Топено краве масло

В Азербайджанската кухня почти във всяко едно ястие се използва топено краве масло. Такова масло можете да си купите от магазина, но най-хубавото масло е когато си го приготвите сами. Маслото е много ароматно и чисто. Ястията с него стават невероятно вкусни. Това е един от секретите на азербайджанската кухня. 
Рецептата е на свекърва ми - Фирангиз Ханум.

                                                                                                 





Продукти:
1,500 кг безсолно краве масло(ако е домашно е най-добре)
щипка куркума

















Начин на приготвяне:
Маслото се слага в тенджерата на много слаб котлон и се оставя да се разтопи и да почне да ври.

 
По време на варенето цялата вода ще се изпари и нашето масло ще започне да се пържи. Когато придобие жълт цвят(както е на снимката) и на дъното ще видите бели люспи, махате тенджерата от котлона на страни. Маслото ще продължи да се пържи още няколко секунди. Слагате куркумата, внимателно разбърквате. Щом маслото спре да се пържи, прецеждате внимателно през ситен гевгир в тенджерата в която ще го съхранявате или малко бидонче с капак. От това количество масло се получават 1,200кг готов продукт. Разбира се всичко зависи какво масло ще ползвате и какво количество вода и други съставки съдържа.
























Може да го сложите в хладилника или на някое по-хладно място, но и ако го оставите в някое долно шкафче, никога няма да се развали, така ще ви е по-лесно да си взимате с лъжицата количеството което ви трябва, за да приготвите някоя вкусотия.

Добър Апетит!

Коментари

  1. О, това прекрасен продукт, Аурелия и много здравословен! При това с добавка на така полезната куркума, маслото ви е направо златно!!! :) Никога не съм приготвяла , макар много пъти да се каня, но съм го опитвала и много ми харесва. Някога мама често топеше така масло, но не извличаше напълно млечната течност и пак беше много вкусно. Момента е много подходящ да се захвана с него, че имам много масло у дома. Благодаря ти за рецептата, мила! От тази доза 1,5 кг. какво количество готов продукт излиза?

    ОтговорИзтриване
  2. Ирма, благодаря много! Най-вече благодарности от свекърва ми за високата оценка. От това количество масло излиза 1,200 кг топено масло. Но зависи и от качеството на маслото, колко вода му сложиха при производството му и т.н. Не мога да покажа със снимка какъв аромат има, невероятно ухае!

    ОтговорИзтриване
  3. Аля, правила съм преди време топено масло - гхи. Но куркума не съм слагала, Ирмето много точно го е определила като златно твоето масълце, ще си приготвя. От Смолян ни продават от време на време в службата истинско масло - с него ще направя. Благодарности на твоята чудесна свекърва с това хубаво има Фирангис...означава ли нещо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, благодаря!
      Името Фирангиз(ударението пада върху второто И) означава - Заслепяваща с блясъка на славата.

      Изтриване
    2. Знаех си, че нещо величествено ще е и отиващо и, поне по думите, които ти си казвала за нея, хвала на такава снаха, но и на такава свекърва, дано винаги така се разбирате.

      Изтриване
    3. Дано Весе и благодаря. Тя е наистина много интересен човек и голяма личност.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации