Най-обикновена торта :)

Не смяташ ли приятелю, че обикновените торти са най-вкусни. Уж семпла, уж нищо такова. Тежките кремове и часове във кухнята, но резултата понякога е доста добър. Това е една такава торта от руската кухня. Съвсем семпла, но много много вкусна и много лека. Ако не ти се сиди много време в кухнята, но ти се яде тортичка, спретни тази най-обикновена торта и се наслади на почивните дни.

 Продукти за един блат:
1 кутия посладено кондензирано мляко
2 яйца
1 ч.ч. брашно + 1 пакетче бакпулвер
2 с.л. какао само за единия блат

За сиропа:
500 гр. вода
1 ч.ч. захар
3-4 с.л. коняк

За крема:
500 гр. заквасена сметана
1 ванилия
2/3 ч.ч пудра захар или 1 ч.ч. кристална захар
сушени сини сливи/орехи/мед по желание

Начин на приготвяне:
Първо приготвяме сиропа, за да може той да се охлади напълно. Кипваме водата, сипваме към нея захарта и ванилията, оставяме да къкри около 5 минути. Махаме от котлона и сипваме алкохола вътре. Оставяме на страна да изстине.
За тази торта е най-добре да направите 2 блата. Така че продуктите се увеличават двойно. Смесваме продуктите за 1 блат. Печем във форма с диаметър 26 см на 160* с вентилатор до готовност. Проверяваме блата с дървен шиш. По същия начин се приготвя и втория, като му добавим какао. 
Щом изстинат нашите блатове ще направим крема. Продуктите за крема се разбиват с миксер до пухкава консистенция.
Подреждаме нашата торта. Всеки блат се разрязва на 2 с помощта на конец. Слагаме белия блат сиропираме, намазваме с крем. После слагаме кафявия блат и отново повтаряме процедурата. Тортата се намазва с крема от всичките страни и се посипва със  смлени орехи.


P.S. Тази торта се прави без какао, но аз реших да вкарам малко цвят. Може да сложите нарязани на ситно сушени сини сливи между блатовете. В сиропа да добавите мед. Или може да сложите между блатовете някакви плодове от рода на банана или ягодка. Вариантите са много. Всичко зависи от вашата фантазия. 
Да и още нещо, тортичката става доста висока :)
Рецептата е от руски сайт, който вече не си и спомням. Ей така, записана на едно хвърчащо листче и си виси на хладилника :)

Добър Апетит!





Коментари

  1. Не знам колко е обикновена, но е чудесна, Алечка, изглежда страшно вкусно! :) И виждам, че има все по-голям напредък със сушените сини сливи. ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сливите са по желание, за тези които ги обичат :)))))..А тортичка вкусничка и семпла :)
      Хубави почивни дни, мила!

      Изтриване
  2. Вкусна, семпла и много сочна, каквато мама някога ни правеше.
    Знаеш ли, Аля откога се каня да направя една такава, но все забравям за сметка някой и друг каприз. Страхотна е твоята и много ми се ще да можеше да посегна към нея на мига! :) Ще взема да си угодя, пък - една мъничка, само за трима! ;)
    Поздрави и щастливи почивни дни!
    Гушкам те много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такива обикновени торти ни носят много сладки и детски спомени. Защото на времето не можахме да си позволим да правим такива красоти, както сега, в къщи. Разбира се, че се продаваха най-различни вкусотии. Но у дома, винаги се правеха някакви такива много семпли и много вкусни. Сигурно трябваше да я нарека - Обикновена торта с необикновен вкус на детството :)))
      Прегръдки топли, миличка!

      Изтриване
  3. Аля, направо си е необикновена тази тортичка с този интересен блат...не съм правила с такъв...
    Пък и шаренка, на етажи:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е вкусна, Весенце. Пък и лесна. Ей, така като му се прияде на човек бързо и лесно се спретва една семпла тортичка. :))))

      Изтриване
  4. Тази, обикновената ми е най-любима Аля! С повод или без, преди време точно такива тортички си хапвахме, най-вкусните.
    Като твоята,ако можех бих се телепортирала при теб за едно мъничко парченце!
    Поздрави най-сърдечни!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Виолета!
      Те тези най-обикновените са си най-вкусни :))))
      Прегръдки, миличка!

      Изтриване
  5. И аз съм на мнение че обикновените са най-вкусни. Или може би ни припомнят детството...!
    Усмихната нова седмица, Аля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така е, припомнят ни детството, Инче!
      Хубава нова седмица и на теб!

      Изтриване
  6. Кремовете със заквасена сметана много ги харесвам.Така ,че тази торта ще бъде направена и изядена с голямо удоволствие.Благодаря за рецептата ,Аля и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ги обичам, защото са много леки и приятни на вкус.
      И на теб приятна нова седмица, Живе!

      Изтриване
  7. Аля,толкова ефирни стоят блатовете,че никакви връткави торти не могат така да ме изкушат както сега твоята "обикновена" торта!Страхооооотна е,страхотна!С любимата сметана и орехи,семпла и прекрасна!Поздрави с пожелание за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации