8 октомври 2014 г.

Печено пиле с лимон

Здравейте, мили приятели!
След кратко отсъствие, завръщаме се с "Печено пиле с лимон" за студените есени дни.


Продукти:
1 пиле - 1,5 кг
1 гл. стар лук
1 вр. магданоз
1/2 лимон
50 гр. краве масло
1 ч.л. сух розмарин
1 ч.л. сух риган
1 ч.л. млян черен пипер
сол
олио за намазване


Начин на приготвяне: 
Пилето се измива. Подсушава се с кухненска салфетка. Хубаво се осолява от вътре и от вън. 


Вътре в пилето слагаме маслото, магданоза, обеления и нарязан на две лук, лимона. Отвън намазваме пилето със сухите подправки и олиото. Слагаме в подходяща тавичка за печене. Аз използвах керамична тавичка. 


Доливате 1 к.ч. вода, но не повече. Пилето ще си пусне достатъчно сосче. По време на печенето се маже със соса от тавичката. Печем 90 минути на 180*.
Сервираме по желание - варени картофи, задушен ориз или прясна салата.

Някъде в нета видях подобна рецепта, която не можах повече да открия, затова импровизирах..Ако някой си познае почерка да свирка :))) 

Добър Апетит!

9 коментара:

  1. Вече се чудих как да те търся...........:)Успокои ме с това прекрасно пилешко завръщане!Уснихнат ден,Аура:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааааа Миленче, радвам се да те видя..Бях на малко пътешествие малко по чуждите земи..Ще има и отчети :))))...Много ми липсвахте..:)))
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  2. Чак при мен замириса на печено пиле с лимон, то бива ли такава вкусотия от сутринта, не знам как ще изкарам до обяда :)
    Поздрави, Аура, и добре дошла!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, мерси Танче!
      То печенето пиленце си е класика - бързо, лесно, вкусно!
      Поздрави, миличка!

      Изтриване
    2. Вкусна и чудна класика! :) Очаквам да споделиш после и преживяното, Алечка, както само ти си можеш!
      Поздрави усмихнати!

      Изтриване
    3. Благодаря, Герганче!
      Тя класиката винаги е успешна. :)))))))))..
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. То и аз от време на време отсъствам, върнах се, гледам няма публикация от теб, направо се притесних:) Обаче пък пиленцето е достоен избор за завръщане и извиненията за отсъствието се приемат:))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Алечка, от кога се каня на това пиле с лимон, с три лимона и т.н., чудесно си ми предложила и рецепта под ръка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай Весе, става много крехко месцето и ароматно!

      Изтриване