Патладжанена запеканка


Обичате ли патладжан? Аз да и то много.

Тук в Баку се запознах с едно българско девойче на име Христина. Докато бяхме на кафе, в центъра на града, на сладка приказка, тя ми сподели една вкусна рецепта на запеканка с патладжани, която е опитвала в България. Рецептата ми се стори много интересна, затова два дена по късно я направих и бях възхитена от лекотата на приготвянето и уникалния вкус. Христинче, много ти благодаря за рецептата, както и обещах, публикувам я.


Продукти:
1,5 кг патладжан
4-5 домата
2 пакетчета топено сирене Хохланд
100 гр. кашкавал
50 гр. пармезан
зехтин
брашно
сол

Начин на приготвяне:

  • Патладжана се нарязва на колелца с дебелина 1см. Осолява се и се оставя за около 30 минути на страна, за да си пусне горчивината, след което се измива под течаща студена вода. 
  • Овалва се в брашно и се нарежда в тава с хартия за печене. Поръсва се със зехтин и се запича във фурната до златисто или докато патладжана леко омекне. 
  • Доматите се нарязват на шайби, също като патладжана, с дебелина около 1 см.
  • Тавичката леко се поръсва със зехтин.
  • Подрежда се един ред от патладжана, втори ред домати, отгоре топеното сирене. Втория ред е същия.
  • Трети ред се подреджа по същия начин - патладжан, домати, топено сирене и отгоре се поръсва  с настърган кашкавал + пармезан, и с малко зехтин.
  • Всеки ред с доматите се посолява и съвсем леко се поръсва със зехтин.
  • Пече се във фурната на 180* около30 минути.
  • Сервира се с кисело мляко и нарязан на ситно пресен босилек или мента.

P.S. В оригиналната рецепта патлаждана предварително се запържва в олиото, този процес замених със запичането му във фурната. Сметнах, че ще е много мазен поради това, че патладжана по време на пърженето поема много мазнина. Замених олиото със зехтин. Патладжана трябваше да бъде обелен, оставих го с кората, тъй като моят патладжан беше с  много тънка кора.
Но не зависимо от някой промени в рецептата, ястието стана много вкусно и леко.

Добър Апетит!

Коментари

  1. Ах,че апититно....!Браво и на теб Аура за приготвеното и на Христинчето за разказаното:)!Явно кафето е било не само вкусно,но и ползотворно!Харесах и това,че си спестила пърженето.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленче. Ястието наистина е добро. :)

      Изтриване
  2. Изглежда много апетитно, Аля! Радвам се, че тази "Патладжанена запеканка" е известна вече и в Баку.

    Христина

    ОтговорИзтриване
  3. ако замените сиренето със моцарела и кашкавала с пармезан сте полу4ите меланзана ала пармиджана .разликата е в различните сирена и савсем леко в обработката но основата е еднаква

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации