Идея за "лудото тесто" на Ваня
Напоследък в нета се появи една чудна рецепта на Ваня Джорджевич за лудо тесто. Реших и аз да го опитам. Тестото от тези, които слагаш в хладилника за няколко часа или за цяла нощ, и на сутринта имаш прекрасно бухнало тестенце за мекички или други закуски. Мекиците бяха първото, което опитах и станаха разкошни. Всички знаят как се правят - просто късаш от тестото, сплескваш топчето, разтягаш и пържиш в повечко олио. Днес ще ви предложа от това тесто една вкусна усукана питчица с плънка
Продукти за тестото:
250 мл топло прясно мляко
1 с.л. захар
2 с.л. брашно
2 с.л. суха мая
1 кг брашно
400 мл кисело мляко
1 бакпулвер
3 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4 с.л. олио
2 яйца
Плънка:
1 ч.ч. задушени зелени подправки
1/2 ч.ч. натрошено сирене
50 гр. краве масло
Заливка:
2/3 ч.ч. заквасена сметана
1 яйце
20 гр. краве масло
Начин на приготвяне:
Плънката се приготвя по тази рецепта ТУК, като не се слагат яйца. Оставяме да изстине.
Топлото прясно мляко, 1 с.л. захар, 2 с.л. суха мая, 2 с.л. брашно - се объркват в купичка. Затваряме с домакинско фолио и оставяме на страна да шупне.
Към пресятото брашно слагаме бакпулвера, захарта, солта. В средата правим кладенче. Слагаме леко разбитите яйца, шупналата мая, киселото мляко, олиото. Омесваме меко не лепнещо тесто. Взимаме голям плик, отвътре го намазваме с олио. Слагаме нашето тесто. От плика изстискваме целия въздух и го връзваме най-отгоре. Слагаме в хладилника за 4 часа или за цяла нощ.
Взимаме половината от тестото и го разтягаме на правоъгълна кора. Горе долу около 0,5 см дебелина.
Намазваме кората с разтопеното масло. Поръсваме с зелената плънка. Отгоре с
натрошено сирене. Завиваме на стегнато руло и усукваме хубаво. Слагаме в тавичка с диаметър около 26 см, на охлювче. Отгоре заливаме с разбитата сметана и яйце. Слагаме няколко бучки масло.
Печем на вентилатор на 160* до готовност.
P.S. Използвах половината тесто, защото другата половина сме изпапкали на мекички, вкусни и топли :)
Ако ще правите питката от цялото тесто увеличете плънката двойно.
Добър Апетит!
Ако ще правите питката от цялото тесто увеличете плънката двойно.
Добър Апетит!
Алечка, аз помня това тесто от още по отдавна под името хладилно тесто. В моят дом то се използва още от времето, когато моята баба беше жива и до ден днешен.
ОтговорИзтриванеПрекрасно си навила ароматното пухкаво тесто и си оформила питка за чудо и приказ! Чак при мен ухае на масло и подправки :)
Поздрави!
Страхотно тесто. Много ми хареса и ще го ползвам често. А така направено е още по-вкусно. :)
ИзтриванеПрегръдки, мила!
Наистина луда работа:))))!Ароматна прелест си ни сервирала рано-рано,Аура:),апетитът ми е на върха на скалата вече!:)
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден и много усмивки!
За закуска е идеално. Вкусно та вкусно, Миленче!
ИзтриванеБаба ми също приготавя такова тесто, но аз не съм. Много удобно за работа е и не изисква много време за приготвяне на закуската сутрин.
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден!
Да са живи и здрави бабите! Точно така си е, Герганче, удобно е ! Особено в събота сутрин за закуска :)))
ИзтриванеХубав ден, миличка!
Ммм, и аз се прехласнах тук;) Нали не съм много по тестата, точно заради всичкото баене и невъзможността да се консумира бързо, та това тесто може да ми промени мнението;) Чудесна закуска ни сервира, Аура! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеЧудесно тесто, Аля!
ОтговорИзтриванеИ питката е прекрасна :)
Тези дни правих едни милинки с квасена сметана на Ева Тонева
и нейното тесто престоява цяла нощ в хладилник.
Станаха божествени!
Прегръдки!
Аааа заинтригува ме с тази сметана, Дани. Ще проверя аз. :)))..Много са удобни тези теста. Слагаш вечер и на сутринта готово.
ИзтриванеПоздрави от много студения Баку!
Вкуснотийка, Аля! Толкова обичам тестени нещица, а твоите са великолепни! Поздравления!
ОтговорИзтриванеИ аз, Валя, обичам. Особено ако са с такава плънка, не мога да устоя на аромата и вкуса :)
ИзтриванеБлагодаря, Валенце!
Сърдечни поздрави!
Аля, имам подобно тесто, ще трябва да го публикувам, така нареченото хладилно, моето е кръстено "вуйна Ваня"...че от нея го имам отпреди 20 години...Разлика може да има в съотношението, и в моето има и сода.
ОтговорИзтриванеЧудесно е в твое изпълнение.
Айде чакаме. Да пробвам и твоето. :) и благодаря миличка!
ИзтриванеТова тесто е познато навремето с името "Универсално тесто". И си оправдава името! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна питка, Аля!
Поздрави!
Благодаря, Инче!
ИзтриванеТо вариантите са доста за това универсално тесто. Изпробвах вече два и двата са перфектни.
Хубав петък, мила!
Алечка, трябва и аз да се пробвам с това тесто, че да заухае вълшебно вкъщи. Прекрасна реализация си му измислила. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Опитай, миличка.
ИзтриванеСтава прекрасно. Много ми хареса. Ще си го ползвам често. Подходящо за разни вкусотийки :)))
Лек и приятен петък ти желая!
Важното е, Аля, че си го открила за себе си и си направила невероятна вкуснотия ...
ОтговорИзтриванеБлагодаря много!
ИзтриванеТестото ми е слабост. Сама се научих и продължавам да се уча :)))
Хубав петък ти пожелавам, Бате!
Аля,какво разкошно печиво си завъртяла,мила,с тази вкусна плънка направо ми замириса на тотален разкош!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Росенце!
ИзтриванеПоздрави и хубав петък!
Ох, питчицата, как си а засукала и как прималиво намига от монитора. Вълшебно ще да е това тесто:). Прекрасни почивни дни!
ОтговорИзтриванеНаистина е вълшебно. Много много ми хареса. Лесно е и пухкаво, дори когато вече се опече и изстине. Вкусотия!
ИзтриванеХубави събота и неделя и на теб!
Колко дена може да престои в хладилник преди да се използва?
ОтговорИзтриванеПолзвах го на сутринта. Но след това още 3 дена ядохме топли и вкусни мекички. Това тесто е много сполучливо.
Изтриване