Унгарски Гулаш
Започнаха студените вечери и тука в Баку. Дойде времето на топлите ястия. Днес съм приготвила един от вариантите на Унгарски Гулаш. Научих го в Прага, където прекарах 6 години от своя живот. Опитайте го и няма да съжълявате. Вкусно домашно ястие.
500-600 гр. телешко/свинско месо
3 бр. зелени чушки
3 средни глави стар лук
4-5 средни домата
4 с.л. олио
1 с.л. брашно
сол
Подправки:
1 с.л. червен пипер
1 с.л. сушен лук
1 ч.л. млян кимион
1 ч.л. риган
1 ч.л. майоран
1/2 ч.л. млян черен пипер
1/2 ч.л. червен лют пипер
Начин на приготвяне:
Лука се нарязва на ситни кубчета и се запържва в олиото до леко златисто. Прибавяме месото нарязано на средни парчета. Задушаваме до пълното изпаряване на водата и докато леко се зачерви на среден котлон. Слагаме подправките, запържваме за 1 минутка и сипваме гореща вряла вода, колкото да покрие месото. Така задушаваме около 1 час на слаб котлон или докато месото напълно омекне. След което слагаме нарязани на средни кубчета чушки, обелени и нарязани домати. Задушаваме още около 20 минутки. Течността трябва да намалее, но не много.
1 с.л. брашно се разрежда с малко гореща вода и се сипва към нашето ястие. Хубаво разбъркваме. Слагаме сол, винаги го правя накрая на готвенето. Оставяме да кипне за 1-2 минутки и изключваме котлона. Винаги оставям гулаша да си почине поне 30 минутки, след като изключа котлона.
Сервира ме по желание с ориз, картофено пюре или кнедли, може и само с дебела филия пресен хляб. И да не пропуснем да си сложим някоя туршийка :)))
P.S. Рецептата е със свинско месо, аз винаги го готвя с телешко. Така ми харесва повече.
Добър Апетит!
:))))))))))))Ей на това му се казва подсъзнателна връзка.............Аз готвих днес тас кебап с картофено п'ре за гарниране:))))))
ОтговорИзтриванеПрегръщам те,Аура и да Ви е/ни е сладко!:)
И наздраве, Миленче!
ИзтриванеДа Ви е/ни е сладко!!!:)))
Ооох, много обичам гулашчета, влюбих се в тях и аз горе- долу в онези ширини:))) Страхотно е твоето, явно си иска и опит, за да се получи толкова добре. Ами, нареждам се за порцийка, няма да ми откажаеш, нали:)? Прекрасна съботна вечер, мила!
ОтговорИзтриванеИ аз ги обичам, Кате!
ИзтриванеТова е единственното нещо, а и още различните наденички, които се пекат на панаирите, с което свикнах и ми харесаха веднага, щом опитах.
Прегръдки, миличка!
Прекрасно ястие си сготвила, Аура!
ОтговорИзтриванеС удоволствие бих опитала, ще се пробвам скоро и аз :)
Вкусен поздрав,
Илиана
Илианче, дърпай си чинийката...
ИзтриванеГулашчета обичам заради соса им, ей така да си топвам хлебеца..
Поздрави и прегръдки!
Колкото и да е студена вечерта, едно такова вкусно ястие определено би я сгряло. :)
ОтговорИзтриванеУсмивки, Алечка!
И една приятна компания към това ястие и нищо повече...
ИзтриванеИ за теб усмивки и хубава неделя, Герганче!
И аз се присламчвам към веселата компания. Приемате ме, нали? ;)
ОтговорИзтриванеНа такова вкусно гулашче не бих устояла, Аурелия. Много е нежно!
Аз го готвя по унгарска рецепта - с телешко и свинско в едно, с картофи и много пипер, сегедински, но все си гребвам от дъното, че да ми е "по-лека" порцията. :) Туршийката е задължителна!
Хубава неделя от мен и много усмивки, мила!
Разбира се, че те приемаме. То нали знаеш едно ястие и 100 варианта. Те унгарците имат много хубав млян червен пипер. 1 ч.л. сложиш и манджата супер червена и ухана.. Унгарската кухня много я харесвам, за разлика от чешката.:))))))))))))
ИзтриванеИ на теб приятна неделя, Ирма!
Аля, непременно ще си направя гулашчето по тази рецепта, да знаеш, и аз като Ирма - с картофи правя. Имам и унгарски червен пипер май. Ти що не хареса чешката кухня?
ОтговорИзтриванеАми Весе, не можах да свикна толкова години с чешката кухня. Някак си не ми допадна. Голяма мъка си беше :)))
ИзтриванеКак няма да го опитам този гулаш!!! Ми той направо си ми е любимо ястие :)
ОтговорИзтриванеПодобно на нашите тас и винен кебап, че и със същата гарнитура. Чудесия и вкусотия!
Права си Коконче, много си прилича с нашите ястие, затова и толкова го обичам, и с картофено пюре ...мммм...За студените дни, особено сега в този сняг..:)))
Изтриване