Едно сладко изкушение за влюбените - "Синабон"
Понеже съм на вълна Франция тези дни. Пък и сме на прага на празника на Любовта. И няма значение празнувате или не. Макар, че аз смятам, че трябва да се празнува. Какво като не е наш. Та това е един хубав и светъл празник. Празник на най-прекрасното чувство, което може да изпита човека. И нека казваме и показваме на любимите си хора колко много ги обичаме, защото живота е много кратък и не ни чака. Любовта е сладка следобедна дрямка. Любовта са очите на любимия човек до теб. Любовта е полет над вселената, въпреки, че нямаш криле.
Любовта е болка и тревога за любимите ни хора.
И както е написал Жан Д`Омерсон в "Историята за скитащия евреин":
"Любовта позволява да избягаме извън вечните окови. От вечния възход, който е само вечното падение. Тя ни тика извън самите нас. Тя разчупва дяволския кръг. Да обичаш значи да забравиш света, минаващото време, нещастието, че съществуваш. Значи да забравиш себе си в полза на нещо друго. Значи да откриеш истината отвъд привидностите и да избереш трайното пред мимолетното."
"Свети Валентин" винаги е свързан с нещо сладко. Обикновено с шоколад. Аз реших да наруша традицията и да ти предложа, приятелю, нещо по-различно, но много много вкусно..Едни френски кифлички"Синабон". Тука в Баку по тях са полудели. Реших да опитам да ги направя и всичко стана чудесно. И така да продължим...
Чаена Чаша - 250мл
Продукти за тесто:
200мл прясно мляко
2 с.л. суха мая
1 ч.л. сол
2 яйца
70 гр. масло
4 ч.ч. брашно + 1с.л. глутен
1/2 ч.ч. бяла захар
1 ванилия
Продукти за пълнежа:
1 ч.ч. кафява захар
4 с.л. канела
70 гр. краве масло
Продукти за глазурата:
60 гр. краве масло
1 ванилии
1 1/2 ч.ч. пудра захар
1/4 ч.ч. топено сирене в кутийка( за мазане, натурално)
Продукти за глутена:
260 гр. брашно
170 мл хладка вода
Начин на приготвяне на глутена:
Омесваме от водата и брашното тесто и го оставяме за 50 минути покрито в купа. След което взимаме една по дълбока купа. Сипваме хладка вода и започваме да мием нашето тесто внимателно. Тази процедура се продължава около 40 минути, като постоянно сменяме водата с чиста. Аз слагам купата в мивката и така ми е по-лесно. Миете и месите тестото във водата, докато не ви остане една гумена консистенция, която се разтяга, но не се къса. Става жълто на цвят. Остатъка може да замразите и когато ви потрябва да го използвате.
Начин на приготвяне на тестото:
Към пресятото брашно слагаме сухата мая и разбъркваме.
Към млякото сипваме солта, разбитите яйца, мекото масло, захарта, ванилията - разбиваме с тел. Към брашното сипваме течната смес. Слагаме и 1 с.л. от глутена. Омесваме средно тесто. Оставяме на топло да удвои обема си. Към кафявата захар слагаме канелата и разбъркваме.
Докато нашето тесто втасва ще направим глазурата. Смесваме в купичка сиренето и мекото масло. Към тази смес на порции добавяме пудрата захар, ванилията и разбъркваме - нашата глазура е готова.
Втасалото тесто се разточва на правоъгълна кора с размери горе долу 45см х 55см. Намазваме кората с мекото масло и посипваме с канелената захар.
Завиваме внимателно на стегнато руло.
С помощта на остър нож или тънък конец нарязваме нашето руло на пънчета с ширина 4 см. Внимателно да не развалим формата на нашите кифлички. Подреждаме в тава с хартия за печене. Подреждаме така, че да има разстояние между тях.
Слагаме в предварително затоплена фурна на 160* с вентилатор.
Печем около 20 минути до златисто.
Печем около 20 минути до златисто.
Щом извадим нашите кифлички от фурната, веднага ги поливаме с глазурата. Върху всяка кифличка слагате по една чаена лъжичка от глазурата. От топлината на кифличката глазурата ще се разтопи и ще се разлее отгоре.
Нашите кифлички са готови.
Сервираме топли с чаша прясно мляко.
