецепта е за вас.



Продукти:
800 гр. риба(готовото месо за кайма)
1 яйце
2 гл.стар лук
1 ч.ч. сварен ориз
4 с.л. нишесте
4 с.л. брашно
2 с.л. майонеза
щипка млян черен пипер
сол
олио за пържене

Сос ала Тартар:
200 гр.майонеза
1 тв.сварено яйце
5 кисели краставички
3 стръка зелен лук
1 с.л. лимонов сок
4 клончета магданоз
щипка млян черен пипер
щипка сол

Начин на приготвяне:
  • Рибата се обезкостява. Махаме главата, перките, гръбнака и по-едрите кости от коремчето.
  • Смиламе нашата рибка 3 пъти през ситната цедка на месомелачката. Третия път заедно с лука.
  • Към получената кайма слагаме всичките останали продукти. Разбъркваме хубаво с лъжица или омесваме на ръка.
  • Загряваме олиото и с помоща на лъжица слагаме по малко от каймата и леко оформяме във формата на кюфте.
  • Изпържваме до златисто от двете страни.



Рибените кюфтенца много добре си пасват със сос в стила на тартар.

Соса:
Краставичките, яйцето, магданоза се нарязват на много ситно. Към тях прибавяме останалите продукти, разбъркваме и нашия сос готов.

Рецептата за соса е идея от интернет.



P.S. Когато смелите каймата поне 3 пъти, всички кости стават много ситни, по време на пърженето те допълнително ще се поразтопят и така ще можете спокойно да си хапнете рибка без да се страхувате, че ще се задавите с някоя кост.
Надявам се моята рецепта да ви допадне, поне като идея за костеливите рибки.


Добър Апетит!

6 коментара:

  1. Чудни кюфтенца и това сосче оторе...! Взимам едно за закуска още, и двечки за обяд:))) Страхотно предложение, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Това "Добър апетит!" не е закачливо насочено към мен.....,нали:)))))
    Аура,кюфтаците са прекрасни,а пък със соса вече са перфектни:))!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, благодаря!
      Въпреки майонезения сос комбинацията е много лека и приятна. :))))

      Изтриване
  3. Обичам рибени кюфтета, а твоите са божествени с този сос! Изкушаваш ме сега и рибки ли да меля, а? Поздравления, Аурелия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, благодаря!
      От такъв майстор като теб, за мен е чест да чувам похвала.
      Гореща прегръдка от горещия Баку!

      Изтриване