3 февруари 2015 г.

Хумус

Както си сидях и ми се дояде хумус. Прегледах десетки рецепти...Целия проблем беше, че няма откъде да взема тахан. Обиколих няколко магазина, но не можах да го открия. 
Но винаги има изход. Получи се ароматен и вкусен хумус.









Продукти:
300 гр. нахут
100 гр. сусам
50-70 мл зехтин
1/2 гл. чесън
1/2 ч.л. кимион на зърна
сок от 1/2 лимон
сол на вкус
сумах









Начин на приготвяне:
Нахута се накисва предната вечер в студена вода за една нощ. На сутринта налива се чиста вода и се сварява до пълното му омекване. Като натисните с пръст да се смачква. Водата се маха, като се запазва 1 ч.ч. от нея. Сусама се запича за около 20 минутки във фурната на 120*. В началото ще е леко лепкав, но после зрънцата се отделят и сусама придобива много приятен аромат. Оставяме да изстине. Смиламе хубаво нашия сусам в кафемелачката. Нахута се изсипва в пасатора. Към него слагаме смления сусам. Кимиона се запича за около 2-3 минутки в сух тиган, докато започне да ухае. Също се смила с кафемелачката и се прибавя към основната смес. Слагаме чесъна и останалите продукти. Цялата тази смес пасираме хубаво. Ако нашата смес е прекалено гъста, сипваме от водата на нахута малко, до консистенцията. която искаме. Сервираме полят със зехтин и посипан със сумах,с препечени филийки или арабски питки.


P.S. Първо съм пасирала нахута и после по-малко добавях от останалите продукти, докато не съм постигнала онзи вкус, който на мен ми харесва.
Ако искате да имате домашен тахан - към смления запечен сусам слагате олио, пасирате още веднъж. Слагате в бурканче и в хладилника. 
Така ще имате домашен вкусен тахан без консерванти :)


За основа е взета рецептата от сайта "Готовим Дома"

Добър Апетит!

13 коментара:

  1. изобретателно си решила проблема с тахана - сигурен съм, че със смления сусам дори е по-вусно (макар че таханът е точно премлян сусам).
    Чудесно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусничко стана! Напълно си прав за тахана. Така смело може да си правим тахан и сами.

      Изтриване
  2. Направи го все пак значи, браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да! :)))) И хапнах с удоволствие :))))

      Изтриване
  3. Да ти е сладко, Аля! :)
    Обичам хумус и да ти кажа, това с препечения кимион много ми допадна. Никога не съм запичала точно кимиона. Поръсеният ким на соленките разнася невероятен аромат в кухнята и само мога да предполагам колко по-вкусен ще е хумусът с такъв кимион. Много апетитно си го поднесла, мила!
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато се запече кимиона става по-ароматен и малко си променя вкуса. Което много ми харесва.:)
      Добре, че ме подсети за соленките. Отдавна не съм правила.
      Поздрави и лека седмица!

      Изтриване
  4. Алечка, страхотен, страхотен! И мен точно така са ме учили да правя тахан, както ти си описала технологията (с разликата, че ние имахме тахан). Ех, ама сега и на мен ми се прияде... Да видим кога ще си направя. :)
    Прегръдки най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Стана много вкусен. Дори е по-хубав така с прясно запеченко сусамче :)))

      Изтриване
  5. Хм, аз съм по-изкушена да си направя тахан;) И ще си направя. Вече знам технологията. Благодаря, Аура!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Смилаш запечения сусам, слагаш му олио, пак пасираш и оставяш в хладилника. Имаш прекрасен домашен тахан. :))))

      Изтриване
  6. Така си го поднесла, че ми иде да го грабна и да не го споделя с никой:))) Великолепие си направила! Прекрасен февруари, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      И на теб още много невероятни приключения, не само през февруари..:)))

      Изтриване
  7. Не напразно казват че неволята учи! Нямаш тахан и си намерила начин как да си приготвиш вкусен домашен! А и нас научи!)
    А хумусът наистина е много вкусен и полезен!
    Приятна вечер, Аля!

    ОтговорИзтриване