P.S. Към плънката следващия път бих сложила 2/3 ч.ч кафява захар.
Към глазурата бих сложила само 1 ч.ч пудра захар.
Знам, че някой ще кажат, че с този глутен и тъй нататък. Тази рецепта изисква допълнително количество глутен.
И разбира се не се препоръчва за хора чувствителни към него.
И разбира се не се препоръчва за хора чувствителни към него.
Ако искате, разбира се може да направите тези възхитителни кифлички и без добавката на глутен.
Аз спазих всичките изисквания към тази рецепта и бях отново възхитена и пленена от Франция.
Изненадайте любимия си човек за празника с нещо по-различно от традициите.
Обичайте се и бъдете обичани!
Добър Апетит!
Аля, не само любов, но и с любов приготвено.
ОтговорИзтриванеИ поднесено по един вълнуващ и романтичен начин ...
Още една две подобни и ще взема да правя сладкиши - месоядното в мен протестира...
Още ли не си почнал? :)))
ОтговорИзтриванеИ аз така все отлагах десертите, сега не мога да се спра..Добре, че има кой да ги папа...
Поздрави от дъждовния Баку!
Чудесни са кифличките, Аля!
ОтговорИзтриванеИ нищо му няма на глутена, защото той не е вреден,
освен на хората, които имат доказана непоносимост към него!
Много любов ти пожелавам!
Прегръдки!
Мерси, Дани!
ИзтриванеКогато е с мярка, всичко е полезно. По-малко...
И на теб много любов!
Поздрави!
Алечка, все така да "рушиш" традиции, по най-сладкия начин. Много интересни кифлички и безспорно вкусни! :)
ОтговорИзтриванеОбичен ден ти желая!
Мерси, Герганче!
ОтговорИзтриванеПревъзходни са! Толкова ароматни и толкова вкусни!
Пожелавам цялата обич на планетата да е твоя!
И аз съм се огледала в тези кифлички и се надявам скоро да ги направя! Твоите са много апетитни!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Страхотни са Инче! Опитай, много ароматни и вкусни!
ИзтриванеБлагодаря, Аля за музикалният поздрав! Вземам си една необичайна за мен кифличка и ти пожелавам любовта винаги да е покрай теб!
ОтговорИзтриванеРадвам се, Христинче, че ти хареса. Щом говорим за любовта не може без вечната песен за "Вечната любов".
ИзтриванеБлагодаря и до теб да е винаги тя. Защото без любовта малко ще е скучно на този свят :)))
Аля, сега виждам написаното от теб и мисля, че сме мислили еднакво, само че аз - в рима...Кажи, не е ли така?!?
ОтговорИзтриванеОбаче ти, дяволче си претворила и в нещо материално и безумно вкусно и красиво, е аз не успях днес, но утре мога да наваксам:))) Прегръдка от нас и море от любов ви желаем...Снимките са трепач:))
Мислиме еднакво...Знам го аз...Обаче тези кифлички са страхотни. за мен са прекалено сладки, но това не значи, че не си хапнах няколко :)))...
ИзтриванеИ от нас безкрайна любов ви желаем.
За снимките - благодаря...
Честит празник! Много нежна песен, много нежна публикация, много любов да има в живота ти, мила! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеМерси!
ИзтриванеИ на теб, всеки миг от живота ти да е изпълнен с любов и щастие!
Прегръдки и от мен!
Чудна публикацияп, Алечка! И страхотно си ги докарала, и си ме изпреварила да ги направиш. Гледах ги в руски сайтове много пъти - ха днес, ха утре.. така и не стигам до тях. А твоите са толкова пухкави и апетитни..! Ама и ти като мен си ги гледала в руско изпълнение, изглежда - защото руснаците им казват "синнабон". Американците (а оригиналът е американски, предполагам знаеш) им казват "синнамон". Обче кифличките си ги бива, независимо на какъв език! Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеАз ги знам като френски кифлички. За американски не знаех. Всичко е възможно. То май вече по света ястията са си международни и да се спори от къде тръганаха няма смисъл..Важното да ние вкусно. А тези кифлички си заслужават времето. Да знам, че са "Cinnabon" :))))...Много вкусни и ароматни. Заминаха на нула време :))
ИзтриванеПрегръдки, Вале!